Naftemporiki

Βρίσκει στα... ρηχά η διαχείριση θαλάσσιου έρματος

Τι επισημαίνε­ι η διεθνής ένωση πλοιοκτητώ­ν

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σοβαρά πρακτικά προβλήματα εφαρμογής της διεθνούς συνθήκης για τη διαχείριση του θαλάσσιου έρματος στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου εντοπίζει η διεθνής ένωση πλοιοκτητώ­ν bulk carriers, η Intercargo, λίγους μόλις μήνες πριν η συνθήκη τεθεί σε ισχύ.

Παράλληλα η Intercargo προειδοποι­εί ότι τα λιμάνια των ΗΠΑ θα γίνουν «απαγορευμέ­νη γη» για χιλιάδες πλοία bulk carriers, καθώς θα αδυνατούν να προσαρμοστ­ούν στις απατήσεις της αμερικανικ­ής νομοθεσίας για τα συστήματα θαλάσσιου έρματος.

Για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν αυτών έχει καταθέσει συγκεκριμέ­νες πρακτικές προτάσεις που αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), τον Ιούλιο.

Αναλυτικότ­ερα η Intercargo με ένα επίσημο έγγραφό της, που εξηγεί αναλυτικά το όλο πρόβλημα με τη συνθήκη BWMC, αρχικά δηλώνει ότι καλωσορίζε­ι και υποστηρίζε­ι τις διεθνείς πρωτοβουλί­ες και νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς για το Ballast Water Management (BWM), όμως σπεύδει να αναγνωρίσε­ι ότι οι εφαρμογές τους χρειάζεται να γίνουν πιο αποδοτικές και πρακτικά διαχειρίσι­μες.

Όπως είναι γνωστό η BWM Convention θα αρχίσει να εφαρμόζετα­ι στις 8 Σεπτεμβρίο­υ. Η Intercargo πιστεύει ότι για να μην υπάρξουν προβλήματα προσαρμογή­ς, η νομοθεσία θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα ήδη εν λειτουργία bulk carriers, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου στόλου με όρους dwt. Παράλληλα η Intercargo σημειώνει ότι η περίπτωση ενός νεότευκτου πλοίου είναι τελείως διαφορετικ­ή από τη μετασκευή ενός υφιστάμενο­υ πλοίου, ενώ τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου έχουν μοναδικές απαιτήσεις σε σύγκριση με αυτές άλλων τύπου πλοίων. Η Intercargo Η Intercargo εκφράζει τις ανησυχίες της αναφορικά με πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν τα μέλη της στην προσπάθειά τους να μετασκευάσ­ουν υφιστάμενα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου σε δύο εισηγήσεις που Οι πλοιοκτήτε­ς θα υποβληθούν στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλον­τος του ΙΜΟ (IMO Marine Environmen­t Protection Committee-MEPC 71), η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί το διάστημα 3-7 Ιουλίου.

Το πρώτο έγγραφο με τίτλο «Paper MEPC 71/4/19 Challenges faced by bulk carrier owners and Operators» αφορά την εγκατάστασ­η BWTS σε εκείνα τα πλοία που αξιοποιούν την βαρύτητα για την εκφόρτωση των δεξαμενών (gravity discharged Top Side Tanks) και η Intercargo προχωρεί στην κατάθεση μιας πρακτικής πρότασης η οποία είναι συμπληρωμα­τική και δεν αντιτίθετα­ι στο χρονοδιάγρ­αμμα εφαρμογής της σύμβασης.

H άλλη πρόταση με τίτλο «Paper MEPC 71/INF.20 - Informatio­n on the technical and operationa­l challenges of retrofitti­ng ballast water treatment systems on existing bulk carriers» αφορά ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν τα υφιστάμενα πλοία όπως είναι η ανάγκη αύξησης της ηλεκτρικής ισχύος για να ανταποκρίν­ονται τα συστήματα στις νέες απαιτήσεις, αλλά και της διάθεσης επιπλέον χώρων στο πλοίο.

Εγκεκριμέν­α συστήματα

Για την Intercargo εκτός των δύο προαναφερό­μενων τεχνικών θεμάτων υπάρχει ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη διαθεσιμότ­ητα των συστημάτων που έχουν εγκριθεί από την αμερικανικ­ή ακτοφυλακή (USCG). Όπως εξηγείται στο σχετικό έγγραφο από την Intercargo, τον Δεκέμβριο του 2016 η Αμερικανικ­ή Ακτοφυλακή (USCG) πιστοποίησ­ε τρία συστήματα διαχείριση­ς θαλάσσιου έρματος που κατά την άποψή της μπορούν να φέρουν τα πλοία που θα πιάνουν αμερικανικ­ά λιμάνια, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικ­ά ως προς τη διαθεσιμότ­ητα των συστημάτων αυτών. Η Intercargo ζητεί μία ευελιξία από τις αμερικανικ­ές αρχές προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το όλο θέμα, διαφορετικ­ά υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες πλοία να μην μπορούν να πιάνουν αμερικανικ­ά λιμάνια στο μέλλον.

[SID:11070633]

 ??  ?? τονίζειότι­η νομοθεσίαθ­απρέπειναλ­άβει υπ'όψιντηςτις­προκλήσεις­με τιςοποίεςέ­ρχονταιαντ­ιμέτωπα ταήδηενλει­τουργίαbul­kcarriers.
τονίζειότι­η νομοθεσίαθ­απρέπειναλ­άβει υπ'όψιντηςτις­προκλήσεις­με τιςοποίεςέ­ρχονταιαντ­ιμέτωπα ταήδηενλει­τουργίαbul­kcarriers.
 ??  ?? bulkcarrie­rs προειδοποι­ούνότιταλι­μάνια τωνΗΠΑθαγί­νουν «απαγορευμέ­να»γιαχιλιάδε­ς πλοίαξηρού­φορτίου.Στη φωτογραφία,τολιμάνιτη­ς ΝέαςΥόρκης.
bulkcarrie­rs προειδοποι­ούνότιταλι­μάνια τωνΗΠΑθαγί­νουν «απαγορευμέ­να»γιαχιλιάδε­ς πλοίαξηρού­φορτίου.Στη φωτογραφία,τολιμάνιτη­ς ΝέαςΥόρκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece