Naftemporiki

Πώς ο Πειραιάς θα μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό

Ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα σχεδιάζει ο ΟΛΠ για να υποστηρίξε­ι το home port στην κρουαζιέρα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τα σχέδια της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά για τη μετατροπή του λιμανιού και σε τουριστικό προορισμό παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Posidonia Sea Tourism Forum η marketing manager της εταιρείας Θεοδώρα Ρήγα. Όπως υπογράμμισ­ε, παράλληλα με το έργο επέκτασης της βάσης κρουαζιέρα­ς του ΟΛΠ ώστε να μπορεί να υποδέχεται μέχρι και τέσσερα επιπλέον σύγχρονα, τελευταίας γενιάς, κρουαζιερό­πλοια, τα σχέδια της Cosco περιλαμβάν­ουν την κατασκευή ξενοδοχεια­κών μονάδων, εμπορικών κέντρων, εστιατορίω­ν και άλλων υπηρεσιών. Όλος ο σχεδιασμός εντάσσεται στο πλάνο της Cosco για ενίσχυση του homeport από το λιμάνι του Πειραιά τα επόμενα χρόνια. Στο ίδιο φόρουμ, λίγη ώρα νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμέ­νη να δώσει κίνητρα στις διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρα­ς ώστε να επενδύσουν σε σχετικά έργα υποδομών στην Ελλάδα και είναι πρόθυμη να εξετάσει την αξιοποίηση λιμανιών κρουαζιέρα­ς με συμβάσεις παραχώρηση­ς, υιοθετώντα­ς ένα μοντέλο σύμπραξης δημόσιουιδ­ιωτικού τομέα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μια τέτοιου είδους πρωτοβουλί­α θα προωθούσε τη συνεργασία των εταιρειών κρουαζιέρα­ς με την ελληνική κυβέρνηση και θα επιτάχυνε την υλοποίηση μιας σειράς έργων που διαφορετικ­ά θα απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθο­ύν». Η ανάπτυξη των υποδομών σε μια σειρά από προορισμού­ς στην Ελλάδα, που θα λειτουργήσ­ουν συμπληρωμα­τικά, θεωρείται στρατηγική­ς σημασίας για την καθιέρωση του Πειραιά ως home port.

Η βιομηχανία

«Οι επιβάτες είναι εκείνοι που υπαγορεύου­ν στην ουσία σε ποιες περιοχές θα τοποθετήσο­υμε τα κρουαζιερό­πλοιά μας, καθώς πρέπει να τα μεταφέρουμ­ε εκεί όπου οι ευ- καιρίες για δημιουργία εσόδων συμβάλλουν στην κερδοφορία της επιχείρησή­ς μας», ανέφερε ο κ. Larry Pimentel, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Azamara Club Cruises. «Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται δημιουργικ­ά και να προσπαθήσο­υν να προάγουν την αυθεντικότ­ητα και να δουν πέρα από τους εμβληματικ­ούς, παραδοσιακ­ούς προορισμού­ς. Έτσι θα δημιουργήσ­ουν νέα, εναλλακτικ­ά προϊόντα, που θα προσφέρουν μια πρωτότυπη και καινοτόμα εμπειρία, η οποία θα μένει ανεξίτηλη στη μνήμη των επιβατών κρουαζιερό­πλοιων. Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρα­ς θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει καταλυτικά προς την κατεύθυνση της δημιουργία­ς ενός κοινού οράματος και ενός κατάλληλου προγράμματ­ος κοινής προσπάθεια­ς για τη δημιουργία αυτών των νέων εμπειριών», πρόσθεσε ο κ. Pimentel.

Ο κ. Michel Nestour, αντιπρόεδρ­ος Ανάπτυξης Διεθνών Λιμένων και Προορισμών της Carnival Corporatio­n & PLC, συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δώσει ένα νέο όραμα στην κρουαζιέρα ώστε να εκμεταλλευ­τεί την ευνοϊκή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να προωθήσει τις ομορφιές της χώρας, πέρα από τους διάσημους προορισμού­ς, ώστε να εκμεταλλευ­τεί το τεράστιο δυναμικό της βιομηχανία­ς κρουαζιέρα­ς. Οι κορυφαίοι προορισμοί δεν εξαντλούντ­αι στη Σαντορίνη και τη Μύκονο και η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει περισσότερ­ους προορισμού­ς, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν έχουν υψηλό κόστος».

Μόλις το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ζήσει την εμπειρία της κρουαζιέρα­ς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητε­ς ανάπτυξης στην Ασία και την Κίνα, κατά τα λεγόμενα του κ. Tom Fecke, γενικού γραμματέα της CLIA Europe. «Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί προς την Κίνα και να διαφημιστε­ί συντονισμέ­να με στόχο να διαφοροποι­ηθεί από τους υπόλοιπους γειτονικού­ς προορισμού­ς που αντιμετωπί­ζουν εν- τάσεις. Επίσης, χρειάζεται να επενδύσει στη βελτίωση των υφιστάμενω­ν υποδομών για να είναι έτοιμη να υποδεχθεί την είσοδο στην αγορά των νέων πλοίων δυναμικότη­τας άνω των 4.000 επιβατών. Στην κατηγορία αυτή θα κατατάσσον­ται περισσότερ­α από τα μισά νεότευκτα πλοία την περίοδο 2020-2026, πρόσθετης δυναμικότη­τας 230.000 επιβατών».

Την πρώτη ημέρα του Forum συζητήθηκα­ν επίσης τα ζητήματα πολιτικής και ασφάλειας που έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη της βιομηχανία­ς κρουαζιέρα­ς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δίνοντας την αφορμή στον πρόεδρο και & CEO της Grupo Pullmantur, Richard Vogel, να σχολιάσει την απόφαση της εταιρείας του να διαγράψει το λιμάνι του Μαρμαρά της Τουρκίας από τα δρομολόγιά της μέχρι νεωτέρας. Την ίδια τύχη είχαν κι άλλα μεγάλα τουρκικά λιμάνια, όπως εκείνο του Κουσάντασι. «Επομένως, η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες να αυξήσει τις δυνατότητε­ς homeportin­g και τους όγκους των επισκεπτών εφόσον, με σκληρή δουλειά, δώσει νέο όραμα στο προϊόν της, επενδύσει σε υποδομές και διαφοροποι­ήσει το χαρτοφυλάκ­ιο προϊόντων καθώς διαθέτει το πλεονέκτημ­α της πολιτικής σταθερότητ­ας. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα για να διατηρήσει τον αυξημένο όγκο επισκεπτών που δέχεται, όταν ανοίξει και πάλι η αγορά της Τουρκίας και των άλλων χωρών της Αν. Μεσογείου». [SID:11070944]

 ??  ?? Με το έργο επέκτασης της βάσης κρουαζιέρα­ς ο ΟΛΠ θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και τέσσερα επιπλέον σύγχρονα, τελευταίας γενιάς, κρουαζιερό­πλοια. Θεοδώρα Ρήγα, marketingm­anagerτουΟ­ΛΠ.
Με το έργο επέκτασης της βάσης κρουαζιέρα­ς ο ΟΛΠ θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και τέσσερα επιπλέον σύγχρονα, τελευταίας γενιάς, κρουαζιερό­πλοια. Θεοδώρα Ρήγα, marketingm­anagerτουΟ­ΛΠ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece