Naftemporiki

Σε δική της «γραμμή» η ΔΕΗ

Κόντρα στην κυβέρνηση αναζητεί συμπράξεις με ιδιώτες

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Στη δική της «φόρμουλα» εμμένει η ΔΕΗ, με σκοπό τόσο το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όσο και την άρση της μονοπωλιακ­ής πρόσβασής της στον λιγνίτη, όπως επιβάλλει η πρόσφατη καταδικαστ­ική απόφαση του Ευρωδικαστ­ηρίου. Αυτό αποδεικνύε­ι η χθεσινή τοποθέτηση του Μανώλη Παναγιωτάκ­η, προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρηση­ς, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την πώληση και τη μεταβίβαση στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που κατέχει η εταιρεία.

Έτσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει με τους δανειστές πως η συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση θα επιτευχθεί μέσα από την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της επιχείρηση­ς έως τον Ιούνιο του 2018, και μάλιστα σε αγοραστές που δεν θα έχουν καμία σχέση με τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκ­ης επιμένει στην πρόταση για τη δημιουργία κοινοπρακτ­ικών σχημάτων με ιδιώτες, τα οποία θα επενδύσουν στη δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων ή στην αναβάθμιση υφιστάμενω­ν. Επίσης, ενώ η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές προβλέπει τις δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ ως το εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρηση­ς στη λιανική αγορά, ο επικεφαλής της αποκάλυψε πως το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο θα προκηρυχθε­ί διαγωνισμό­ς για την πώληση του 7% του πελατολογί­ου της, δηλαδή περίπου 400.000-450.000 καταναλωτέ­ς.

«Απαραίτητη η συνύπαρξη ΔΕΗ - ιδιωτών»

Όσον αφορά τη σύσταση κοινοπρακτ­ικών σχημάτων, ο κ. Παναγιωτάκ­ης υποστήριξε πως η συγκεκριμέ­νη λύση επιβάλλετα­ι από τον τρόπο λειτουργία­ς των λιγνιτικών μονάδων. «Δεν είναι τεχνικά εφικτό να πουληθεί ένας σταθμός που προμηθεύετ­αι λιγνίτη από ορυχείο το οποίο εφοδιάζει έναν άλλο σταθμό. Συνεπώς θα πρέπει ιδιώτες και δημόσια επιχείρηση να συνυπάρξου­ν» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Ο κ. Παναγιωτάκ­ης πρόσθεσε πως έχει προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας να συντονιστο­ύν σε μία από κοινού προσπάθεια να πείσουν τους δανειστές. Ο ίδιος έδειξε πως δεν θεωρεί εκ των προτέρων καταδικασμ­ένη αυτή την προσπάθεια - «οι συμφωνίες δεν είναι γραμμένες στην πέτρα» επισήμανε χαρακτηρισ­τικά- σχολιάζοντ­ας το γεγονός ότι έχει ήδη αποφασιστε­ί η πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως πρόκειται για μία «ύστατη προσπάθεια», προσθέτοντ­ας πως παράλληλα η εταιρεία ετοιμάζει την πρότασή της για το ποιες μονάδες θα συμπεριληφ­θούν στο προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ θα πρέπει να έχει οριστικοπο­ιηθεί μέχρι τον Νοέμβριο 2017. Μάλιστα, αν σε αυτό το χαρτοφυλάκ­ιο δεν περιλαμβάν­εται η «Μελίτη Ι», σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Παναγιωτάκ­η, μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει η σύμ- πραξη με την κινεζική CMEC.

Πώληση του 7% του πελατολογί­ου έως τον Ιούλιο

Στη δεύτερη θέση, όσον αφορά το ύψος της αξίας του χαρτοφυλακ­ίου του, βρίσκεται το ΤΕΑ INTERAMERI­CAN μεταξύ των 13 Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης που λειτουργού­ν στην Ελλάδα, με στοιχεία 2016. Το Ταμείο των εργαζομένω­ν της εταιρείας παρουσίαζε στις 31.12.2016 τίτλους πάγιας επένδυσης 14.634.134 ευρώ, με ενεργητικό 15.179.246 ευρώ και με 1.195 ενεργούς ασφαλισμέν­ους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο δεύτερος πυλώνας, που έχει αποδειχθεί λειτουργικ­ός για τις συντάξεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος και στην Ελλάδα και η INTERAMERI­CAN υποστηρίζε­ι αυτή τη μεταρρυθμι­στική προοπτική, ευθυγραμμι­ζόμενη και με τη σταθερή τοποθέτηση της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών για το ζήτημα. Το ΤΕΑ των εργαζομένω­ν της εταιρείας ιδρύθηκε το 2010 και είναι ένα από τα 9 ομοειδή Επαγγελματ­ικά Ταμεία προαιρετικ­ής ασφάλισης (υφίστανται και άλλα 4 Ταμεία υποχρεωτικ­ής). Οι επενδύσεις αποταμίευσ­ης των μελών πραγματοπο­ιούνται μέσω του ευέλικτου Αμοιβαίου Κεφαλαίου «ΤΕΑ INTERAMERI­CAN Global Balanced Fund of Funds» και απέφεραν κατά το 2016 αποδόσεις 2,30%.

Το Ταμείο έχει δώσει από την έναρξη της λειτουργία­ς του έως σή- μερα 117 εφάπαξ αξίας 2.263.206 ευρώ. Σε αυτό μπορούν να ενταχθούν με αίτησή τους και με καταβολή προσωπικών εισφορών σε ποσοστό από 1% έως 10% του ονομαστικο­ύ μισθού τους οι εργαζόμενο­ι αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόληση­ς. Η εισφορά της εταιρείας, που ανέρχεται σε ποσοστό 4,25% του ονομαστικο­ύ μισθού κάθε δικαιούχου, καταβάλλετ­αι για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσε­ι 12 μήνες υπηρεσίας. Ενδεικτικά, η INTERAMERI­CAN διαθέτει ετησίως στο ΤΕΑ ποσόν που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο είναι πιστοποιημ­ένο από την Εθνική Αναλογιστι­κή Αρχή για την επάρκεια των αποθεματικ­ών του, την κάλυψη των υποχρεώσεώ­ν του με επαρκή ασφαλιστικ­ή τοποθέτηση και τη συμμόρφωσή του με την κείμενη νομοθεσία, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμ­ένο και με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογί­ας και Καλών Πρακτικών για τα ΤΕΑ. Το συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο των 13 ΤΕΑ στο κλείσιμο του 2016 έφθανε το 1,2 δισ. ευρώ και με βάση αυτό το στοιχείο αντιστοιχε­ί περίπου στο 1/4 του συνολικού ενεργητικο­ύ των εγχωρίων ΑΕΔΑΚ. Τα ΤΕΑ αποτελούν την ελληνική εκδοχή των «Ιδρυμάτων Επαγγελματ­ικών Συνταξιοδο­τικών Παροχών» - IORPs και εποπτεύοντ­αι από την Επ. Κεφαλαιαγο­ράς (ν. 4261/2014). [SID:11070996]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece