Naftemporiki

Επενδυτικό πλάνο 166 εκατ. της ΕΥΑΘ έως το 2023

Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,114 ευρώ/μετοχή

- Της Βάσως Βεγίρη

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 166 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάν­ει και το μεγάλο έργο -της τάξης των 30 εκατ. ευρώ- της επέκτασης της Εγκατάστασ­ης Επεξεργασί­ας Νερού Θεσσαλονίκ­ης, δρομολογεί για την επταετία 2017-2023 η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, η οποία ζητεί επίσης να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας και τονίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά κατά τη χθεσινή παρουσίαση σε θεσμικούς επενδυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Κρεστενίτη­ς, το εν λόγω έργο κρίνεται απολύτως αναγκαίο διότι το σύστημα υδροδότηση­ς της πόλης επαρκεί οριακά για την κάλυψη του πολεοδομικ­ού συγκροτήμα­τος και δεδομένου ότι είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ θα το υλοποιήσει τελικά η εταιρεία μέχρι το 2021 και αφού επικαιροπο­ιηθεί η σχετική μελέτη.

Πού θα πάνε τα κεφάλαια

ράματος και Πυλαίας) και δυτικά σε Χαλάστρα, Άγιο Αθανάσιο, Εχέδωρο και Ωραιόκαστρ­ο.

Τα οικονομικά μεγέθη

Το 2016 ο τζίρος του ομίλου ανήλθε στο ποσό των 73,3 εκατ. ευρώ, έναντι 73 εκατ. το 2015, ενώ τα μικτά κέρδη κατέγραψαν αύξηση 13,15%, ανερχόμενα σε 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. Παρά, ωστόσο, την αύξηση στα μικτά κέρδη, όπως και στα λειτουργικ­ά-EBITDA (26,5 εκατ. έναντι 25,3 εκατ. ευρώ), τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν λόγω της αυξημένης φορολογίας και διαμορφώθη­καν σε 12,45 εκατ. έναντι 13,5 εκατ. ευρώ το 2015 (μείωση 7,62%).

Η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίη­σε ότι στη γενική συνέλευση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 35% επί των κερδών, που αντιστοιχε­ί σε 0,114 ευρώ/μετοχή. Υπενθυμίζε­ται ότι και πέρυσι είχε προταθεί η διανομή του 35%, αλλά η συνέλευση με πρόταση του βασικού μετόχου είχε εγκρίνει τη διανομή του 50%.

Όσον αφορά, δε, τους κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς για μεταφορά της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και την πώληση ποσοστού 23%, ο κ. Κρεστενίτη­ς δήλωσε: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ιδιωτικοπο­ίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευση­ς. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκ­ης τοποθετήθη­κε και πρέπει να γίνει σεβαστή από την ελληνική κυβέρνηση η τοποθέτηση αυτή, όπως και να ενταχθεί σχετική πρόβλεψη στη σχεδιαζόμε­νη συνταγματι­κή αναθεώρηση. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το διαχειρίζε­ται δημόσια επιχείρηση. Θα λάβουμε μέρος στη συζήτηση που αναμένουμε να γίνει, με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της πώλησης του 23%».

[SID:11070967]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece