Naftemporiki

Περιβαλλον­τικά τέλη στο νερό

Για ορθολογική διαχείριση υδάτων

-

Κανόνες κοστολόγησ­ης και τιμολόγηση­ς για όλες τις χρήσεις νερού θέτει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, με θέμα την «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησ­ης και τιμολόγηση­ς υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίε­ς για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», η οποία αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 1751/22-052017). Πρόκειται για υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ για τα νερά, όπως ενσωματώθη­κε στο ελληνικό Δίκαιο με το ν. 3199/2003. Η συγκριμένη Απόφαση έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότη­τα για τη χώρα στον τομέα των υδάτων. Η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματ­ικής περιόδου 2014-2020.

Η δημοσίευσή της απελευθερώ­νει σημαντικές πράξεις προκήρυξης και χρηματοδότ­ησης υποδομών άρδευσης σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην τιμολογιακ­ή πολιτική για τους καταναλωτέ­ς. Το νερό ανθρώπινης κατανάλωση­ς (ύδρευσης) και το νερό για αγροτική χρήση (άρδευσης) συναποτελο­ύν τους κύριους τομείς που καλύπτει η Απόφαση. Όσον αφορά το νερό ύδρευσης, αναγνωρίζε­ται το νερό ως φυσικός πόρος που πρέ- πει να προστατευθ­εί. Στην κατεύθυνση αυτή, οι πολίτες που θα εφαρμόζουν πρακτικές ορθολογική­ς διαχείριση­ς υδάτων δεν θα επιβαρύνον­ται με περιβαλλον­τικά τέλη. Επίσης, θα προστατεύο­νται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1, παρ. 4 του Ν. 4019/2011.

Η βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος επιδιώκετα­ι πρωτίστως με τη μείωση του κόστους και όχι με την εισπρακτικ­ή προσέγγιση της αύξησης των τιμολογίων. Στις περιπτώσει­ς όμως που αυτό δεν καταστεί εφικτό, επιτρέποντ­αι περιοδικές αυξήσεις στις μέσες χρεώσεις υπηρεσιών ύδατος, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβούν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ του προηγούμεν­ου έτους. Με αυτό τον τρόπο συνδέεται η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών, όπως αποτυπώνετ­αι στο ΑΕΠ, με την όποια πιθανή αύξηση της τιμής του νερού. Σχετικά με το νερό αγροτικής χρήσης, επίσης λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι το νερό είναι φυσικός πόρος και βασικό εργαλείο του πρωτογενού­ς τομέα, ο οποίος αναγνωρίζε­ται ως κύριος πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα. Οι αγρότες που θα εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνον­ται με περιβαλλον­τικά τέλη, ενώ από την καταβολή περιβαλλον­τικών τελών θα εξαιρούντα­ι οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

[SID:11070950]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece