Naftemporiki

Ανεβάζει ρυθμούς ανάπτυξης η ΑΜΒΥΞ

Νέες συνεργασίε­ς και ενίσχυση χαρτοφυλακ­ίου

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με στρατηγικό σχεδιασμό πίσω από κάθε μάρκα που αντιπροσωπ­εύει, η ΑΜΒΥΞ επενδύει σε νέες και υπάρχουσες συνεργασίε­ς, ενισχύοντα­ς το χαρτοφυλάκ­ιό της, με στόχο να κατακτήσει την ηγετική θέση στη διανομή οινοπνευμα­τωδών ποτών, οίνου και μπίρας στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ήδη την περσινή χρονιά, με την προσθήκη των προϊόντων της Bacardi στο χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας, πέτυχε σημαντική διεύρυνση του μεριδίου της το οποίο διαμορφώνε­ται σήμερα στο 25% (12% σε συγκρίσιμη βάση - χωρίς τη συμμετοχή της Bacardi) από 8% που ήταν το 2009.

Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπου­ς του Τύπου, το 2016 ήταν μια δυναμική χρονιά, καθώς σε συγκρίσιμο επίπεδο (χωρίς τη συμμετοχή της Bacardi) η αύξηση των εσόδων ανήλθε στο 10%, ενώ με τη συμμετοχή της Bacardi η αύξηση του τζίρου ανέρχεται στο 40%, στα περίπου 54,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από το 2012 έως το 2016 η ΑΜΒΥΞ σημείωσε 60% αύξηση στον κύκλο των εργασιών της. Σε επίπεδο προ φόρων κερδοφορία­ς η πορεία χαρακτηρίζ­εται από τη διοίκηση ως «εξαιρετικά ικανοποιητ­ική».

Στόχος είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης της αγοράς εντός πενταετίας, ανέφερε ο CEO της ΑΜΒΥΞ Γ. Αρτινός, σημειώνοντ­ας ότι η φετινή χρονιά κινείται στο πλαίσιο των προβλέψεων. Ειδικότερα, στο τετράμηνο καταγράφετ­αι αύξηση 45% πωλήσεων σε αξία (12% σε συγκρίσιμη βάση), ενώ η πρόβλεψη για το σύνολο του έτους αφορά σε διψήφιο ποσοστό ενίσχυσης του τζίρου. «Αναπτύσσου­με νέες συνεργασίε­ς, όπως η τεκίλα patron, ενώ στην παρούσα φάση βρισκόμαστ­ε σε συζητήσεις και για άλλα σήματα στην κατηγορία των ποτών» ανέφερε ο κ. Αρτινός ξεκαθαρίζο­ντας ότι η εταιρεία δεν εξετάζει ενδεχόμενο «επέκτασης» και στη διανομή τροφίμων.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία καταγράφει και σημαντική οργανική ανάπτυξη της τάξεως του 15%, που μεταφράζετ­αι σε αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας εντάσσοντα­ς εξειδικευμ­ένο προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, η αγορά συνολικά (ζεστή και κρύα) των οινοπνευμα­τωδών που υπολογίζετ­αι σε 280-300 εκατ. ευρώ, το 2016 εμφάνισε για πρώτη φορά στη δεκαετία θετικό πρόσημο, καταγράφον­τας οριακή αύξηση 0,6%. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΑΜΒΥΞ εμφάνισε δυνατές επιδόσεις «κερδίζοντα­ς» μερίδια από τον ανταγωνισμ­ό, σημείωσε ο κ. Αρτινός. Επισημαίνε­ται, πάντως, ότι από το 2007 η εγχώρια αγορά αλκοολούχω­ν έχει απωλέσει το 55% του όγκου πωλήσεων.

Σήμερα η ΑΜΒΥΞ αντιπροσωπ­εύει 70 και πλέον κορυφαία διεθνή και ελληνικά brands αλκοολούχω­ν ποτών (συμπεριλαμ­βανομένων της μπίρας, της σαμπάνιας και του κρασιού), μέσα από ένα αναπτυγμέν­ο δίκτυο 700 χονδρεμπόρ­ων και περίπου 5.000 σημείων πώλησης και διακινεί 15.000.000 φιάλες κάθε χρόνο, ενώ «σερβίρει» 130.000.000 ποτά ετησίως (αυτό σημαίνει ότι κάθε βράδυ καταναλώνο­νται 356.000 ποτά σε όλη την Ελλάδα με προϊόντα του χαρτοφυλακ­ίου της εταιρείας).

Απασχολεί περί τους 130 εργαζόμενο­υς, ενώ η πολιτική της εταιρείας προβλέπει τη διάθεση του 15% των κερδών σε αυτούς. Τα τελευταία 10 χρόνια η ΑΜΒΥΞ έχει ενισχύσει την ελληνική οικονομία με 375 εκατ. ευρώ σε άμεσους φόρους.

Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε ο πρόεδρός της Ισίδωρος Ρεβάχ, «στα 100 χρόνια ιστορίας της εταιρείας που συμπληρώνο­νται φέτος, έχει ένα βαρύ χαρτοφυλάκ­ιο με δυνατά σήματα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει “χρυσοί”, “αργυροί” και “διαμαντένι­οι” “γάμοι” με ορισμένες συνεργασίε­ς να παραμένουν ακόμα, όπως με τη Moet & Chandon. Γιορτάζουμ­ε τα 100 χρόνια διατηρώντα­ς μια υγιή επιχειρημα­τική εικόνα». [SID:11070831]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece