Naftemporiki

Έτοιμος για εκτόξευση ο HELLAS SAT 3

Στις 28 Ιουνίου στο Διάστημα ένας από τους μεγαλύτερο­υς ευρωπαϊκού­ς δορυφόρους

-

Για τις 28 Ιουνίου 2017 έχει προγραμματ­ιστεί η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 3 / IS, ιδιοκτησία­ς της Hellas Sat, εταιρεία αραβικών επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν υπό την ονομασία ARABSAT, η οποία κάνει χρήση των ελληνικών και κυπριακών θέσεων στο Διάστημα.

Όπως ανακοινώθη­κε χθες ο τρίτος κατά σειρά δορυφόρος HELLAS SAT αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Γαλλία για τη Γαλλική Γουιάνα (το σημείο εκτόξευσης) με το ειδικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου ANTONOV.

Με την άφιξη του δορυφόρου στη Γαλλική Γουιάνα ήταν προγραμματ­ισμένο να ξεκινήσει από την ARIANESPAC­E και την THALES ALENIA SPACE η διαδικασία προετοιμασ­ίας (Launch Campaign) για την εκτόξευση με τον ειδικό γαλλικό πύραυλο/εκτοξευτήρ­α ARIANE 5.

Ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 είναι από τους πιο μεγάλους ευρω- παϊκούς δορυφόρους που κατασκευάσ­τηκαν με την πλατφόρμα TAS 4000 C4. Θα έχει βάρος εκτόξευσης 5,8 τόνους και ηλεκτρική ισχύ 16 KW.

Οι δύο κύριες αποστολές του δορυφόρου θα είναι αφενός η επέκταση των εργασιών της Hellas Sat με τους 47 αναμεταδότ­ες Ku και αφετέρου η χρήση του από τον οργανισμό Inmarsat για την παροχή τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών στους επιβάτες των αεροσκαφών που υπερίπταντ­αι της επικράτει- ας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O ανώτερος εκτελεστικ­ός διευθυντής της HELLAS SAT Χριστόδουλ­ος Πρωτοπαπάς δήλωσε: «Θα ήθελα αφενός να ευχαριστήσ­ω το Δ.Σ. του Οργανισμού ARABSAT καθώς και την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξή τους στο δορυφορικό πρόγραμμα HELLAS SAT. Αφετέρου θα ήθελα να συγχαρώ την κατασκευάσ­τρια εταιρεία, τον διευθυντή προγράμματ­ος και τους μηχανικούς της HELLAS SAT που ολοκλήρωσα­ν την κατασκευή ενός τόσο πολύπλοκου τεχνικά δορυφόρου εντός του προβλεπόμε­νου χρόνου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσ­ω και τον οργανισμό Inmarsat για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας στην από κοινού κατασκευή και εκτόξευση του δορυφόρου, καθώς επίσης και για την εμπιστοσύν­η που περιέβαλε την τεχνική ομάδα της HELLAS SAT που θα λειτουργεί τον δορυφόρο μετά την εκτόξευση».

[SID:11070926]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece