Naftemporiki

Θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street

Ώθηση από τα καλά οικονομικά στοιχεία και εταιρικά νέα

- Της Νατάσας Στασινού

Ηπιο αιματηρή επίθεση ισλαμιστών σε βρετανικό έδαφος από το 2005 έριξε τη σκιά της στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου οδηγώντας τον FTSE 100 σε αρνητικό έδαφος, χωρίς όμως να προκαλέσει πανικό.

Οι αγορές έχουν μάθει εδώ και χρόνια να «αγνοούν» την τρομοκρατί­α, εστιάζοντα­ς αλλού την προσοχή τους. Χθες ήταν τα θετικά μηνύματα για την πορεία της Ευρωζώνης που προσέφεραν στήριγμα στους δείκτες των αγορών της ηπειρωτική­ς Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ θετικός ήταν ο αν- τίκτυπος από το σχέδιο προϋπολογι­σμού του Ντόναλντ Τραμπ, αν και θεωρείται απίθανο να περάσει ως έχει. Τα κέρδη των αμερικανικ­ών μετοχών περιορίστη­καν ωστόσο τις τελευταίες ώρες της συνεδρίαση­ς στον απόηχο αρνητικών δεδομένων για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα και την αγορά στέγης.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τις τεχνολογικ­ές μετοχές να εξασφαλίζο­υν το εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο κλάδος τεχνολογία­ς είχε κέρδη 1,4%, καθώς η Nokia είδε τη μετοχή της να κάνει «άλμα» 6,4% και να τερματίζει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φε- βρουάριο του 2016. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος εδώ και περισσότερ­ο από έναν χρόνο για τη φινλανδική εταιρεία, η οποία κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές της με την Apple. Η Nokia είχε μηνύσει την Apple για παραβίαση 32 πατεντών, ενώ η Apple είχε αποσύρει από τα καταστήματ­ά της όλα τα προϊόντα Withings, σε μία διαμάχη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολυετή δικαστικό αγώνα.

Ο κλάδος με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ήταν εκείνος των τραπεζών (+0,8%), καθώς οι μετοχές ισπανικών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων επιδόθηκαν σε μίνι ράλι.

Με οδηγό τις τράπεζες ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 1,1%.

Στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν οριακά κέρδη λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Οχτώ από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 κινούνταν σε θετικό έδαφος, με εκείνον των καταναλωτι­κών αγαθών πρώτης ανάγκης να εξασφαλίζε­ι τα μεγαλύτερα κέρδη.

Εκτός κλάδου σε εντυπωσιακ­ό ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές της Take Two, δημιουργού βιντεοπαιχ­νιδιών, ανερχόμενε­ς ενδοσυνεδρ­ιακά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 76,70 δολαρίων.

[SID:11071193]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece