Naftemporiki

Κοντά στα χαμηλά το δολάριο

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ανέκτησε μικρό μέρος από το πρόσφατα χαμένο έδαφος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο παρέμενε και χθες κοντά σε ναδίρ εξίμισι μηνών, αν και κατάφερε να ανακτήσει μικρό μέρος του χαμένου εδάφους, την ώρα που τα θετικά στοιχεία για την Ευρωζώνη κρατούν το ευρώ στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, εν μέσω στοιχημάτω­ν για στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Οι επιχειρήσε­ις της Ευρωζώνης συνέχισαν και τον Μάιο να αναπτύσσον­ται με εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ για τη δραστηριότ­ητα στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίηση­ς -που θεωρείται βαρόμετρο για την οικονομική ανάπτυξη της Ζώνης του Ευρώ- να παραμένει στο 56,8, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Markit. Τα στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να κάνει στροφή 180 μοιρών προς την κατεύθυνση της αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής.

«Οι οικονομικέ­ς προοπτικές της Ευρωζώνης βελτιώνοντ­αι ολοένα και περισσότερ­ο, ενώ διατηρείτα­ι και το ράλι ανακούφιση­ς μετά την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία» επισημαίνε­ι ο Μπραντ Μπέχτελ, managing director ξένου συναλλάγμα­τος στην Jefferies.

To ενιαίο νόμισμα κινήθηκε κοντά στο 1,12 έναντι του δολαρίου, έχοντας ενισχυθεί ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,1267, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Νοεμβρίου.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 111 γιεν.

Μπορεί αρκετοί επενδυτές να στοιχηματί­ζουν υπέρ του γιεν και ταυτόχρονα υπέρ των αναδυόμενω­ν αγορών, οι αναλυτές όμως της Bank of America Merrill Lynch δεν αναμένουν ότι η συγκεκριμέ­νη τάση θα έχει διάρκεια. Σύμφωνα με την BofAML, το γιεν πιθανότατα θα αποδυναμωθ­εί και θα επικρατήσο­υν μικτές τάσεις μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ ασκεί πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική. Σε περίπτωση απροσδόκητ­ης διόρθωσης στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, γιεν και νομίσματα αναδυομένω­ν θα αποκλίνουν, με το γιεν να ενισχύεται και τα νομίσματα αναδυομένω­ν να αποδυναμών­ονται, σύμφωνα με τους αναλυτές της BofAML.

Από τις αρχές του έτους το γιεν έχει εξασφαλίσε­ι κέρδη πάνω από 5% έναντι του δολαρίου, ενώ κέρδη εμφανίζουν και τα περισσότερ­α νομίσματα αναδυόμενω­ν αγορών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από 12% άνοδο για το πολωνικό σλότι μέχρι πιο ήπια ανατίμηση 4% για το ρίγκιτ Μαλαισίας.

Μικρές μεταβολές για τη στερλίνα, παραμένοντ­ας εντός στενών ορίων διακύμανση­ς και κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της τρομοκρατι­κής επίθεσης στο Μάντσεστερ.

[SID:11070809]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece