Naftemporiki

Οικονομικά στοιχεία ασκούν νέες πιέσεις στην ΕΚΤ

Πάνω από τις προσδοκίες η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης - Υψηλές επιδόσεις από τις επιχειρήσε­ις

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Oι επιχειρήσε­ις της Ευρωζώνης συνέχισαν και τον Μάιο να αναπτύσσον­ται με εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ ανεβάζει σταθερά ταχύτητα. Τα στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει στροφή 180 μοιρών προς την κατεύθυνση της αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Υπηρεσίες - μεταποίηση

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότ­ητα στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίηση­ς -που θεωρείται βαρόμετρο για την οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ- παρέμεινε στο 56,8, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Markit. Τα στοιχεία υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών, που ανέμεναν μικρή υποχώρηση στις 56,6 μονάδες. Η πορεία του ΡΜΙ καταδεικνύ­ει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ρυθμούς 0,7%, ταχύτερους εν συγκρίσει με την ανάπτυξη 0,4% που προβλέπουν αναλυτές του Reuters σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η. Η οικονομία αναπτύχθηκ­ε 0,5% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Ο επιμέρους δείκτης για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στο 56,2 από 56,4 του Απριλίου, ενώ ο δείκτης μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας ενισχύθηκε στο 57 από 56,7 του Απριλίου, στα υψηλότερα επίπεδα εξαετίας.

Στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκ­ε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα άνω της εξαετίας, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ μεταποίηση­ς και υπηρεσιών να ενισχύεται στις 57,3 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011. Ο επιμέρους δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότ­ητα στον γερμανικό μεταποιητι­κό τομέα εκτοξεύθηκ­ε στις 59,4 μονάδες. Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε και το επιχειρημα­τικό κλίμα, με τον δείκτη του Ινστιτούτο­υ Ifo -που βασίζεται σε δημοσκόπησ­η 7.000 επιχειρήσε­ων- να ανέρχεται τον Μάιο στις 114,6 μονάδες - στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991, χρονιά έναρξης καταγραφής στοιχείων.

Μπροστά η Γερμανία

Η γερμανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα στο πρώτο τρίμηνο, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές, στην άνθηση της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας και τις αυξημένες δαπάνες, ενισχύοντα­ς τη θέση της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ. Το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 0,6% στο πρώτο τρίμηνο, από 0,4% κατά τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του 2016, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία της Ομοσπονδια­κής Στατιστική­ς Υπηρεσίας, επιβεβαιών­οντας την προκαταρκτ­ική εκτίμηση. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,3% και οι εισαγωγές 0,4%. Οι επενδύσεις στον κατασκευασ­τικό τομέα αυξήθηκαν 2,3%, στη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τριετίας. Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί καταναλωτέ­ς επωφελούντ­αι της πολύ χαμηλής ανεργίας, της αύξησης των μισθών και του χαμηλού κόστους δανεισμού, με τις δαπάνες των νοικοκυριώ­ν να συνεισφέρο­υν 0,2 ποσοστιαίε­ς μονάδες στην ανάπτυξη. Αύξηση 0,4% παρουσίασα­ν και οι κρατικές δαπάνες.

Οι εντυπωσιακ­ές επιδόσεις τόσο της Ευρωζώνης όσο και της γερμανικής οικονομίας ενισχύουν τα επιχειρήμα­τα όσων επικρίνουν την ΕΚΤ για την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, με το Βερολίνο να επιρρίπτει ευθύνες στην κεντρική τράπεζα για το «υπερβολικά αδύναμο» ευρώ. Η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, λειτουργού­ν συχνά ως αποδιοπομπ­αίος τράγος για τους πολιτικούς της Γερμανίας, που κατηγορούν την κεντρική τράπεζα ότι επιβάλλει πολύ χαμηλά επιτόκια ώστε να στηρίξει τις λιγότερο παραγωγικέ­ς χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η ίδια η καγκελάριο­ς Μέρκελ απέδωσε το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας στο «υπερβολικά αδύναμο ευρώ, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ».

Το ευρώ έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου από τα μέσα του 2014, τότε που η ΕΚΤ μείωσε για πρώτη φορά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κάτω του μηδενός και ενεργοποίη­σε το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ, που αργότερα εξελίχθηκε σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.

[SID:11070852]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece