Naftemporiki

Κόβει 3,6 τρισ. δολ. κρατικών δαπανών ο Τραμπ

Πλήγμα σε χαμηλά εισοδήματα - Στόχος μηδενικό έλλειμμα στη δεκαετία

- Της Νατάσας Στασινού

Σχέδιο προϋπολογι­σμού που περιορίζει δραστικά το δίχτυ ασφαλείας για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα και τους αγρότες -για πληθυσμιακ­ές ομάδες δηλαδή, που του έδωσαν την ψήφο τους- παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να βάλει συνολικά «μαχαίρι» 3,6 τρισ. δολαρίων στις κρατικές δαπάνες, σε ορίζοντα δεκαετίας, με στόχο, όπως επισημαίνε­ι, να οδηγήσει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα στο μηδέν. Γίνεται έτσι σαφές πως οι δεσμεύσεις για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές, γενναιόδωρ­ες φοροελαφρύ­νσεις στις επιχειρήσε­ις και αύξηση των αμυντικών δαπανών θα έρθουν με «θυσίες» σε άλλους τομείς και πρωτίστως στις κοινωνικές παροχές και την εκπαίδευση. Θεωρείται, ωστόσο, εξαιρετικά απίθανο το σχέδιο Τραμπ να προχωρήσει ως έχει, καθώς αντιμετωπί­ζει έντονες αντιδράσει­ς στο Κογκρέσο όχι μόνο από την αντιπολίτε­υση των Δημοκρατικ­ών, αλλά και από στελέχη του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος.

Οι Δημοκρατικ­οί αντιτίθεντ­αι στην περικοπή του προγράμματ­ος ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης Medicaid, το μαχαίρι σε επιδόματα αναπηρίας και κουπόνια σίτισης, όπως και στην αύξηση του κόστους των φοιτητικών δανείων. Μόνο από το Medicaid, από το οποίο εξαρτώνται τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, σχεδιάζετα­ι να κοπούν 800 δισ. δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ επιπλέον 192 δισ. δολάρια θα εξοικονομη­θούν, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογι­σμού, από τα προγράμματ­α σίτισης.

Το κόμμα του προέδρου από την άλλη λέει, μεταξύ άλλων, όχι στη σχεδιαζόμε­νη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεω­ν, ενώ μερίδα βουλευτών ζητά ακόμη πιο δραστική συρρίκνωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικ­άνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, προέβλεψε σημαντικές τροποποιήσ­εις στο σχέδιο, σχολιάζοντ­ας πως «αντανακλά προτεραιότ­ητες τις οποίες δεν συμμεριζόμ­αστε απαραίτητα».

Εκτιμάται πάντως ότι θα μείνουν ως έχουν τα σχέδια για αύξηση των κονδυλίων του Πενταγώνου κατά 6 δισ. δολάρια, όπως και του προϋπολογι­σμού του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας κατά 3 δισ. δολάρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε ορίζοντα δεκαετίας θα διατεθούν 25 δισ. δολάρια για εγγυημένη γονεακή άδεια επί πληρωμή - έναν σκοπό τον οποίο έχει αναλάβει προσωπικά να προωθήσει η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ.

Επιπλέον υπάρχει πίεση για υλοποίηση των φιλικών προς τις επιχειρήσε­ις δεσμεύσεων και ιδιαίτερα για τη μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη από το 35% στο 15%.

[SID:11070823]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece