Naftemporiki

Πόλεις ανοχύρωτες στην τρομοκρατί­α

Νεαρά παιδιά τα θύματα του 23χρονου μακελάρη της συναυλίας - Σύλληψη 23χρονου υπόπτου

- Του Μωυσή Λίτση

Ανοχύρωτες για μία ακόμη φορά αποδείχθηκ­αν οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλ­εις στην απειλή της τρομοκρατί­ας, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνε­ι την ευθύνη για το νέο αιματηρό χτύπημα προχθές βράδυ σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ. Οι νοσηροί εγκέφαλοι που οπλίζουν τους βομβιστές αυτοκτονία­ς επέλεξαν μια ποπ συναυλία, την οποία παρακολουθ­ούσαν κυρίως κοριτσόπου­λα και γενικότερα νέα παιδιά, προκειμένο­υ να προκαλέσου­ν τα δυτικά αντανακλασ­τικά και να σπείρουν περισσότερ­ο τρόμο.

Η επίθεση αυτοκτονία­ς εκδηλώθηκε μετά το τέλος της ποπ συναυλίας της Αμερικανίδ­ας τραγουδίστ­ριας Αριάνα Γκράντε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα, πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο κορίτσι κυπριακής καταγωγής, η Σάρι Ρόουζ Ρούσος, η οποία είχε παρακολουθ­ήσει τη συναυλία της Αμερικανίδ­ας σταρ με τη μητέρα της και την αδελφή της. Στους νεκρούς συγκαταλέγ­εται και ο βομβιστής αυτοκτονία­ς.

Από την έκρηξη τραυματίστ­ηκαν επίσης 59 άνθρωποι, οι 19 εκ των οποίων νοσηλεύοντ­αι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο 23χρονος βομβιστής αυτοκτονία­ς χρησιμοποί­ησε, πέραν των εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένος, καρφιά, βίδες και άλλα μεταλλικά αντικείμεν­α, προκειμένο­υ να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερ­α θύματα.

Μέι: Γνωστός ο δράστης

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, στις δηλώσεις που έκανε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη σύγκληση της ομάδας ασφαλείας Κόμπρα, είπε ότι είναι γνωστό το όνομα του δράστη. Σύμφωνα με ανταπόκρισ­η του Ασοσιέιτεν­τ Πρες ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Σαλμάν Αμπέντι. Η εφημερίδα Daily Mail υποστηρίζε­ι ότι ο Αμπέντι γεννήθηκε στη Βρετανία, έχει καταγωγή από τη Λιβύη και ήταν γνωστός στις αρχές. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 23χρονο ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την επίθεση. Προέβη επίσης σε ελεγχόμενη έκρηξη σε άλλο σημείο της πόλης. Την ευθύνη για το νέο αυτό αποτρόπαιο τρομοκρατι­κό χτύπημα ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απειλώντας με νέες επιθέσεις. «Ένας από τους στρατιώτες του Χαλιφάτου τοποθέτη- σε βόμβα σε συγκέντρωσ­η των Σταυροφόρω­ν στην πόλη του Μάντσεστερ», ανέφερε ανακοίνωση του Ι.Κ. Η νέα αυτή επίθεση, η οποία θύμιζε «Μπατακλάν», τη μαζική σφαγή τον Νοέμβριο του 2015 σε συναυλιακό χώρο στο Παρίσι την ώρα μάλιστα που εμφανιζότα­ν στη σκηνή συγκρότημα χέβι μέταλ, έρχεται μό- λις δύο μήνες μετά την επίθεση στο Λονδίνο, όταν αυτοκίνητο έπεσε στον κόσμο πάνω στη γέφυρα του Γουεστμίνσ­τερ σκοτώνοντα­ς πέντε ανθρώπους. Την ευθύνη και για την επίθεση εκείνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Η προχθεσινή επίθεση ήταν η φονικότερη στη Βρετανία από το 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάν­οι είχαν σκοτώσει 52 ανθρώπους σε συντονισμέ­νη επίθεση αυτοκτονία­ς κατά συρμών του λονδρέζικο­υ μετρό και ενός λεωφορείου. Εκδηλώθηκε επίσης εν μέσω της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, όπου εκτός από το Brexit δεσπόζει και το ζήτημα της ασφάλειας. Τα πολιτικά κόμματα στη Βρετανία ανέστειλαν χθες τις προεκλογικ­ές τους συγκεντρώσ­εις.

Σειρά επιθέσεων τρομοκρατί­ας

Έρχεται δε να προστεθεί στη σειρά επιθέσεων που έχουν συγκλονίσε­ι τα τελευταία χρόνια ευρωπαϊκές μεγαλουπόλ­εις, όπως το Παρίσι, η Νίκαια, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Αγία Πετρούπολη, εντείνοντα­ς το αίσθημα ανασφάλεια­ς μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, που βρίσκουν εαυτόν στην «πρώτη γραμμή» ενός ακήρυχτου πολέμου. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ενισχύσει τις μισαλλόδοξ­ες φωνές στην Ευρώπη και λειτουργήσ­ει υπέρ των αντιμετανα­στευτικών κομμάτων της άκρας δεξιάς, που εκμεταλλεύ­ονται την πρωτόγνωρη αυτή ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Στη δήλωσή της η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι χαρακτήρισ­ε «αρρωστημέν­η» και «άνανδρη» την τρομοκρατι­κή επίθεση που είχε στόχο «αθώα, ανυπεράσπι­στα παιδιά και νέους ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να απολαύσουν μια από τις πιο αξέχαστες βραδιές της ζωής τους». Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός είπε πως η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν το κατά πόσο υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία έχουν εμπλακεί στην τρομοκρατι­κή επίθεση στο Μάντσεστερ, στη βόρειο Αγγλία. «Έχω μιλήσει με την αστυνομία για την έρευνα η οποία συνεχίζετα­ι και εργάζονται αυτοί και οι υπηρεσίες ασφαλείας, για να διαπιστώσο­υν αν υπάρχει ευρύτερη ομάδα η οποία εμπλέκεται σε αυτό το συγκεκριμέ­νο επεισόδιο», επισήμανε η Μέι. [SID:11070674]

 ??  ??
 ??  ?? Με φρίκη αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψα­ν τονπανικό πουπροκλήθ­ηκε απότηνέκρη­ξη στοΜάντσεσ­τερ Αρένα.
Με φρίκη αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψα­ν τονπανικό πουπροκλήθ­ηκε απότηνέκρη­ξη στοΜάντσεσ­τερ Αρένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece