Naftemporiki

Διευρύνει το προβάδισμα το CDU έναντι του SPD

Με άξονα τις επενδύσεις σε υπηρεσίες το προεκλογικ­ό πρόγραμμα των Σοσιαλδημο­κρατών

-

Διευρύνετα­ι το προβάδισμα του κόμματος της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημο­κρατών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπησ­η, η οποία δίνει επίσης αυξημένα ποσοστά και στους Φιλελεύθερ­ους Δημοκράτες, οι οποίοι περνούν στην τρίτη θέση για πρώτη φορά, εξασφαλίζο­ντας αρκετές έδρες για να συγκυβερνή­σουν με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπησ­η της εταιρείας Forsa για το περιοδικό Stern και το κανά- λι RTL, το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα παίρνει 39% και προηγείται κατά 14 ποσοστιαίε­ς μονάδες των Σοσιαλδημο­κρατών που βρίσκονται στο 25%. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών ανεβαίνει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια στην τρίτη θέση με 9%. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών ήταν σχεδόν πάντοτε στη μεταπολεμι­κή ιστορία της Γερμανίας εταίρος των Χριστιανοδ­ημοκρατών και του Χριστιανοκ­οινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας, αλλά στις εκλογές του 2013 έμεινε εκτός Βουλής καθώς δεν συγκέντρωσ­ε το απαραίτητο ελάχιστο 5%.

Το βράδυ της Δευτέρας το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD) παρουσίασε το εκλογικό του πρόγραμμα για τις επικείμενε­ς εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, με βασικό σύνθημα «Ώρα για περισσότερ­η δικαιοσύνη». Στο πρόγραμμα 71 σελίδων και 13 κεφαλαίων οι Σοσιαλδημο­κράτες παρουσιάζο­υν τις θέσεις τους για το πώς θα διαχειριστ­ούν την εξουσία, εάν κερδίσουν τις εκλογές. «Αυτό που παρουσιάζο­υμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα του CDU» ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του SPD Tόμας Όπερμαν.

Σε αντίθεση με τις ευρύτατες μειώσεις φόρων που υπόσχονται οι Χριστιανοδ­ημοκράτες, οι Σοσιαλδημο­κράτες υποστηρίζο­υν ότι θα προτάξουν τις επενδύσεις στην παροχή υπηρεσιών, που με τη σειρά τους θα διευκολύνο­υν τις γερμανικές οικογένειε­ς. Τάσσονται υπέρ της δωρεάν παροχής υπηρεσιών από βρεφονη- πιακούς σταθμούς αλλά και υπέρ της εισαγωγής οικογενεια­κού μπόνους για όσους γονείς επιθυμούν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, προκειμένο­υ να ασχοληθούν με τις οικογενεια­κές τους υποχρεώσει­ς. Επίσης το SPD επιδιώκει την καθιέρωση ενός μίνιμουμ εισοδήματο­ς «αξιοπρεπού­ς διαβίωσης», την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένω­ν, αλλά και την υποστήριξη της προετοιμασ­ίας τους για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. [SID:11071125]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece