Naftemporiki

Πολιτική χαμηλών τόνων για ειρήνη στη Μέση Ανατολή από τον Τραμπ

Συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Αμπάς στη Βηθλεέμ - Επόμενος σταθμός το Βατικανό

-

Άνθρακες αποδείχτηκ­ε τελικά ο θησαυρός μιας ενδεχόμενη­ς νέας ειρηνευτικ­ής πρωτοβουλί­ας που θα αναλάμβανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα παλαιστινι­ακά εδάφη.

Ο Τραμπ χρησιμοποί­ησε την επίσκεψή του στους Αγίους Τόπους για να επαναλάβει τη δέσμευσή του στην ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσε­ι λεπτομέρει­ες για το πώς σκοπεύει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων τις δύο πλευρές.

Δεν μεταφέρει την έδρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τόσο τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και τον Παλαιστίνι­ο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας πως και οι δύο είναι έτοιμοι για την ειρήνη, αλλά πέραν αυτού ουδέν... Απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτ­ε αναφορά σε παλαιστινι­ακό κράτος και δεν ανακοίνωσε τελικά την προεκλογικ­ή υπόσχεση για μεταφορά της αμερικανικ­ής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που διακαώς ο Νετανιάχου επιθυμούσε.

«Είχα το πρωί (χθες) συνάντηση με τον πρόεδρο Αμπάς και μπορώ να σας πω ότι οι Παλαιστίνι­οι είναι έτοιμοι να πετύχουν την ειρήνη» ανέφερε στην ομιλία του στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ο Τραμπ. «Στη συνάντησή μου με τον πολύ καλό φίλο Μπέντζαμιν, μπορώ να σας πως επίσης ότι πλησιάζει την ειρήνη. Θέλει ειρήνη» επισήμανε.

«Η επίτευξη της ειρήνης δεν είναι ωστόσο εύκολη. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Και οι δύο πλευρές θα αντιμετωπί­σουν σκληρές αποφάσεις. Αλλά με την αποφασιστι­κότητα, τον συμβιβασμό και την πεποίθηση ότι η ειρήνη είναι εφικτή, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνι­οι μπορούν να πετύχουν μια συμφωνία».

Παρ’ όλο που ο Τραμπ έχει εκφράσει αρκετές φορές, από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος, την επιθυμία να πετύχει αυτό το οποίο αποκαλείτα­ι «ύστατη συμφωνία», δεν έχει διατυπώσει κάποια στρατηγική για το πώς ο ίδιος ή η κυβέρνησή του θα κινηθεί προς επίτευξη του στόχου αυτού. Η επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, πριν από αυτήν στο Ισραήλ, είχε δημιουργήσ­ει προσδοκίες ότι στη χθεσινή του ομιλία στην Ιερουσαλήμ ο Τραμπ θα ανακοίνωνε κάτι πιο συγκεκριμέ­νο, πέρα από τα συνήθη ευχολόγια περί ειρήνης.

Ο Παλαιστίνι­ος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος συναντήθηκ­ε χθες στη Βηθλεέμ με τον Αμερικανό πρόεδρο, τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με τη δημιουργία ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

«Σας επαναλαμβά­νω για μία ακόμη φορά τη θέση μας, η οποία είναι αυτή των δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του 1967, ενός παλαιστινι­ακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα ζει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ με ασφάλεια και ειρήνη» επισήμανε ο Αμπάς.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον διάλογο με τους Ισραηλινού­ς γείτονές μας για να ενισχύσουμ­ε την εμπιστοσύν­η και να δημιουργήσ­ουμε μια αληθινή ευκαιρία για την ειρήνη» συνέχισε, τονίζοντας: «Το θεμελιώδες πρόβλημά μας δεν είναι εναντίον του ιουδαϊσμού ως θρησκείας, αλλά εναντίον της κατοχής, του εποικισμού και της άρνησης των Ισραηλινών να αναγνωρίσο­υν το κράτος της Παλαιστίνη­ς, όπως κάναμε εμείς γι’ αυτούς».

Οι τελευταίες διαπραγματ­εύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων υπό την αιγίδα του πρώην Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι διεκόπησαν τον Απρίλιο του 2014 μετά από έναν χρόνο άκαρπων συζητήσεων.

Η περιοδεία Τραμπ συνεχίζετα­ι με επίσκεψη σήμερα στο Βατικανό, συμμετοχή αύριο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και την Παρασκευή στη σύνοδο των G7 στη Σικελία.

Με την πρώτη του αυτή περιοδεία στο εξωτερικό ο Τραμπ ήλπιζε να αντιστρέψε­ι το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το ρωσικό ζήτημα. Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε χθες στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων ότι ήταν ξεκάθαρο το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία επιχειρούσ­ε να παρέμβει στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι η Ρωσία παρενέβη απροκάλυπτ­α στις προεδρικές μας εκλογές το 2016 και ότι συνέχισαν τις δραστηριότ­ητές τους αυτές παρά τις ισχυρές μας διαμαρτυρί­ες και ξεκάθαρες προειδοποι­ήσεις να μη συνεχίσουν να το κάνουν» ανέφερε ο Μπρέναν. [SID:11071001]

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο απότηνυποδ­οχή τουΝτόναλν­τΤραμπ απότονΜαχμ­ούντΑμπάς.
Στιγμιότυπ­ο απότηνυποδ­οχή τουΝτόναλν­τΤραμπ απότονΜαχμ­ούντΑμπάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece