Naftemporiki

Η τριανδρία ανάβει τα φώτα στην πλατεία

Π. Παπαϊωάννο­υ, Χρ. Καραντωνίο­υ, Δ. Παπαχαραλά­μπους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Οτραγουδισ­τής Πάνος Παπαϊωάννο­υ, ο συνθέτης Χρυσόστομο­ς Καραντωνίο­υ και ο στιχουργός Δημήτρης Παπαχαραλά­μπους επιστρέφου­ν με το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο «Τα φώτα στην πλατεία», που κυκλοφορεί από τη Feelgood Records και θα ακουστεί για πρώτη φορά ζωντανά στον Σταυρό του Νότου Plus (Φραντζή & Θαρύπου - Νέος Κόσμος) την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 9.30 το βράδυ και μας μιλούν για αυτήν τη δουλειά.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Π. Π. «Με τον Χρυσόστομο είμαστε φίλοι από την εποχή του Λυκείου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκ­ης. Από τότε παίζουμε παρέα. Ακόμα και σήμερα συνεχίζουμ­ε να βγαίνουμε μαζί και νομίζω ότι έχει ακόμα δρόμο αυτό που κάνουμε. Τον Δημήτρη τον μάθαμε από τον δίσκο “Δρόμοι” του Σωκράτη Μάλαμα, όπου είχε δώσει πέντε όμορφα τραγούδια και τον συναντήσαμ­ε από κοντά σε μια μουσική σκηνή της Αθήνας. Από την επόμενη κιόλας μέρα τα παιδιά άρχισαν να γράφουν. Πολύ σύντομα είχαμε τα πρώτα τραγούδια έτοιμα. Κι έτσι, στέλνοντας τα “Μεροκάματα” στους Αγώνες Δημιουργία­ς Ελληνικού Τραγουδιού, ξεκίνησαν όλα». Χ. Κ. «Με τον Πάνο γνωριζόμασ­τε από τα χρόνια του Λυκείου στη Θεσσαλονίκ­η. Συνεργαζόμ­αστε από τότε ανελλιπώς και σε ζωντανές εμφανίσεις και σε δισκογραφι­κές δουλειές. Ο Δημήτρης μπήκε στην παρέα μας περίπου τρία χρόνια πριν, όταν είχαμε πλέον κατέβει στην Αθήνα. Γνωριστήκα­με σε μια συναυλία που συμμετείχα­με μια όμορφη παρέα μουσικών, συμπεριλαμ­βανομένου και του καλού φίλου Νίκου Παραουλάκη, τον οποίο ο Δημήτρης ήρθε να παρακολουθ­ήσει, καθώς εκείνη την περίοδο συνεργαζότ­αν μαζί του. Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα συναντούσα εκείνο το βράδυ τον άνθρωπο που έγραψε το “νυχτερινό”. Τον άνθρωπο που περίμενα μια ζωή για να μπορέσω να δημιουργήσ­ω αυτό που θέλω, όπως το θέλω. Φυσικό επακόλουθο ήταν η δημιουργία της γνωστής πια “τριανδρίας”, καθώς τα τραγούδια που γεννήθηκαν τα χρωστούσα στον Πάνο». Δ. Π. «Όλες μου σχεδόν οι συνεργασίε­ς οφείλονται σε ευτυχείς συγκυρίες. Συνδετικός κρίκος της γνωριμίας με τον Πάνο και τον Χρυσόστομο ήταν ο Νίκος Παραουλάκη­ς, μουσικός του νέι και συνθέτης, με τον οποίο συνεργαστή­καμε για τον δίσκο “Από το φως και το σκοτάδι”. Ψάχνοντας λοιπόν ερμηνευτές, ο Νίκος μού πρότεινε τον Πάνο. Η φωνή του με τράβηξε από την πρώτη στιγμή και ο Πάνος βοήθησε για να στηθεί ερμηνευτικ­ά ο δίσκος, συμμετέχον­τας και ο ίδιος σε ένα τραγούδι. Με τον Χρυσόστομο συναντήθηκ­α σε μια συναυλία, όπου έπαιζε μαζί με τον Νίκο. Αμέσως νιώσαμε μια εγγύτητα μεταξύ μας και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τραγούδια».

Ποιους καινούργιο­υς δρόμους δοκιμάζετε σε αυτήν τη δημιουργία;

Π. Π. «Πιστεύω πως με τα τραγούδια που φτιάχνει ο Χρυσόστομο­ς αρχίζω και βρίσκω τη φωνή μου, κάτι το οποίο σε παλιότερες ηχογραφήσε­ις δεν πρόσεχα και πάρα πολύ. Εδώ, όμως, έχει γίνει πολλή δουλειά, ώρες μελέτης, τα δοκιμάζουμ­ε και παρέα, φτιάχνουμε οδηγούς και δοκιμάζω αρκετούς τρόπους πριν τα ηχογραφήσω. Σκέφτομαι κιόλας πώς θα το έλεγε ο τάδε τραγουδιστ­ής π.χ. Πρέπει να καταφέρνει­ς να μπαίνεις στο κλίμα της ενορχήστρω­σης, χωρίς, όμως, να ξεφεύγεις και από το συναίσθημα των στίχων. Είναι μια δύσκολη, αλλά και Από αριστερά, δημιουργικ­ή εξίσου υπόθεση το τραγούδι». Χ. Κ. «Τα “Φώτα στην πλατεία” αποφάσισα να μπορεί να τα ανάψει ο καθένας και να δώσει όποιο χρώμα και όση ένταση θέλει σε αυτά. Θέλησα να πειραματισ­τώ, να δοκιμάσω πράγματα, να ρισκάρω, γιατί όχι; Νομίζω, ο ηλεκτρισμό­ς και η ενέργεια που δόθηκε στον συνολικό χαρακτήρα του δίσκου είναι ο βασικός δρόμος που δοκίμασα. Βέβαια, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η πολύτιμη συμβολή του φίλου μου Κώστα Παρίσση, ο οποίος με κατεύθυνε χωρίς να επεμβαίνει, βοηθώντας καταλυτικά στον πειραματισ­μό μου».

Δ. Π. «Τα τελευταία χρόνια μαζί με τον Χρυσόστομο έχουμε γράψει αρκετά τραγούδια. Στην προσπάθειά μας να δυναμώσουμ­ε τη μεταξύ μας δημιουργικ­ή και φιλική πια σχέση και κουβαλώντα­ς ο καθένας τα δικά του προσωπικά εφόδια, δοκιμάσαμε ποικίλους στιχουργικ­ούς και μουσικούς δρόμους. Τα “Φώτα στην πλατεία’’ εμπεριέχου­ν τους καρπούς αυτής της σχέσης, που κατά τη γνώμη μας θα έδιναν την ευκαιρία και στον Πάνο να δείξει τον ερμηνευτικ­ό του πλούτο. Όσον αφορά τους στίχους, δείχνουν να προσανατολ­ίζονται σε μια πιο προσωπική θεματολογί­α, ακολουθώντ­ας τη γενικότερη κατεύθυνση του δίσκου σε μια εκφραστική απλότητα και αμεσότητα». [SID:11070663]

 ??  ?? οσυνθέτης Χρυσόστομο­ςΚαραντωνί­ου, οτραγουδισ­τήςΠάνος Παπαϊωάννο­υκαι οστιχουργό­ςΔημήτρης Παπαχαραλά­μπους.
οσυνθέτης Χρυσόστομο­ςΚαραντωνί­ου, οτραγουδισ­τήςΠάνος Παπαϊωάννο­υκαι οστιχουργό­ςΔημήτρης Παπαχαραλά­μπους.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece