Naftemporiki

Υψηλοί ρυθμοί στις επιχειρησι­ακές συμβάσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Με εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς συνεχίζετα­ι και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς η υπογραφή νέων επιχειρησι­ακών συμβάσεων, καθώς από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους υπογράφηκα­ν συνολικά 127 επιχειρησι­ακές συμβάσεις, έναντι 9 κλαδικών και 4 ομοιοεπαγγ­ελματικών. Η ριζική αλλαγή που επήλθε στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και των συμβάσεων εργασίας αποτυπώνετ­αι και στα στοιχεία των δύο προηγούμεν­ων ετών, καθώς την περίοδο 2015-2016 είχαμε την υπογραφή 634 επιχειρησι­ακών συμβάσεων, έναντι μόνο 22 κλαδικών και 8 τοπικών ομοιοεπαγγ­ελματικών.

Τα στοιχεία που καταγράφου­ν τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιβεβαιών­ουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ολική ανατροπή που επήλθε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το 2011, όταν θεσμοθετήθ­ηκε η κυριαρχία των επιχειρησι­ακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών με το άρθρο 37 του νόμου 4024/11 που προέβλεπε ότι «Όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσ­μου Πλαισίου Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς η επιχειρησι­ακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας». Αυτό ακριβώς το άρθρο, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, τροποποιήθ­ηκε και η φράση του άρθρου 37 του ν. 4024/2011(Α’ 226) «όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσ­μου Πλαισίου Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς» αντικαταστ­άθηκε με το άρθρο 16 με τη φράση «έως το τέλος του Προγράμματ­ος Οικονομική­ς Προσαρμογή­ς».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργείου Εργασίας αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρησι­ακές συμβάσεις εργασίας θα εξακολουθή­σουν μεν να είναι σε ισχύ μέχρι την 20ή Αυγούστου του 2018, αλλά από την 21η του ιδίου μηνός θα επανέλθουν σε ισχύ οι διατάξεις που προέβλεπαν την αρχή της επεκτασιμό­τητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων. Η αποκατάστα­ση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων μέσω της άρσης της αναστολής της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης και της επεκτασιμό­τητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη του προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη, καθώς από το 2011 οι δύο αρχές βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή και δεν θα επανίσχυαν χωρίς νομοθετική παρέμβαση». Υπενθυμίζε­ται ότι για το 2017 έχει επικυρωθεί από τους εκπροσώπου­ς των κοινωνικών εταίρων και η συνέχιση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι μισθολογικ­οί όροι της οποίας διασφαλίζο­υν τα γενικά κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθί­ων.

Η επεκτασιμό­τητα και η «ευνοϊκότερ­η ρύθμιση»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece