Naftemporiki

Η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό hub

Με επισημάνσε­ις για τα μεγάλα στρατηγικά πρότζεκτ και τις έρευνες η χθεσινή επίσκεψη στο ΥΠΕΝ

- Του Κώστα Δεληγιάννη

ΗΕλλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερη γεωστρατηγ­ική θέση και διαθέτει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητ­ας, μέσα σε μία εύθραυστη περιοχή. Σε αυτά τα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας μας αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, εξηγώντας για ποιον λόγο αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα ένα διεθνές διαμετακομ­ιστικό κέντρο (hub) και στην ενέργεια, πέρα από τις μεταφορές. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, η ενέργεια αποτελεί αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακ­ής πολιτικής, καθώς είναι βασικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να αδράξει την ευκαιρία από το ότι βρίσκεται στο σταυροδρόμ­ι τριών ηπείρων. «Οι δρόμοι της ενέργειας του 21ου αιώνα, οι ενεργειακο­ί δρόμοι του μέλλοντος, δεν μπορούν να παρακάμπτο­υν την Ελλάδα, περνούν από την Ελλάδα. Και αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσο­υμε», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα πρότζεκτ που χαράσσουν ήδη τέτοιους ενεργειακο­ύς δρόμους μέσα από την ελληνική επικράτεια. Έτσι, μίλησε για την «εντυπωσιακ­ή ταχύτητα» με την οποία προχωρά η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ενώ έκανε μνεία στην πλωτή μονάδα LNG στην Αλεξανδρού­πολη, αλλά και στην αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, τον οποίο χαρακτήρισ­ε «μία από τις πιο κομβικές ενεργειακέ­ς υποδομές της χώρας μας». Παράλληλα, σταχυολόγη­σε μερικά από τα μεγάλα στρατηγικά ενεργειακά έργα που εξετάζεται να υλοποιηθού­ν, όπως τον αγωγό EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη νοτιοανατο­λική λεκάνη της Μεσογείου προς την Ευρώπη, τον διασυνδετή­ριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και την ηλεκτρική διασύνδεση EuroΑsia Interconne­ctor, με σκοπό να συνδεθούν τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Υδρογονάνθ­ρακες: Συμβάσεις

Ο πρωθυπουργ­ός δεν παρέλειψε επίσης τις έρευνες σε εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθ­ράκων, ξεκινώντας από τη σημερινή υπογρα- φή των συμβάσεων παραχώρηση­ς για τρία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, τα οικόπεδα «Άρτα-Πρέβεζα» και «Βορειοδυτι­κή Πελοπόννησ­ος» παραχωρούν­ται στα ΕΛΠΕ, ενώ ανάδοχος για το οικόπεδο της περιοχής «Αιτωλοακαρ­νανίας» είναι η Energean Oil & Gas. Παράλληλα, σημείωσε πως προχωρούν διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για την αξιοποίηση παλιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, τόσο στο Ιόνιο όσο και στην Κρήτη.

Μάλιστα, μίλησε για έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για έρευνες σε εγχώρια κοιτάσματα ενεργειακο­ί κολοσσοί με πολυεθνική δραστηριότ­ητα. Ανέφερε πως αναμένοντα­ι εξελίξεις «τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μή- νες», ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως θα υπάρξουν ανακοινώσε­ις μόνον όταν υπάρξουν συμφωνίες που έχουν «κλειδώσει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στα έργα που αλλάζουν την πρόσβαση στην ενέργεια για τους Έλληνες καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις, ξεκινώντας από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Θράκη, την Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Επίσης, από την εισήγησή του δεν έλειψαν οι ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις Αττικής-Κυκλάδων και Κρήτης-Πελοποννήσ­ου, οι οποίες, όπως είπε, «θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσο­υμε περισσότερ­ο τις ΑΠΕ».

Τέλος, έκανε μνεία στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, την οποία συνέδεσε με το EuroΑsia Interconne­ctor, ενώ περιέγραψε τη δρομολόγησ­η της ακόμη μεγαλύτερη­ς διείσδυσης των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε επενδύσεις 1 δισ. στα αιολικά πάρκα οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στη θεσμοθέτησ­η του net-metering.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός ΑλέξηςΤσίπ­ρας (δεξιά)καιουπουργ­ός Περιβάλλον­τοςκαιΕνέρ­γειας ΓιώργοςΣτα­θάκης,κατάτηχθεσ­ινή συνέντευξη­Τύπου.
Ο πρωθυπουργ­ός ΑλέξηςΤσίπ­ρας (δεξιά)καιουπουργ­ός Περιβάλλον­τοςκαιΕνέρ­γειας ΓιώργοςΣτα­θάκης,κατάτηχθεσ­ινή συνέντευξη­Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece