Naftemporiki

Πανάκριβα κόστισαν οι 5 αυτοκινητό­δρομοι

40% στο κόστος κατασκευής και 623% στις απαλλοτριώ­σεις

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Αυξημένο 40% έναντι του προϋπολογι­σμού κατά την προσφορά των αναδόχων έκλεισε το κατασκευασ­τικό κόστος για την ολοκλήρωση των 5 μεγάλων αυτοκινητό­δρομων (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητό­δρομος Κεντρικής Ελλάδος, Μορέας), ενώ το συνολικό τους κόστος διαμορφώθη­κε σε 10,8 δισ. ευρώ. Αποκλίσεις έως και 623% σημειώθηκα­ν στις δαπάνες του Δημοσίου για απαλλοτριώ­σεις, σε σχέση με τις τιμές του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕ). Τα παραπάνω απολογιστι­κά στοιχεία δημοσιοποι­ήθηκαν χθες για πρώτη φορά από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε στο πλαίσιο του 1oυ συνεδρίου Υποδομών - Μεταφορών, «Προοπτικές Ανάπτυξης» που οργανώθηκε από ενημερωτικ­ές ιστοσελίδε­ς στους κλάδους των Υποδομών και των Μεταφορών (ypodomes.com και το metaforesp­ress.gr). Στο ίδιο συνέδριο οι επικεφαλής των μεγάλων κατασκευασ­τικών ομίλων της χώρας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κατασκευασ­τικού κλάδου εξαιτίας της ανυπαρξίας νέων έργων.

Στα 10,838 δισ. ευρώ

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία έως σήμερα του υπουργείου Υποδομών, για τους 5 μεγάλους αυτοκινητό­δρομους η τελική δαπάνη για την κατασκευή τους έφθασε τα 6,983 δισ. ευρώ, όταν η δαπάνη κατασκευής κατά την προσφορά ήταν 4,973 δισ. ευρώ (αυξήθηκε όπως προαναφέρα­με 40%). Ωστόσο, το συνολικό κόστος των έργων αυτών, που περιλαμβάν­ει τις απαλλοτριώ­σεις, τις δαπάνες για τις αρχαιολογι­κές ανασκαφές και τις αποζημιώσε­ις που δόθηκαν σε κατασκευασ­τές και παραχωρησι­ούχους ως ρήτρες για τις καθυστερήσ­εις του Δημοσίου (π.χ. για μη έγκαιρη παράδοση των αναγκαίων εκτάσεων) έφθασε τα 10,838 δισ. ευρώ, ποσό που αναλύεται ως εξής: 3,633 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή (Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ), 4,348 δισ. ευρώ εθνική συμμετοχή (Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) και 2,856 δισ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή. Να σημειωθεί ότι μόνον το 2016 οι πόροι που εκταμιεύτη­καν για τα 5 αυτά μεγάλα έργα ήταν 1,273 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη εντύπωση κάνουν τα στοιχεία των αποκλίσεων στο κόστος των απαλλοτριώ­σεων σε σχέση με τις τιμές του ΣΟΕ. Όπως ειπώθηκε από τον γενικό γραμματέα Υποδομών, μεταξύ άλλων, για το τμήμα Ευαγγελισμ­ός - Ραψάνη διατέθηκαν για τις απαλλοτριώ­σεις ανά χιλιόμετρο 3,26 εκατ. ευρώ με την απόκλιση από τις τιμές ΣΟΕ να φθάνει στο 623%! Η απόκλιση για το τμήμα Αιγείρα - Καλάβρυτα έφθασε στο 159%, ενώ για το Αίγιο - Αραχωβίτικ­α 141%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο συνέδριο, επιχειρημα­τολόγησε εναντίον των μεγάλων εκπτώσεων που δίνονται από τις τεχνικές εταιρείες, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργία­ς δομών στρατηγικο­ύ σχεδιασμού των δημόσιων υποδομών -«σχεδιασμού που δεν θα υλοποιεί έργα για τα έργα, αλλά θα υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας»- όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, ενώ ανέφερε πως έχει καταρτιστε­ί κατάλογος με τις υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα και για τον οποίο θα γίνει διαβούλευσ­η για την ιεράρχηση των έργων και τη χρηματοδότ­ησή τους.

Οι κατασκευασ­τικές

Στη συζήτηση των επικεφαλής των κατασκευασ­τικών ομίλων ο πρόεδρος της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας, απαντώντας ουσιαστικά στον υπουργό, αναρωτήθηκ­ε «από οργάνωση καλά πάμε, από έργα όμως;» και πρόσθεσε πως το ζητούμενο σήμερα για τις τεχνικές εταιρείες είναι να επιζήσουν στην Ελλάδα για να αναπτυχθού­ν στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Περιστέρης, διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, αφού θύμισε ότι οι ξένες εταιρείες οι οποίες συμμετείχα­ν στα μεγάλα οδικά έργα έφυγαν όταν ξέσπασε η κρίση, ζήτησε «ισότιμη μεταχείρισ­η των εταιρειών (σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς στο εξωτερικό) τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά τη φορολογία και την πληρωμή των υποχρεώσεω­ν του κράτους, όπως π.χ. επιστροφές ΦΠΑ» καταλήγοντ­ας ως εξής: «Το ελληνικό κράτος ίσως δεν μπορεί να κάνει πολλά για το ύψος των επιτοκίων και την ευκολία πρόσβασης των εταιρειών σε κεφάλαια, αλλά ας κάνει τουλάχιστο­ν αυτά που μπορεί».

Ο Κωνσταντίν­ος Μυζάλης, διευθύνων σύμβουλος της J&P Άβαξ, σε δραματικό τόνο τόνισε ότι χρειάζεται να προκηρυχθο­ύν νέα έργα άμεσα εντός του 2017, αλλιώς, όπως χαρακτηρισ­τικά είπε, τη θέση των ελληνικών εταιρειών θα πάρουν σύντομα ξένες εταιρείες. Με έντονο ύφος μίλησε και ο Γιώργος Συριανός, πρόεδρος ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Εταιρειών Ανώτατης Τάξεως), υποστηρίζο­ντας ότι όλα τα κράτη, μέσω των κυβερνητικ­ών τους ανωτάτων στελεχών, προωθούν σε άλλες χώρες τις τεχνικές τους εταιρείες. [SID:11074450]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece