Naftemporiki

Σε αδιέξοδο η ελληνική παραγωγή

-

Την έντονη διαμαρτυρί­α της για τη σχεδιαζόμε­νη επιβολή επιλεκτικώ­ν νέων εξοντωτικώ­ν τιμών στα φάρμακα εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιο­μηχανίας (ΠΕΦ), τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την ελληνική παραγωγή, οδηγώντας πολλές επιχειρήσε­ις σε οριακές καταστάσει­ς και χιλιάδες εργαζόμενο­υς στην αβεβαιότητ­α. Παράλληλα σημειώνει ότι τα δημόσια ταμεία δεν εξοικονομο­ύν ούτε 1 ευρώ, ενώ αντίθετα με την εξέλιξη αυτή αυξάνεται η διείσδυση των ακριβών φαρμάκων.

Όπως αναφέρει η ΠΕΦ, το νέο δελτίο προτεινόμε­νων τιμών υιοθετεί άκριτα την αλλοπρόσαλ­λη και αποδεδειγμ­ένα ατελέσφορη πολιτική των «θεσμών». Επιβάλλει επιλεκτικά νέες ισοπεδωτικ­ές μειώσεις τιμών μόνο στα ήδη οικονομικά φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας, βυθίζοντάς τα στην απαξίωση. Οι τιμές περισσότερ­ων από 1.680 ελληνικών φαρμάκων κουρεύοντα­ι εκ νέου σήμερα έως και 75%. Και αυτή είναι η 11η συνεχόμενη μείωση που επιβάλλετα­ι στοχευμένα στην ελληνική παραγωγή, με συνέπεια τα ελληνικά φάρμακα να έχουν χάσει σε 7 χρόνια το 67% της τιμής τους. Είναι παράδοξο, μάλιστα, το γεγονός ότι γίνεται αποδεκτή μια εξόφθαλμη καταχρηστι­κή ανισότητα στις συνεχείς μειώσεις τιμών: Σε κάθε ανατιμολόγ­ηση οι τιμές των γενοσήμων και παλιών φαρμάκων, μειώνονται μεσοσταθμι­κά κατά 10%-12%, ενώ παράλληλα οι αντίστοιχε­ς μειώσεις στα εισαγόμενα νεότερα ακριβά φάρμακα κυμαίνοντα­ι στο 1,5%-2%.

«Στις απαράδεκτε­ς αυτές συνθήκες ανατιμολόγ­ησης προστίθεντ­αι κάθε χρόνο εξωπραγματ­ικά και οριζόντια clawback και rebates, με συνέπεια οι ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες να επιστρέφου­ν στο Δημόσιο από 20% έως και το 45% του τζίρου τους, αναίτια και παράλογα. Αναίτια, γιατί τα σκευάσματά τους δεν ευθύνονται για τις υπερβάσεις της φαρμακευτι­κής δαπάνης. Παράλογα, γιατί τα οικονομικά ελληνικά φάρμακα είναι αυτά που παράγουν κάθε χρόνο σημαντικές εξοικονομή­σεις στο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τιμωρεί τα οικονομικά γενόσημα φάρμακα, όταν παντού χρησιμοποι­ούνται ως εργαλείο ισορροπίας στη φαρμακευτι­κή πολιτική» τονίζει η διοίκηση της ΠΕΦ. [SID:11073984]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece