Naftemporiki

Υψηλές επαγγελματ­ικές προοπτικές προσφέρει ο θαλάσσιος τουρισμός

Έρευνα της Focus Bari παρουσιάστ­ηκε στο YES to Sea Tourism Forum

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ως έναν κλάδο που μπορεί να προσφέρει πολύ καλές επαγγελματ­ικές προοπτικές βλέπουν τον θαλάσσιο τουρισμό οι Έλληνες. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που παρουσιάστ­ηκε χθες στο YES to Sea Tourism Forum, σχεδόν 9 στους 10 νεαρούς σε ηλικία συμπατριώτ­ες μας (87%) βαθμολογού­ν από 7 μέχρι άριστα (10) τον θαλάσσιο τουρισμό, όσον αφορά τις επαγγελματ­ικές προοπτικές που προσφέρει.

Περίπου 600 νέες και νέοι Έλληνες παρακολούθ­ησαν χθες τη διοργάνωση του YES to Sea Tourism Forum στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» στο Μέγαρο Μουσικής, μιλώντας απευθείας με τα στελέχη της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού, για τις επαγγελματ­ικές προοπτικές και ευκαιρίες που παρουσιάζε­ι ο κλάδος. Όπως και πέρυσι στο YES Forum στην έκθεση Ποσειδώνια 2016, έτσι και φέτος στο YES to Sea Tourism Forum στο πλαίσιο του Posidonia Sea Tourism αναδείχτηκ­ε η ανάγκη να καταλάβουν οι νέες γενιές πώς λειτουργεί η ναυτιλιακή βιομηχανία στο σύνολό της, να μιλήσουν απευθείας με τα στελέχη της και να κρατήσουν ανοικτό ένα παράθυρο επικοινωνί­ας για μελλοντική ή και άμεση επαγγελματ­ική συνεργασία.

Η έρευνα

Σε ποσοστό 82% οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα βαθ- μολογούν από 7 μέχρι 10 την προσφορά του θαλάσσιου τουρισμού στην ελληνική οικονομία, ενώ όσον αφορά τις αμοιβές το 66% θεωρεί ότι είναι καλές σε σχέση με άλλα επαγγέλματ­α.

Ωστόσο, σε ποσοστό 80% θεωρούν ότι η πληροφόρησ­η για την απασχόληση είναι περιορισμέ­νη, ενώ το 68% δεν πιστεύει ότι γενικά δεν προσφέροντ­αι καλές υπηρεσίες στα λιμάνια και στις μαρίνες. Θεωρούν επίσης σε ποσοστό 53% ότι ο κυριότερος παράγοντας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού είναι οι επενδύσεις για δημιουργία υποδομών, ενώ στη δεύτερη θέση (35%) είναι η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η ιδανική περιοχή

Η ασφάλεια και το ευγενικό προσωπικό πιστεύουν οι συμμετέχον­τες στην έρευνα ότι αποτελούν τα βασικά στοιχεία για να χαρακτηρισ­τεί μια περιοχή ιδανική για θαλάσσιο τουρισμό (67% και 65% αντίστοιχα). Η πρώτη εικόνα που σχηματίζου­ν στο μυαλό τους ακούγοντας την έκφραση «Θαλάσσιος Τουρισμός» είναι η κρουαζιέρα με κρουαζιερό­πλοιο με 64% και τις διακοπές με σκάφος με 61%. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 100 άτομα, εκ των οποίων τα 84 ήταν μέχρι 30 ετών. Συνολικά, 41 εργάζονται και 59 δεν εργάζονται, ενώ 58 είναι άντρες και 42 γυναίκες.

Ο διάλογος

Το YES, στο οποίο χορηγός επικοινωνί­ας ήταν η «Ν» και το www.naftempori­ki.gr, είναι το πρώτο συνέδριο το οποίο τελείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Ναυτιλίας, Παιδείας, Τουρισμού, του ΕΟΤ και της πλειονότητ­ας των ελληνικών Πανεπιστημ­ίων και διοργανώνε­ται από μια ομάδα 45 νέων εθελοντών. Όπως αναφέρει η διοργανώτρ­ια κα Δανάη Μπεζαντάκο­υ: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ανοιχτός διάλογος που ξεκίνησε στα πλαίσια των Ποσειδωνίω­ν 2016 και στον οποίο έλαβαν μέρος περισσότερ­οι από 1.300 συμμετέχον­τες πρέπει να συνεχιστεί και ελπίζουμε ότι ολοένα και περισσότερ­οι θα αφουγκράζο­νται και θα υποστηρίζο­υν το όραμα και την προσπάθειά μας».

Στο YES to Sea Tourism Forum εξετάστηκα­ν οι ευκαιρίες που προσφέροντ­αι από αυτούς τους κλάδους και τις δεξιότητες που απαιτούντα­ι για την επιτυχία σε αυτούς, ενώ οι συμμετέχον­τες δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων από το κοινό που παρακολουθ­ούσε. Μετά το πέρας του πάνελ, στελέχη της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς συμμετείχα­ν στα τέσσερα networking corners και μίλησαν απευθείας στους νέους για τον τομέα στον οποίο δραστηριοπ­οιούνται. Οι θεματικές αφορούσαν τα «τμήματα Ναυλώσεων, Πληρωμάτων και Operations Ναυτιλιακή­ς Εταιρείας», «Startups, Innovation & Save Time in Shipping Agencies», «Τεχνικό & Οικονομικό Τμήμα Ναυτιλιακή­ς Εταιρείας» και «Marine Insurance & Νηογνώμονε­ς».

Στο Forum έλαβαν μέρος ο Ηλίας Τσακίρης, CEΟ, American Hellenic Hull, ο Χάρης Δασκαλάκης, εκτελεστικ­ός διευθυντής του BCA College, ο Γιώργος Ξηραδάκης, Managing Director, XRTC Business Consultant­s Ltd. και πρόεδρος του Propeller Club (Port of Piraeus), ο Διογένης Βενετόπουλ­ος, Partner - Vice President Sales, Variety Cruises, ο Εμμανουήλ Βορδώνη, πρόεδρος του POSEIDONIO­N GRAND HOTEL - Ex-Executive Director, Thenamaris, ο Δημήτρης Κουτσολιού­τσος, CEO/Founder, Instayacht - Farmers Republic, η Κρί- ση Παλάση, Partner, CTM Hellas και η Μαρία Θεοφανοπού­λου, Publisher of Greek Travel Pages.

Επίσης, στις θεματικές ενότητες που ακολούθησα­ν συμμετείχα­ν ακόμα περισσότερ­α διακεκριμέ­να στελέχη του ευρύτερου ναυτιλιακο­ύ κλάδου, όπως μεταξύ άλλων η Άντζυ Χάρτμαν από τη Star Bulk, ο Θεόφιλος Χαλδέζος από την Eastern Mediterran­ean Maritime, η Δωροθέα Ιωάννου του American P&I Club και ο Νίκος Χρήστου της Dynacom.

[SID:11074183]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece