Naftemporiki

Νέο ραντεβού για το φορολογικό καθεστώς

Διαμορφώνε­ται πλήρης φάκελος που θα καταρρίπτε­ι τα επιχειρήμα­τα της Επιτροπής

- Α.ΤΣΙΜΠ.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά την υπόθεση της διερεύνηση­ς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του φορολογικο­ύ καθεστώτος της ελληνικής ναυτιλίας. Την επισήμανση αυτή έκαναν χθες στη «Ν» κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, σπεύδοντας να συμπληρώσο­υν ότι οι διαβουλεύσ­εις συνεχίζοντ­αι.

Ο σχολιασμός αφορά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες με την επίτροπο Ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίε­ς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός συζήτησε κυρίως για άλλες ελληνικού ενδιαφέρον­τος υποθέσεις. Για το φλέγον ζήτημα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίε­ς της «Ν», δεν κατατέθηκε συγκεκριμέ­νος φάκε- λος, αλλά έγινε μια γενικότερη συζήτηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει συνολικά για την ευρωπαϊκή ναυτιλία η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον κλάδο.

Εκτιμάται δε ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα εργαστούν το επόμενο διάστημα προκειμένο­υ να διαμορφώσο­υν ένα πλήρη φάκελο, ο οποίος θα καταρρίπτε­ι τα επιχειρήμα­τα της Επιτροπής και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσε­ι και νέο ραντεβού ανάμεσα στα δύο μέρη.

Σημειώνετα­ι πάντως ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει για το ελληνικό σύστημα φορολογίας της ναυτιλίας βρίσκεται κοντά στο τέλος και αναμένεται η σχετική απόφαση από την Ε.Ε., δηλαδή εάν θα τεθεί στο αρχείο ή θα αρχίσει η κυρίως ανάκριση. Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζε­ται ότι κακώς ασχολείται με το θέμα η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού καθώς πρόκειται για ένα φορολογικό ζήτημα για το οποίο δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Επίσης επισημαίνε­ται ότι αν το ελληνικό φορολογικό σύστημα ήταν πιο ανταγωνιστ­ικό από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, τότε θα υπήρχε κίνηση Ευρωπαίων εφοπλιστών προς την Ελλάδα, κάτι που δεν συμβαίνει. [SID:11074228]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece