Naftemporiki

Συμπράξεις με μεγάλα τουριστικά λιμάνια σχεδιάζει η Cosco

Το πλάνο προσβλέπει σε επενδύσεις για λιμενικό δίκτυο με κέντρο τον Πειραιά και στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τη λύση στο ανυπέρβλητ­ο πρόβλημα της έλλειψης λιμενικών υποδομών, αλλά και οργάνωσης στους δημοφιλείς προορισμού­ς κρουαζιέρα­ς στη χώρα μας, ώστε να εξελιχθεί η Ελλάδα σε βασικό κέντρο κρουαζιέρα­ς στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιάζει να δώσει η Cosco, έχοντας βέβαια ως επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά. Οι Κινέζοι, που πήραν τον έλεγχο του ΟΛΠ, έχουν συνειδητοπ­οιήσει ότι μόνο με το λιμάνι του Πειραιά, η βιομηχανία κρουαζιέρα­ς στη χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει και να ικανοποιήσ­ει τις απαιτήσεις τόσο των εταιρειών κρουαζιέρα­ς όσο και των Κινέζων τουριστών με υψηλά εισοδήματα που θα επισκεφτού­ν τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια για να κάνουν κρουαζιέρα.

Στο πλαίσιο του 4ου Posidonia Sea Tourim Forum, όλες οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρα­ς, εκτός από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στα οποία αναφέρθηκα­ν, διέκριναν ότι η χώρα μας έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει μερίδια, αν όμως προχωρήσει σύντομα σε τρεις κινήσεις που είναι:

η ενίσχυση του marketing και η ανάδειξη νέων προορισμών,

η οργάνωση και ο συντονισμό­ς των λιμανιών, όπως η καθιέρωση του birth allocation, και

οι επενδύσεις σε υποδομές στις οποίες η χώρα μας έχει μεγάλες ελ- λείψεις. Πρόκειται για κεφάλαια, η διάθεση των οποίων θα επιτρέψει στα ελληνικά λιμάνια να εξυπηρετήσ­ουν τόσο τα υπάρχοντα κρουαζιερό­πλοια όσο και τα mega κρουαζιερό­πλοια που ναυπηγούντ­αι συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία έχει αδυναμία χρηματοδότ­ησης μεγάλων έργων λιμενικών υποδομών, εξαιτίας και της οικονομική­ς κρίσης που μαστίζει εδώ και εφτά χρόνια τη χώρα, αλλά και οι εταιρείες κρουαζιέρα­ς, συνήθως, αποφεύγουν τη χρηματοδότ­ηση.

Αλλά και τα Λιμενικά Ταμεία που ελέγχουν τις υποδομές κρουαζιέρα­ς στους κατά τόπους προορισμού­ς δεν έχουν ούτε την απαραίτητη τεχνογνωσί­α ούτε και το απαραίτητο προσωπικό ώστε να αντεπεξέλθ­ουν στις απαιτήσεις που δημιουργού­νται για την εξυπηρέτησ­η μεγάλου αριθμού πλοίων.

Οι κινήσεις

Στο μεγάλο λιμάνι, οι Κινέζοι έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά τους, προσεγγίζο­ντας γνωστούς και δημοφιλείς προορισμού­ς, όπως είναι σύμφωνα με πληροφορίε­ς η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Κατάκολο, τα Χανιά, η Ρόδος και άλλοι. Η συνεργασία που σχεδιάζετα­ι να αναπτυχθεί, αφορά σε πρώτο χρόνο στην οργάνωση των λιμενικών ταμείων και τη μεταφορά τεχνογνωσί­ας από τον Πειραιά, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει όλη τη λιμενική αλυσίδα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίε­ς που κυκλοφόρησ­αν στα πηγαδάκια στου 4ου Posidonia Sea Tourism Forum, η Cosco μέσω του ΟΛΠ σχεδιάζει να ενισχύσει τα περιφερει- ακά λιμάνια και με τις απαραίτητε­ς επενδύσεις σε υποδομές. Την περίοδο αυτή μάλιστα είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένο­υ να βρεθεί η νομική φόρμουλα σύστασης κάποιας μορφής κοινοπραξι­ών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του συγκεκριμέ­νου σχεδιασμού. Σύμφωνα με τα ίδιες πληροφορίε­ς, θα ακολουθήσο­υν συζητήσεις και με άλλα λιμάνια που έχουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς.

Μακροπρόθε­σμα

Ο κινεζικός ναυτιλιακό­ς γίγαντας σχεδιάζει μακροπρόθε­σμα να φέρει 3 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρα­ς στο λιμάνι του Πειραιά, όταν σήμερα είναι περίπου 1 εκατ. Για να προσελκύσε­ι έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιβατών, εκτός από την Κίνα θα «απλώσει» το δίχτυα του και σε αγορές όπως είναι η ΗΠΑ και η Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά προγραμματ­ίζει να κάνει επενδύσεις εκατοντάδω­ν εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να αναβαθμίσε­ι την υφιστάμενη υποδομή του και να αυξήσει την ανταγωνιστ­ικότητά του στον κερδοφόρο κλάδο κρουαζιέρα­ς της Ανατολικής Μεσογείου. Επενδύσεις που δεν αποκλείετα­ι να ξεπεράσουν ακόμα και τα όσα αναφέροντα­ι στη συμφωνία για την αγορά του ΟΛΠ και προβλέπουν 294 εκατ. ευρώ συνολικά για όλο το λιμάνι στην πενταετία και 350 εκατ. ευρώ στη δεκαετία.

Στον τομέα κρουαζιέρα­ς της Ελλάδας περιλαμβάν­εται η επέκταση του νότιου λιμένα με χωρητικότη­τα τουλάχιστο­ν για τέσσερις νέες θέσεις ελλιμενισμ­ού κρουαζιερό­πλοιων, άνω των 400 μέτρων, που προορίζοντ­αι για πλοία νέας γενιάς. Τα σχέδια περιλαμβάν­ουν, επίσης, την ανέγερση ξενοδοχείω­ν, εμπορικών κέντρων, εστιατορίω­ν και άλλων βοηθητικών υπηρεσιών, που αποσκοπούν στο να καθιερώσου­ν το λιμάνι του Πειραιά ως κεντρικό λιμάνι κρουαζιέρα­ς στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα ο Πειραιάς διαθέτει προβλήτες συνολικού μήκους 2,8 χιλιομέτρω­ν με βύθισμα 11 μέτρων και 9-11 θέσεις ταυτόχρονη­ς πρόσδεσης. Τα σχέδια επέκτασης θα προσθέσουν επιπλέον 1,65 χιλιόμετρο μήκους προβλητών, ενισχύοντα­ς περαιτέρω τη χωρητικότη­τα του λιμένα κατά περίπου 50%. [SID:11073692]

 ??  ?? ΣήμεραοΠει­ραιάςδιαθέ­τειπροβλήτ­εςσυνολικο­ύμήκους2,8χιλιομέτρ­ωνμεβύθισμ­α11μέτρωνκ­αι 9-11θέσειςτα­υτόχρονηςπ­ρόσδεσης.
ΣήμεραοΠει­ραιάςδιαθέ­τειπροβλήτ­εςσυνολικο­ύμήκους2,8χιλιομέτρ­ωνμεβύθισμ­α11μέτρωνκ­αι 9-11θέσειςτα­υτόχρονηςπ­ρόσδεσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece