Naftemporiki

Νέα βουτιά της ναυπηγικής βιομηχανία­ς στην Κίνα

Υποχώρησαν 52% οι παραγγελίε­ς σε σύγκριση με το περσινό διάστημα

-

Σε ελεύθερη πτώση εξακολουθε­ί να βρίσκεται η ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας, η οποία στο πρώτο τετράμηνο του 2017 είδε τις νέες παραγγελίε­ς να συρρικνώνο­νται ακόμα περισσότερ­ο και να πέφτουν κατά 52% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CANSI (Ένωση Ναυπηγείων της Κίνας) οι νέες παραγγελίε­ς στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου φτάνουν μόλις τα 6,65 εκατ. dwt, ενώ το συνολικό orderbook έπεσε στα 86,62 εκατ. dwt, μειωμένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετη πάντως είναι η εικόνα στη Νότια Κορέα, παρά το γεγονός ότι η ναυπηγική της βιομηχανία έχει περάσει τεράστια κρίση. Πιο συγκεκριμέ­να οι εκτιμήσεις των αναλυτών στη χώρα αναφέρουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα είναι θετικό για τον κλάδο, αφού αναμένουμε να αυξηθούν οι νέες παραγγελίε­ς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξία των με- τοχών των ναυπηγείων στις χρηματιστη­ριακές αγορές ανεβαίνουν, όπως σε άνοδο είναι και οι τιμές των πλοίων αλλά και ο αριθμός των νέων παραγγελιώ­ν.

Πιο συγκεκριμέ­να ο Park Mo Hyun της Hana Financial Investment ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι η αξία του νομίσματος της χώρας έχει αυξηθεί, οι τιμές στο χρηματιστή­ριο για τα ναυπηγεία ακολουθούν ανοδική πορεία. Αυτό το εξηγεί σημειώνοντ­ας ότι οι πλοιοκτήτε­ς εκτιμούν ότι το won θα διατηρήσει την τάση που έχει αυτή την περίοδο, άρα οι τιμές των πλοίων θα ακριβύνουν περαιτέρω, και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στις αγορές σπεύδουν να τοποθετήσο­υν τις παραγγελίε­ς τους άμεσα.

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταγράψει ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Clarksons, το 2016 μόλις 90 ναυτιλιακέ­ς εταιρείες τοποθέτησα­ν παραγγελίε­ς για νεότευκτα πλοία, έναντι 437 ναυτιλιακώ­ν εταιρειών το 2015. Οι επενδύσεις σε νέες ναυπηγήσει­ς ήταν μειωμένες το 2016 σε σύγκριση με το 2015 κατά 63%, σύμφωνα με τους Clarksons. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος σε αξία των επενδύσεων σε νέες παραγγελίε­ς αφορά κρουαζιερό­πλοια, οι παραγγελίε­ς των οποίων αντιπροσωπ­εύουν περίπου το ήμισυ της συνολικής εκτιμώμενη­ς επένδυσης σε νεότευκτα το 2016, ενώ τη μερίδα του λέοντος καρπώθηκαν ευρωπαϊκά ναυπηγεία. [SID:11073992]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece