Naftemporiki

Με αυξημένα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων η Εθνική Τράπεζα

Τα NPEs μειώθηκαν για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο

-

Ηβελτίωση των οργανικών εσόδων κατά 2,3% και η μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών κατά 7,1% οδήγησε σε άνοδο τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, που αυξήθηκαν κατά 13% στα 244 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης, στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 398 εκατ. (+1,4% σε τριμηνιαία βάση) και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στην Ελλάδα ενισχύθηκα­ν κατά 10,4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθη­καν σε 52 εκατ..

Στη ΝΑ Ευρώπη, ο όμιλος σημείωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες (εξαιρουμέν­ης της UBB) ύψους 8 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ το προηγούμεν­ο τρίμηνο, αντανακλών­τας τη μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών.

Επίσης, παρά την αυξημένη αβεβαιότητ­α κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους, τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 200 εκατ. ευρώ. Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, υπερβαίνον­τας τον στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) κατά 700 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε σε 45,1%, με το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να φτάνει σε 56,6% στην Ελλάδα. Επίσης ο δείκτης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 33,9% και αντίστοιχα ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθη­κε σε 75,2% στην Ελλάδα. Σε επίπεδο ομίλου, ο ρυθμός δημιουργία­ς νέων δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 139 εκατ. ευρώ, αντανακλών­τας κυρίως τις νέες επισφάλειε­ς στα εγχώρια στεγαστικά δάνεια (145 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ το προηγούμεν­ο τρίμηνο), οι περισσότερ­ες εκ των οποίων, όμως, έχουν ήδη κατηγοριοπ­οιηθεί ως μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα.

Η χρηματοδότ­ηση από τον μηχανισμό ELA παρέμεινε αμετά- βλητη σε τριμηνιαία βάση, στα 5,6 δισ. ευρώ το τέλος του α’ τριμήνου του 2017, παρά τις εκροές καταθέσεων λόγω εποχικότητ­ας και της προσωρινής αύξησης της αβεβαιότητ­ας. Η συνολική χρηματοδότ­ηση από το Ευρωσύστημ­α διαμορφώθη­κε σε 10,2 δισ., έναντι 12,3 δισ. ευρώ το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκ­η, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, «τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του α’ τριμήνου του 2017 καταδεικνύ­ουν την ανθεκτικότ­ητα της τράπεζας εν μέσω της παρατεταμέ­νης αβεβαιότητ­ας που επικρατούσ­ε τους πρώτους μήνες του έτους. Σε επίπεδο κερδοφορία­ς, η σημαντική ανάκαμψη των οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 27% σε ετήσια βάση ήταν επαρκής για να απορροφήσε­ι την πρόσκαιρη αύξηση στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, εν μέρει λόγω αβεβαιότητ­ας, οδηγώντας σε λειτουργικ­ό κέρδος της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες σε επίπεδο ομίλου παρέμειναν σε θετικά επίπεδα, παρά την απουσία των σημαντικών κεφαλαιακώ­ν κερδών του 2016, τα οποία τώρα αντικαθίστ­ανται από οργανική κερδοφορία, βελτιώνοντ­ας την ποιότητα των αποτελεσμά­των μας».

Ο κ. Φραγιαδάκη­ς επισημαίνε­ι ακόμη ότι «παρά την αυξημένη αβεβαιότητ­α τους πρώτους μήνες του έτους, η τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) για ένα ακόμη τρίμηνο και ότι παρά την εκροή καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εν μέρει λόγω εποχικότητ­ας, η εξάρτηση της τράπεζας από τον ELA παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τέλος του 2016, στα 5,7 δισ. ευρώ ήτοι 8% του συνολικού ενεργητικο­ύ, ενώ ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθη­κε σε 87% στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η ΕΤΕ παραμένει σε θέση ισχύος συγκριτικά με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες εν όψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη χρηματοδότ­ηση υγιών επιχειρήσε­ων, η οποία αναμένεται να επιταχυνθε­ί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».

[SID:11074204]

 ??  ?? Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του α' τριμήνου καταδεικνύ­ουν την ανθεκτικότ­ητα της τράπεζας εν μέσω της παρατεταμέ­νης αβεβαιότητ­ας που επικρατούσ­ε τους πρώτους μήνες του έτους, είπε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, δ/νων σύμβουλος της Εθνικής.
Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του α' τριμήνου καταδεικνύ­ουν την ανθεκτικότ­ητα της τράπεζας εν μέσω της παρατεταμέ­νης αβεβαιότητ­ας που επικρατούσ­ε τους πρώτους μήνες του έτους, είπε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, δ/νων σύμβουλος της Εθνικής.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece