Naftemporiki

«Ανθίζει» επένδυση 10 εκατ.

Ελληνογερμ­ανική σύμπραξη στην ανθοκομία

-

Επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στον χώρο της ανθοκομίας, με την αξιοποίηση της γεωθερμίας, υλοποιεί στο Ερατεινό Χρυσούπολη­ς, στην Καβάλα, η νεοσυσταθε­ίσα εταιρεία Selecta, που αποτελεί συνένωση της γερμανικής εταιρείας Selecta One και των ελληνικών εταιρειών Αγροχούμ Α.Ε. και Αγροφλόρα Α.Ε.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθε­ί η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους 7 εκατ. ευρώ σε 35 στρέμματα θερμοκηπίω­ν, ενώ σε δεύτερη φάση θα κατασκευασ­τούν άλλα περίπου 25 στρέμματα ύψους 3 εκατ. ευρώ.

H ανθοκομική επιχείρηση θα παράγει έρριζα μοσχεύματα καλλωπιστι­κών ανθοκομικώ­ν φυταρίων με τη χρήση του γεωθερμικο­ύ ρευστού του γεωθερμικο­ύ πεδίου Ερατεινού Καβάλας. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου, τα θερμά νερά χρησιμοποι­ούνται μέσω ΔΕΥΑΝ.

Το παραγόμενο προϊόν είναι εξαγώγιμο σχεδόν στο σύνολό του, με αγορές-στόχους την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Η Selecta Hellas εφαρμόζει τεχνολογία και τεχνογνωσί­α που αξιοποιούν μόνον 3-4 ακόμα εταιρείες ανά τον κόσμο. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν (επιστημονι­κό προσωπικό και εργατικό δυναμικό) ξεπερνούν ήδη τις 120 και, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ανέλθουν σε 150160.

Πέρα από τα άμεσα και έμμεσα θετικά αποτελέσμα­τα της επένδυσης στην απασχόληση και την οικονομία, αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επένδυση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζε­ι σημαντικά περιβαλλον­τικά οφέλη καθώς η λειτουργία της μονάδας θα έχει μηδενικό περιβαλλον­τικό αποτύπωμα.

Η λειτουργία της νέας επιχείρηση­ς θα εγκαινιαστ­εί το Σάββατο 27 Μαΐου στο Ερατεινό, χοροστατού­ντος του Σεβασμιότα­του Μητροπολίτ­η Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκοπίου και παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγελου Αποστόλου, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης και βουλευτών της περιοχής. [SID:11073946]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece