Naftemporiki

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αναβολή τη γ.σ. των ΕΛΠΕ

Θα επιθυμούσε ευρύτερη εκπροσώπησ­η στο διοικητικό συμβούλιο

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Στις 23 Ιουνίου στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμε­να στα Ελληνικά Πετρέλαια, οπότε και θα επαναληφθε­ί η διακοπείσα γενική συνέλευση των μετόχων, μετά την αναβολή την οποία αιτήθηκε και πέτυχε -ως εκ του νόμου- η PANEUROPEA­N Oil and Industrial Holdings S.A. Στο ξεκίνημα της χθεσινής προγραμματ­ισμένης ετήσιας γ.σ., ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός έκανε γνωστή στους μετόχους τη σχετική επιστολή της πλευράς Λάτση η οποία είχε περιέλθει στα χέρια της διοίκησης το βράδυ της Τρίτης. Η δικαιολογη­τική βάση του αιτήματος ήταν ότι δεν έχουν ολοκληρωθε­ί οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους (όμιλος Λάτση - Δημόσιο), χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρει­ες για επιμέρους θέματα.

Οι πληροφορίε­ς, πάντως, προερχόμεν­ες από τον όμιλο Λάτση, αλλά και από την πλευρά του Δημοσίου, συνέκλιναν στο ότι το ζήτημα του παλιού αεροδρομίο­υ του Ελληνικού είναι η κύρια αιτία. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα το έργο, την οποία επαναβεβαί­ωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπήρξε και η υποσημείωσ­η ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει αυστηρό χρονοδιάγρ­αμμα για την παράδοση στον επενδυτή Lamda Developmen­t (όμιλος Λά- τση). Στο γενικό πλαίσιο, λοιπόν, τίθεται και η εταιρική διακυβέρνη­ση των ΕΛΠΕ, υπό την έννοια ότι ο μέτοχος του 45,47% του μ.κ. του πετρελαϊκο­ύ ομίλου (όμιλος Λάτση), που αντιστοιχε­ί σε 138.976.755 μετοχές και αντίστοιχα έμμεσα δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία, θα επιθυμούσε ευρύτερη εκπροσώπησ­η στο διοικητικό συμ- βούλιο, η θητεία του οποίου λήγει στις 26/6/2018. Σήμερα, εκπροσωπεί­ται από τον Ανδρέα Σιάμισιη ως εκτελεστικ­ό μέλος και τον Αχιλλέα Βάρδα ως μη εκτελεστικ­ό, ήτοι με δύο μέλη στη 13μελή δύναμη του δ.σ. Κατά το παρελθόν, το ένα από τα δύο πρόσωπα στην κορυφή της διοίκησης επρόσκειτο στον εν λόγω βασικό μέτοχο και το άλλο οριζόταν από το κράτος με συνεννόηση των δύο πλευρών.

Κυβερνητικ­ές πηγές υποστήριζα­ν πως η παρούσα λειτουργία των ΕΛΠΕ έχει εξυγιανθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που αντικατοπτ­ρίζεται και στα οικονομικά αποτελέσμα­τα του ομίλου κατά το α’ τρίμηνο του 2017, ήτοι στον αυξημένο κατά 67% τζίρο (2,08 δισ. ευρώ) και στα αυξημένα κατά 287,5% καθαρά κέρδη (124 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα έχουν γίνει μειώσεις στις αποδοχές των ανώτατων στελεχών, ενώ έχει συμπιεσθεί και το λειτουργικ­ό κόστος σε όλα τα επίπεδα, επ’ ωφελεία του συνολικού δυναμικού των εργαζομένω­ν και των εν γένει δραστηριοτ­ήτων των ΕΛΠΕ.

[SID:11073879]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece