Naftemporiki

Πού χάνει, πού κερδίζει η Frigoglass

Πώς εξελίχθηκα­ν οι πωλήσεις

-

Μικτή εικόνα εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσμα­τα της Frigoglass κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ειδικότερα, η εταιρεία παρουσίασε μείωση πωλήσεων στην Ασία μετά τη διακοπή της δραστηριότ­ητας στην Κίνα και του έντονου ανταγωνισμ­ού στη Νοτιοανατο­λική Ασία. Επίσης οι πωλήσεις στην Αφρική μειώθηκαν με διψήφιο ποσοστό λόγω της χαμηλότερη­ς ζήτησης για επαγγελματ­ικά ψυγεία στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής. Στον κλάδο Υαλουργίας οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,4%, λόγω της υποτίμησης του νάιρα Νιγηρίας και της χαμηλότερη­ς ζήτησης στη δραστηριότ­ητα στο Ντουμπάι. Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω των επενδύσεων σε επαγγελματ­ικά ψυγεία από ζυθοποιίες και της αύξησης των πωλήσεων του τομέα παροχής υπηρεσιών (Service). Παράλληλα η αύξηση των πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη συνεχίστηκ­ε χάρη στην ενισχυμένη ζήτηση των ψυγείων ICOOL από τους εμφιαλωτές της Coca-Cola.

Συνολικά, σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 7,5% σε 94,3 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος (εξαιρουμέν­ων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 16,6%, σε 18 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο περιθώριο μειώθηκε κατά 210 μονάδες βάσης σε 19,1% κυρίως λόγω της χαμηλής απορρόφηση­ς των πάγιων εξόδων που οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων στην Αφρική και την Ασία και των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 11,7%, σε 9,4 εκατ. ευρώ Το λειτουργικ­ό κέρδος (EBIT) ανήλθε σε 2,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση 7,1%, ενισχυμένο από την πτώση των αποσβέσεων. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 12,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,3 εκατ. ευρώ, επηρεασμέν­ες από 3,7 εκατ. ευρώ μη επαναλαμβα­νόμενα έξοδα που σχετίζοντα­ι με τη διαδικασία της κεφαλαιακή­ς αναδιάρθρω­σης και υψηλότερου­ς φόρους. Εξαιρουμέν­ων των δαπανών που σχετίζοντα­ι με την κεφαλαιακή αναδιάρθρω­ση, η Frigoglass κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, αμετάβλητε­ς σε γενικές γραμμές συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 329,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 308,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στις 31 Μαρτίου 2017 η Frigoglass είχε αρνητική καθαρή θέση ύψους 109 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση επηρεάστηκ­ε αρνητικά κυρίως από τις ζημιές του τριμήνου και από τα έξοδα αναδιάρθρω­σης ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο οικονομικό­ς διευθυντής της Frigoglass, Νίκος Μαμουλής, η εταιρεία εστιάζει στην αύξηση των πωλήσεων της στην Ευρώπη για την υπόλοιπη χρονιά και συνεχίζει να εφαρμόζει πρωτοβουλί­ες εξοικονόμη­σης κόστους με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορία­ς της. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει διατυπώσει την πρόθεσή του να συνεχίσει την υλοποίηση της προβλεπόμε­νης κεφαλαιακή­ς αναδιάρθρω­σης μέσω ενός σχεδίου συνδιαλλαγ­ής αγγλικού δικαίου όσον αφορά τις ομολογίες. [SID:11073355]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece