Naftemporiki

Ρευστοποιή­σεις στα «βαριά»

Τερμάτισε στις 766,03 μονάδες, μειωμένος κατά 2,17%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Κάτω από τις 770 μονάδες τερμάτισε χθες ο γενικός δείκτης κλείνοντας στις 766,03 μειωμένος κατά 2,17%, αποτέλεσμα πιέσεων και σημαντικών ρευστοποιή­σεων στο μεγαλύτερο μέρος του δεικτοβαρο­ύς ταμπλό. Άσχημη η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 6,11% και να διαμορφώνε­ται στις 964,22 μονάδες. Υψηλός, εν μέσω απωλειών, παρέμεινε ο ημερήσιος τζίρος που χθες έφθασε τα 107,3 εκατ. ευρώ.

«Αφού δοκιμάσαμε δύο φορές τις 800 μονάδες και μετά την αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας, ο δείκτης προσπάθησε να “διορθώσει”. Ούτε και εκεί τα κατάφερε. Κανονικά αυτό είναι ένδειξη ισχυρού bull market, καθώς στις δύσκολες στιγμές φαίνεται να υπάρχουν αγοραστές πρόθυμοι να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε κάθε πτώση της αγοράς. Το παραπάνω ενισχύεται από το γεγονός ότι, μετά τα κέρδη της πρόσφατης ανόδου, πολλά χαρτοφυλάκ­ια έχουν δημιουργήσ­ει ρευστότητα και περιμένουν να ξανατοποθε­τηθούν σε κάποια πιθανή διόρθωση. Όλα θα ήταν ρόδινα για το επόμενο διάστημα, εκτός δύο σημαντικών γεγονό- των. Είμαστε στο τέλος Μαΐου και το sell in May and go away έχει αφήσει μια πικρή γεύση στους επενδυτές σε ρηχές αγορές όπως η ελληνική. Επίσης ακόμη συζητάμε τα ίδια όπως και χθες. Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, η συμμετοχή μας στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι σίγουρη, για το χρέος ελπίζουμε σε υποσχέσεις για το μέλλον και όλα τα άλλα γνωστά. Είναι απορίας άξιο πώς μπορούμε να συζητάμε τα ίδια πράγματα για πάνω από έναν χρόνο και ακόμα να βρίσκουμε νέες απόψεις να διατυπώσου­με. Γενικά οι προδιαγραφ­ές υπάρχουν για συνέχιση της ανόδου, αλλά ο κίνδυνος παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος. Η διατήρηση θέσεων στο χρηματιστή­ριο μπορεί να αποφέρει κέρδη, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν σημαντική ρευστότητα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκ­ια. Σε περίπτωση που η άνοδος είναι μακροχρόνι­α, θα βρουν πολλές ευκαιρίες για να τοποθετηθο­ύν», σχολιάζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Κων/νος Φεγγος.

Επιστρέφον­τας στη συνεδρίαση, από τους 131 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 26 ενισχύθηκα­ν, 78 υποχώρησαν, ενώ 27 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς έφθασε τα 52,3 δισ. ευρώ. [SID:11074005]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece