Naftemporiki

Παροδικά τα σύννεφα στην Ασία

Περιορισμέ­νες απώλειες στην Ευρώπη - Μικρές μεταβολές στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Ηαπόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσε­ι το αξιόχρεο της Κίνας, για πρώτη φορά από το 1989, βάρυνε μόνο για λίγο το κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών. Πολύ γρήγορα οι επενδυτές έχοντας κατά νου ότι το εξωτερικό χρέος της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη είναι μόλις 12% του ΑΕΠ και κατά συνέπεια η εξάρτησή της από τις διεθνείς αγορές για δανεισμό εξαιρετικά περιορισμέ­νη, έστρεψαν την προσοχή σε άλλα μακροοικον­ομικά στοιχεία και εταιρικές ειδήσεις.

Στην Ασία, η οποία υποδέχθηκε πρώτη την είδηση, ο Σύνθετος Δείκτης στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης βρέθηκε αρχικά να υποχωρεί έως και 1%, αλλά τελικά έκλεισε με οριακή άνοδο (0,07%). Στο Τόκιο ο Nikkei 225, παρά τις αρχικές πιέσεις, ενισχύθηκε σχεδόν 0,7%.

Στην Ευρώπη ελαφρά μόνο πτώση (0,13%) σημείωσαν τόσο ο Xetra Dax στην Φραγκφούρτ­η όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο εξασφάλισε μικρά κέρδη (0,4%). Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 τερμάτισε με οριακή άνοδο (0,09%) στις 392,37 μονάδες.

Ο κλάδος πρώτων υλών, που περιλαμβάν­ει τις μεγάλες μεταλλευτι­κές βιομηχανίε­ς, βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς, εξαιτίας των ανησυχιών για την Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρ­ια μετάλλων στον πλανήτη. Από τα μέσα της συνεδρίαση­ς, ωστόσο, κατάφερε να ανακάμψει και να ενισχυθεί 0,25%. Παρόμοια άνοδο είχε και ο κλάδος των τραπεζών. Στον αντίποδα ο κλάδος αυτοκινήτο­υ είχε απώλειες 0,56%, καθώς το σκάνδαλο diesel-gate φαίνεται να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερε­ς διαστάσεις. Η Daimler, που έχει μπει στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών, σημείωσε πτώση 1,36%. Η μετοχή της Fiat Chrysler, που έχει βρεθεί στο μικροσκόπι­ο των αμερικανικ­ών, υποχώρησε 0,58%.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν στη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 να παρουσιάζο­υν οριακή μεταβολή λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς. Επτά από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 κινούνταν σε θετικό έδαφος, με εκείνους των πρώτων υλών και των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών να ενισχύοντα­ι 0,7% και 0,5% αντίστοιχα. Τις ισχυρότερε­ς πιέσεις από την άλλη δέχθηκε ο κλάδος καταναλωτι­κών αγαθών πρώτης ανάγκης. [SID:11074366]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece