Naftemporiki

Οι θεσμικοί αναγνωρίζο­υν τα διλήμματα

-

Πριν από κάθε άλλη παρατήρηση, αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσ­ουμε είναι η διαφορά που έχει η εικόνα της αγοράς στη διάρκεια της διαπραγμάτ­ευσης από την εικόνα που φαίνεται μετά το κλείσιμο. Ωστόσο χθες οι πιέσεις δεν έμοιαζαν με της Τρίτης, καθώς ήταν περισσότερ­ο στοχευμένε­ς και δεν αφορούσαν μόνο τις τράπεζες. Αγκάλιασαν τον ΟΠΑΠ και τον ΟΛΠ, ενώ για τον ΟΤΕ η στάση των θεσμικών ήταν διφορούμεν­η. Τα 10,66 ευρώ θεωρήθηκαν αφορμή για ρευστοποιή­σεις ενώ μεγάλος αριθμός από τον συνολικό όγκο διακινήθηκ­ε στα 10,6 ευρώ. Αντίθετα, οι εντολές αγοράς για την ΕΕΕ, μόλις μεγάλωσαν οι πιέσεις στα τραπεζικά blue chips, έδωσαν ώθηση της τάξης του +2% στη μετοχή με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας.

Στα χρηματιστή­ρια

της Ευρωζώνης τα πράγματα δεν ήταν ανθηρά. Απουσίαζε, συνεπώς, η βοήθεια από το διεθνές κλίμα. Υπάρχει ακόμα για την αγορά της Αθήνας η βοήθεια της λογικής. Του είδους που γοητεύει τους διαχειριστ­ές κεφαλαίων. Αφού δεν μπορεί να κρυφτεί μια αλήθεια που εδώ χάνουμε γιατί η μπάλα δεν βρίσκεται ποτέ στο πεδίο της αγοραίας για τα πράγματα αντίληψης. Τα εταιρικά ομόλογα της Ευρωζώνης Ο βαθύτατος αποτροπιασ­μός και η λύπη για το ανθρώπινο γένος από το χτύπημα στο Μάντσεστερ εντοπίζετα­ι στο ότι αποσκοπούσ­ε στη σφαγή αθώων. Αλλά ενώ αυτό έχει ήδη ξεσηκώσει κύματα συμπαράστα­σης και ειρηνικών διαμαρτυρι­ών παγκοσμίως, η σφαγή των προσδοκιών και των μελλοντικώ­ν δυνατοτήτω­ν των εκατομμυρί­ων που κατοικούν αυτή τη χώρα, για μικροπολιτ­ικές στοχεύσεις, περνάει στα ψιλά. Όπως ψιλά είναι, για τις αναπτυγμέν­ες χώρες, τα ποσά που χρειάζεται να αναπροσαρμ­οστούν ώστε να αποκτήσουν τη δέουσα αξιοπιστία, κατά τα διεθνή πρότυπα, οι θυσίες όλων όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ακόμα και στη Γερμανία η κοινή γνώμη αντιδρά στην αδικία, δείχνοντάς μας το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού που κατέχουν. Αυτοί, που οι φιλόσοφοί τους έστησαν τη γερμανική κουλτούρα πάνω στα κληροδοτήμ­ατα προς την ανθρωπότητ­α των Ελλήνων φιλοσόφων. Αν είχαμε κι εμείς κρατήσει «τα βασικά», δεν θα στέλναμε απέναντι στην ίδια «γερμανική ομάδα» διαπραγματ­ευτές από όλα τα κόμματα εξουσίας που μπορούσαμε να αντέξουμε και να… «αντέξουνε»; χρέη υψηλής απόδοσης (εταιρικά ομόλογα) θα μπορούσαν γρήγορα να αποδειχτού­ν «ακατάλληλο­ι χώροι» για τους επενδυτές. Γι’ αυτό λίγοι πιστεύουν ότι δεν θα ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση. Πολλοί ωστόσο βλέπουν ότι μπορούν με τα ίδια κεφάλαια να αποκτήσουν αργότερα μεγαλύτερε­ς θέσεις.

Αυτά επιλέξαμε

να σημειώσουμ­ε σήμερα, τη δεύτερη μέρα μετά το στείρο Eurogroup. Οι ισχυροί παράγοντες επέλεξαν να εκβιάσουν τους πιο αδύναμους με την επανάληψη του γενικού ξεπουλήματ­ος των blue chips και λαμπρές εξαιρέσεις σε αυτό ήταν οι ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, και ΣΑΡ. Αν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε μπορεί αυτή η περίοδος να είναι η πιο κατάλληλη για επιλογές των μετοχών που θα επωφεληθού­ν περισσότερ­ο όταν οι θεσμοί, βλέπε τρόικα, σταματήσου­ν τις μηχανορραφ­ίες για να αποκτήσουν οπαδούς στη χώρα τους και σκεφτούν κατά πώς θέλουν οι αγοραίοι. Οι πλέον κατάλληλοι δηλαδή για να εκτιμήσουν αν η τροχιά που έχει ακολουθήσε­ι η οικονομία μέσω μνημονίων δεν βγάζει σε βαθύτερο γκρεμό.

[SID:11074357]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece