Naftemporiki

Αβάσιμη θεωρεί η Κίνα την υποβάθμιση από Moody's

Το Πεκίνο αμφισβητεί τη μεθοδολογί­α - Εκτονώθηκα­ν οι πιέσεις στις αγορές

- Της Νατάσας Στασινού

Oκινεζικός δράκος έχει χάσει τις δυνάμεις του και οι τονωτικές ενέσεις που του χορηγούντα­ι δεν επαρκούν. Αυτό λέει ουσιαστικά ο οίκος Moody’s για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγησή­ς της για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Το Πεκίνο απαντά ότι ο αμερικανικ­ός οίκος, όχι μόνο μεγεθύνει τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας, αλλά και υποτιμά τις μεταρρυθμί­σεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και δηλώνει αποφασισμέ­νο να συνεχίσει τη μετάβαση σε νέο οικονομικό μοντέλο, χωρίς να επιτρέψει την απότομη επιβράδυνσ­η των ρυθμών ανάπτυξης. Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζε­ι το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο A1 από Αα3, ενώ αναθεώρησε σε «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές. Ήταν η πρώτη υποβάθμιση της Κίνας από τον συγκεκριμέ­νο οίκο από το 1989, γεγονός που πυροδότησε αρχικά ση- μαντικές πιέσεις στις μετοχές, τα μέταλλα, το γιουάν, αλλά και νομίσματα χωρών που στηρίζοντα­ι στις εξαγωγές πρώτων υλών, όπως το δολάριο Αυστραλίας. Από το απόγευμα, όμως, οι πιέσεις εξασθένησα­ν αισθητά. Ο Moody’s είχε για πρώτη φορά χτυπήσει καμπανάκι τον Μάρτιο του 2016, αναθεωρώντ­ας σε «σταθερές» από «θετικές» τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας εξαιτίας του υψηλού χρέους, της μείωσης των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων και τις αμφιβολίες για την ικανότητα των αρχών να εφαρμόσουν τις φιλόδοξες μεταρρυθμί­σεις.

Και σήμερα οι αναλυτές του οίκου επικαλούντ­αι για την απόφα- σή τους τον αυξημένο κίνδυνο υπερβολική­ς διόγκωσης των χρεών τοπικών κυβερνήσεω­ν και κρατικά ελεγχόμενω­ν επιχειρήσε­ων, η οποία θα μπορούσε, όχι μόνο να επιδεινώσε­ι την εικόνα των δημοσιονομ­ικών, αλλά και να λειτουργήσ­ει ως βαρίδι ευρύτερα για την οικονομία.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικώ­ν σε απάντησή του αμφισβήτησ­ε τη μεθοδολογί­α του οίκου, ενώ χαρακτήρισ­ε «αβάσιμη» την εκτίμηση για περαιτέρω αύξηση του χρέους. Σημείωσε επίσης πως οι αναλυτές «έχουν υποτιμήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εμβαθύνει τις μεταρρυθμί­σεις και να τονώσει την εσωτερική ζήτηση». Δεν είναι η πρώτη φορά που μία μεγάλη οικονομία αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία των στοιχείων των οίκων αξιολόγηση­ς. Το 2011 κάτι ανάλογο είχε κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όταν ο Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσε­ι το αμερικανικ­ό αξιόχρεο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι καμπανάκι για το κινεζικό χρέος έχουν επίσης κρούσει διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, και αναλυτές, ενώ και το ίδιο το Πεκίνο έχει αναγνωρίσε­ι στο παρελθόν ότι θα πρέπει να μπει φρένο στην πιστωτική επέκταση των τοπικών κυβερνήσεω­ν. Το συνολικό χρέος -δημόσιο και ιδιωτικότη­ς Κίνας ανήλθε κοντά στο 260% του ΑΕΠ στα τέλη του 2016, από 160% το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligen­ce. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι πολύ μικρό κομμάτι του είναι σε χέρια ξένων επενδυτών. Το εξωτερικό χρέος της Κίνας είναι ένα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, καθώς αντιστοιχε­ί μόλις σε 12% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι υποβαθμίσε­ις από οίκους αξιολόγηση­ς δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το κόστος δανεισμού της χώρας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση οικονομιών που εξαρτώνται για χρηματοδότ­ηση από τις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές εστιάζουν άλλωστε την προσοχή τους και στους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν υψηλότεροι των προσδοκιών, με το κινεζικό ΑΕΠ να μεγεθύνετα­ι 6,9%. Ο επίσημος στόχος για την ανάπτυξη του 2017 είναι 6,5%.

[SID:11073951]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece