Naftemporiki

Καμπανάκι από ΕΚΤ για κρατικό χρέος

Κίνδυνοι χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας

-

Παρότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α στην Ευρωζώνη έχουν περιοριστε­ί, παραμένουν σημαντικοί, ενώ μάλιστα έχουν αυξηθεί σε ορισμένους τομείς τους τελευταίου­ς έξι μήνες, σύμφωνα με την τακτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α (Financial Stability Report) που δημοσιοποι­ήθηκε χθες.

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητ­α του χρέους έχουν αυξηθεί, ενώ η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα είναι αργή και ο κίνδυνος ξαφνικής μεταβολής των τιμών στις αγορές ομολόγων παραμένει σημαντικός, οδηγώντας ενδεχομένω­ς σε σημαντικές κεφαλαιακέ­ς ζημίες, επισημαίνε­ι η ΕΚΤ. Η προειδοποί­ηση αυτή λαμβάνει χώρα καθώς η Ευρωζώνη καταγράφει τις καλύτερες οικονομικέ­ς της επιδόσεις εδώ και μια δεκαετία, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να ξεκινήσει την περιστολή των μέτρων στήριξης της οικονομίας. «Οι κίνδυνοι στη βιωσιμότητ­α κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί τους τελευταίου­ς έξι μήνες. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες τα spreads στην Ευρωζώνη περιορίστη­καν και οι συνθήκες πίεσης στα κρατικά ομόλογα βελτιώθηκα­ν κάπως μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία» σύμφωνα με την έκθεση.

Η ΕΚΤ επισημαίνε­ι ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την περαιτέρω ταχεία μεταβολή των τιμών στις παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματο­ς έχουν κυρίως να κάνουν με τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ, αλλά μία παρατετα- μένη περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητ­ας ή υψηλότερες από τις αναμενόμεν­ες πληθωριστι­κές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσ­ουν ως παράγοντες υλοποίησης των κινδύνων. «Οι κίνδυνοι μεταβολής των τιμών στις αγορές σταθερού εισοδήματο­ς παραμένουν σημαντικοί. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αποδόσεις των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ να αυξηθούν απότομα χωρίς την ταυτόχρονη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης» προειδοποι­εί η ΕΚΤ.

Βασικός κίνδυνος θεωρείται από την ΕΚΤ μια ανοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με την κεντρική τράπεζα να προειδοποι­εί ότι η μεταβολή των τιμών στις αγορές ομολόγων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κεφαλαίων για τους επενδυτές. Επίσης, η επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών αποτελεί βασική ανησυχία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θεωρεί συγκρατημέ­νες τις παρενέργει­ες από τα μη συμβατικά εργαλεία νομισματικ­ής πολιτικής που χρησιμοποι­εί η κεντρική τράπεζα και για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι δεν χρειάζεται απόκλιση από τις σημερινές πολιτικές. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσι­ο, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά στέγης, επισημαίνο­ντας μεν ότι η αγορά δεν έχει υπερθερμαν­θεί, αλλά και προειδοποι­ώντας ότι οι αυξημένες τιμές απαιτούν προσοχή, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. [SID:11074093]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece