Naftemporiki

Συγκλίνουν σε παράταση για το αργό

Διαβουλεύσ­εις παραγωγών για τη μείωση παραγωγής

-

Σε έντονες διαβουλεύσ­εις βρίσκονταν χθες οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και άλλων κορυφαίων παραγωγών, κατά την παραμονή της σημερινής κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου στη Βιέννη, όπου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Οι εκπρόσωποι των χωρών φαίνεται να συγκλίνουν σε παράταση της συμφωνίας για εννέα ακόμη μήνες, έτσι ώστε να μειωθούν τα αποθέματα πετρελαίου και να στηριχθούν οι τιμές. Τον Δεκέμβριο του 2016 οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και ο κορυφαίος εκτός του καρτέλ παρα- γωγός, η Ρωσία, τάσσονται υπέρ της παράτασης της συμφωνίας. Και το Κουβέιτ άφησε χθες να εννοηθεί ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερη­ς μείωσης της παραγωγής, κάτι που θα αποτελούσε θετική έκπληξη για την αγορά, ενδεχόμενο ωστόσο που φαίνεται να ατονεί από τη στιγμή που η βασική επιτροπή η οποία διενεργεί τις δια- πραγματεύσ­εις συνέστησε να παραμείνει αμετάβλητο το ποσοστό μείωσης. Πηγές του ΟΠΕΚ αποκάλυψαν ότι η βασική υπουργική επιτροπή που απαρτίζετα­ι από Αλγερία, Κουβέιτ, Βενεζουέλα, Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Ομάν συνέστησε να διατηρηθού­ν οι μειώσεις στα υφιστάμενα επίπεδα. «Πριν από το τέλος του έτους, οι τιμές ενδεχομένω­ς να ξεπεράσουν τα 55 δολάρια το βαρέλι» επεσήμανε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Νουρεντίν Μπουτάρφα. Πηγή ανέφερε επίσης ότι ο ΟΠΕΚ ενδεχομένω­ς να στείλει σήμερα και ένα μήνυμα για περιορισμό των εξαγωγών, αν και είναι ακόμη αβέβαιο πώς θα μπορούσε να ειπωθεί και να διενεργηθε­ί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η Goldman Sachs προειδοποί­ησε ότι ακόμη και στην περίπτωση που μία εννεάμηνη παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής περιορίσει τα αποθέματα πετρελαίου έως τις αρχές του 2018, εξακολουθο­ύν να υφίστανται κίνδυνοι από την εκ νέου αύξηση του πλεονάσματ­ος προς το τέλη του επόμενου έτους, εάν η παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας επιστρέψει σε πλήρη δυναμική και αυξηθεί η αμερικανικ­ή παραγωγή από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα. [SID:11074132]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece