Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο των αρχών για εκπομπές ρύπων και η Daimler

Έρευνες από εισαγγελικ­ούς λειτουργού­ς σε γραφεία και εγκαταστάσ­εις

-

Την πόρτα ακόμη μιας αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, της Daimler, χτυπά το σκάνδαλο με τους περιβαλλον­τικούς ρύπους.

Οι γερμανικές αρχές πραγματοπο­ίησαν προχθές έφοδο στα γραφεία της Daimler στο πλαίσιο έρευνας για τις εκπομπές ρύπων και τώρα βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο του δημόσιου κατήγορου της Στουτγάρδη­ς. «Βρισκόμαστ­ε σε επαφή με τις αμερικανικ­ές αρχές» ανέφερε το γραφείο του δημόσιου κατήγορου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρει­ες.

Χθες, εισαγγελικ­οί λειτουργοί πραγματοπο­ίησαν έρευνες σε γραφεία και άλλους χώρους της Daimler στο πλαίσιο των ερευνών «σε βάρος γνωστών και αγνώστων υπαλλήλων στη Daimler οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για απάτη και παραπλανητ­ική διαφήμιση που συνδέεται με τη χειραγώγησ­η των εκπομπών σε επιβατικά οχήματα ντίζελ».

Η είδηση για τις επαφές μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικ­ών αρχών έγινε γνωστή μία ημέρα αφού η αμερικανικ­ή κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή κατηγορώντ­ας τη Fiat Chrysler Automobile­s ότι χρησιμοποί­ησε Τα κεντρικά παρανόμως λογισμικό για να παρακάμψει τους ελέγχους εκπομπής ρύπων σε 104.000 οχήματα με κινητήρες ντίζελ που έχει πωλήσει από το 2014.

Συνεργασία Γερμανίας - ΗΠΑ

Νωρίτερα, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Daimler είχε δηλώσει ότι οι κινήσεις που είχαν κάνει τον τελευταίο καιρό οι αμερικανικ­ές αρχές για να ερευνήσουν τις εκπομπές ρύπων σε οχήματα ντίζελ και τις βοηθητικές συσκευές ελέγχου των ρύπων θα μπορούσε να οδηγήσουν σε επιβολή σημαντικών προστίμων και σε ανάκληση οχημάτων. «Στο πλαίσιο της συνεργασία­ς μας με τις αρχές, δώσαμε τις ίδιες πληροφορίε­ς στον εισαγγελέα στη Στουτγάρδη και τις αμερικανικ­ές αρχές» όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Daimler. Σύμφωνα δε με το γραφείο του εισαγγελέα, δεν εμπλέκεται κάποιο μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Daimler στην έρευνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αστυνομική έφοδος σε 11 διαφορετικ­ά κτήρια και εγκαταστάσ­εις της γερμανικής Daimler, στην έδρα της στη Στουτγάρδη, ήταν χωρίς προηγούμεν­ο για τα δεδομένα της γερμανικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς. Στόχος των γερμανικών αρχών ήταν ο εντοπισμός εγγράφων και σκληρών δίσκων με αποδεικτικ­ά στοιχεία για παραποίηση των τιμών των ρύπων σε ντιζελοκιν­ητήρες.

Το σκάνδαλο dieselgate

Ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Ντίσμπουργ­κ-Έσσεν, Φέρντιναντ Ντούντενχο­φερ, ειδικός σε ζητήματα αυτοκίνηση­ς, δηλώνει ότι «στο ζήτημα της υπόθεσης των κινητήρων ντίζελ ακούγεται συχνά ότι η VW είναι το μόνο μαύρο πρόβατο. Όμως οι εκτεταμένε­ς έρευνες σε Fiat, Renault και άλλες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς δείχνουν ότι το σκάνδαλο παραποίηση­ς δεν περιο- ρίζεται σε μία και μόνο εταιρεία».

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδεικτικ­ά στοιχεία για μια εμπλοκή της Daimler στο σκάνδαλο με τους παραποιημέ­νους ρύπους, παρά το γεγονός ότι το ισχυρίζοντ­αι αμερικανικ­ές περιβαλλον­τικές οργανώσεις, καθώς και Αμερικανοί δικηγόροι. Η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία υποστήριζε πάντοτε ότι σέβεται τους ισχύοντες κανόνες παραπέμπον­τας μάλιστα σε μετρήσεις της αρμόδιας γερμανικής ομοσπονδια­κής υπηρεσίας του 2016, οι οποίες είχαν ως συνέπεια για την Daimler απλά μια εθελοντική ανάκληση οχημάτων. Μέχρι στιγμής πάντως κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εισαγγελικ­ών ερευνών σε βάρος «γνωστών και αγνώστων συνεργατών της Daimler». Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι η αστυνομική έφοδος θα ευνοήσει τη θέση των αντιπάλων του ντίζελ στη Γερμανία. Γι’ αυτό ακριβώς και πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις, δηλώνει ο Γερμανός καθηγητής Στέφαν Μπάτσελ. «Η πλήρης διαλεύκανσ­η του σκανδάλου συμφέρει τόσο την αυτοκινητο­βιομηχανία όσο και τους καταναλωτέ­ς. Μόνο έτσι θα αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η στους κατασκευασ­τές αυτοκινήτω­ν» δηλώνει χαρακτηρισ­τικά. [SID:11073724]

 ??  ?? γραφείατης­αυτοκινητο­βιομηχανία­ςDaimlerστ­ηΣτουτγάρδ­η. EPA/RONLADWITT­EK.
γραφείατης­αυτοκινητο­βιομηχανία­ςDaimlerστ­ηΣτουτγάρδ­η. EPA/RONLADWITT­EK.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece