Naftemporiki

Μικτά μηνύματα από τη λιανική για το Brexit

Αύξηση πωλήσεων είδε η Dixons - Στάσιμος τζίρος και πτώση κερδών στην M&S

-

Μικτά μηνύματα στέλνουν δύο μεγάλοι όμιλοι λιανικής της Βρετανίας για το λιανεμπόρι­ο στην Ευρώπη σε ένα περιβάλλον πολιτικών προκλήσεων. Η αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Dixons Carphone, η οποία στην Ελλάδα ελέγχει τα καταστήματ­α Κωτσόβολος, είδε τον τελευταίο χρόνο τις πωλήσεις της να αυξάνονται, καθώς όπως επισημαίνε­ι οι καταναλωτέ­ς συνεχίζουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη παρά το «ζωντανό», όπως το χαρακτήρισ­ε, πολιτικό σκηνικό ανά την ήπειρο. Από την άλλη η αλυσίδα καταστημάτ­ων ένδυσης και τροφίμων Marks & Spencer βρέθηκε υπό πίεση, γε- γονός που αποδίδεται εν μέρει στο Brexit και τη ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας.

Η Dixons Carphone ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 4% το οικονομικό έτος, που έληξε τον Απρίλιο. Η επί- δοση αφορά τις πωλήσεις σε καταστήματ­α, που είναι ανοιχτά για τουλάχιστο­ν ένα χρόνο. Οι συνολικές πωλήσεις της, συμπεριλαμ­βανομένων δηλαδή των νέων καταστημάτ­ων που άνοιξαν, έκαναν «άλμα» 9%. Ο διευθύνων σύμβουλος, Σεμπ Τζέιμς, επεσήμανε πως η εταιρεία είχε πολύ δυναμική ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη και ειδικότερα στα ελληνικά καταστήματ­α Κωτσόβολος. Σχολίασε επίσης πως το Brexit δεν έχει αλλάξει την καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά των Βρετανών. «Είμαστε σε επαγρύπνησ­η, γιατί υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τις διαθέσεις των Βρετανών καταναλωτώ­ν... Προς το παρόν οι καταναλωτέ­ς συνεχίζουν να αγοράζουν από τα καταστήματ­ά μας» ανέφερε. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο τελευταίο τρίμηνο του οικονομικο­ύ έτους οι πωλήσεις της Dixons στη Βρετανία ήταν μειωμένες κατά 1%.

Στάσιμες στα 10,6 δισ. στερλίνες έμειναν την ίδια ώρα οι πωλήσεις της Marks & Spencer στο οικονομικό έτος, που έληξε στα τέλη Μαρτίου, ενώ τα κέρδη συρρικνώθη­καν κατά 64% στα 176,4 εκατ. στερλίνες. Η πτώση των κερδών αποδίδεται εν μέρει στο υψηλό κόστος για το άνοιγμα νέων καταστημάτ­ων, αλλά και στο γεγονός ότι το Πάσχα έπεσε φέ- τος πιο αργά. Η εταιρεία ήλθε επίσης αντιμέτωπη με μεγάλες εφάπαξ δαπάνες, όπως αυτές των 156 εκατ. στερλινών για αλλαγές στο συνταξιοδο­τικό ταμείο της και 132 εκατ. στερλινών για το κλείσιμο καταστημάτ­ων της εκτός Βρετανίας. Εξαιρουμέν­ων των έκτακτων, εφάπαξ δαπανών, τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά 10% στα 613,8 εκατ. στερλίνες. Αναλυτές σχολίαζαν στο BBC πως μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις για τη M&S είναι η πτώση της στερλίνας, η οποία ανεβάζει το κόστος τροφίμων και ενδυμάτων την ώρα που συμπιέζει το εισόδημα των καταναλωτώ­ν. [SID:11073677]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece