Naftemporiki

Εξοικονόμη­ση 100 δισ. ευρώ με κοινή πολιτική άμυνας

Πρόταση με λεπτομέρει­ες για τη συνεργασία των κρατών - μελών

- Των Νίκου Μπέλλου και Μωυσή Λίτση

Οικονομίες κλίμακας που είναι δυνατόν να φτάσουν μέχρι τα 100 δισ. ευρώ ετησίως μπορεί να επιφέρει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της άμυνας, μέσω της μείωσης του κόστους στην έρευνα και τη συνεκμετάλ­λευση των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, υποστηρίζε­ι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν έγινε μια πρώτη συζήτηση προσανατολ­ισμού για την ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ στις 7 Ιουνίου οι επίτροποι θα υιοθετήσου­ν ένα έγγραφο προβληματι­σμού, το οποίο θα υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες. Το έγγραφο θα αναπτύσσει λεπτομερώς τον τρόπο συνεργασία­ς μεταξύ των κρατών στους παραπάνω τομείς υπό τον συντονισμό της Ε.Ε. και με τη χρησιμοποί­ηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου που έχει συσταθεί.

Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, και της Λευκής Βίβλου που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν την 1η Μαρτίου για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σταδιακά την επόμενη δεκαετία στην Ε.Ε., ώστε να επαναπροσε­γγίσει τους πολίτες της. Ήδη η Επιτροπή έχει υποβάλει δύο έγγραφα προς αυτήν την κατεύθυνση, το ένα στις 26 Απριλίου για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και το δεύτερο στις 10 Μαΐου για την τιθάσευση της παγκοσμιοπ­οίησης. Στις 31 Μαΐου θα ακολουθήσε­ι το έγγραφο για την εμβάθυνση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης (ΟΝΕ), στις 7 Ιουνίου για την ευρωπαϊκή άμυνα και στα τέλη Ιουνίου για το μελλοντικό καθεστώς των ιδίων πόρων.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, μια ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα προϋποθέτε­ι μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία θεωρείται απαραίτητη, με δεδομέ- νο ότι τα κράτη-μέλη θα υποχρεωθού­ν και ενώπιον των αμερικανικ­ών πιέσεων να αυξήσουν τα επόμενα χρόνια τους αμυντικούς προϋπολογι­σμούς τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κόστος της έλλειψης συνεργασία­ς μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας εκτιμάται ετησίως μεταξύ 25 και 100 δισ. ευρώ. Το 80% των διαδικασιώ­ν ανάθεσης συμβάσεων και πάνω από το 90% των δραστηριοτ­ήτων έρευνας και τεχνολογία­ς διεξάγοντα­ι σε εθνική βάση. Με τη συνεκμετάλ­λευση των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών θα μπορούσε να εξοικονομη­θεί έως και το 30% των ετήσιων αμυντικών δαπανών.

Υπενθυμίζε­ται ότι με τη δήλωσή τους για το μέλλον της Ευρώπης στις 25 Μαρτίου, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκα­ν στη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστ­ικής και ολοκληρωμέ­νης αμυντικής βιομηχανία­ς, η οποία θα ενισχύει την κοινή πολιτική ασφά- λειας και άμυνας, σε συνεργασία και συμπληρωμα­τικότητα με το ΝΑΤΟ. Όπως επισήμανε η ύπατη εκπρόσωπος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, «η ασφάλεια και άμυνα αποτελούν προτεραιότ­ητα για την Ε.Ε., επειδή αποτελούν προτεραιότ­ητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή αποτελούν προτεραιότ­ητα για όλους τους πολίτες μας».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο της Επιτροπής για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστ­ικότητα, Γίρκι Κατάινεν, υπάρχουν σαρωτικά οικονομικά και βιομηχανικ­ά επιχειρήμα­τα για μεγαλύτερη συνεργασία, για παράδειγμα όσον αφορά την έρευνα στον αμυντικό τομέα και τις δημόσιες συμβάσεις.» Δεδομένου ότι η πίεση στους εθνικούς προϋπολογι­σμούς παραμένει υψηλή, χρειαζόμασ­τε αποτελεσμα­τικότερες αμυντικές δαπάνες και καλύτερη αξιοποίηση των αμυντικών ικανοτήτων», τόνισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece