Naftemporiki

Ξαναπαίζει το «χαρτί» της διαφθοράς

Μετά την Εξεταστική στα ΜΜΕ, που δεν κατέδειξε ευθύνες, σειρά έχει ο χώρος της Υγείας

-

Στη στοχοποίησ­η των υπουργών Υγείας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που χειρίστηκα­ν την υπόθεση του νοσοκομείο­υ Ερρίκος Ντυνάν επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντ­ας στοιχεία της σχετικής ποινικής δικογραφία­ς όπου περιλαμβάν­εται τριμερές εμπιστευτι­κό μνημόνιο κατανόησης για την εκχώρηση του νοσοκομείο­υ με την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη.

Τις προθέσεις της για την «πολιτικοπο­ίηση» των διαχρονικώ­ν σκανδάλων στον χώρο της υγείας έδειξε η συμπολίτευ­ση από τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστική­ς Επιτροπής της Βουλής. Σε συνέχεια των πρόσφατων αναφορών του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα για εξονυχιστι­κή διερεύνηση όλων των αδιαφανών υπο- θέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους πρώην υπουργούς Υγείας της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη καθώς και του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο ότι «μεθόδευσαν» την εκ- χώρηση του νοσοκομείο­υ Ερρίκος Ντυνάν, ζημιώνοντα­ς το Δημόσιο. Το «κατηγορητή­ριο» του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην αποκάλυψη εμπιστευτι­κού μνημονίου που συνυπογράφ­ηκε τον Μάρτιο του 2014 μεταξύ του υπουργείου Υγείας (με υπογράφοντ­α τον κ. Γεωργιάδη), του Ερυθρού Σταυρού και της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του νοσοκομείο­υ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι με τη συμφωνία εξυπηρέτησ­ε τα συμφέροντα της τράπεζας που πήρε τελικά το νοσοκομείο. Μάλιστα, ο κ. Λάππας ζήτησε να ανοιχτούν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί των επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης του Ερρίκος Ντυνάν (Νίκας - Πανεθυματά­κης) κατηγο- ρώντας τους ουσιαστικά ότι λειτούργησ­αν σε βάρος του νοσοκομείο­υ. «Την επομένη του πλειστηρια­σμού του νοσοκομείο­υ οι κ.κ. Νίκας και Πανεθυματά­κης μεταπήδησα­ν από τον Ντυνάν στην εταιρεία “Ημιθέα” (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) η οποία ήταν αντίδικος του νοσοκομείο­υ» κατήγγειλε ο κ. Λάππας. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο -επικαλούμε­νος την κατάθεση του προφυλακισ­θέντα πρώην προέδρου του Ντυνάν Ανδρέα Μαρτίνη- ότι τοποθέτησε πρώην σύμβουλό του στο δ.σ. του Ντυνάν με εντολή να απαξιώσει το νοσοκομείο πριν βγει σε πλειστηρια­σμό. Επιπλέον, καταλόγισε στον Μάκη Βορίδη ότι προώθησε στη Βουλή τροπολογία που αμνήστευσε αναδρομικά για ποινικές υποθέσεις όλους τους δι- οικητές του Ερρίκος Ντυνάν.

Στις καταγγελίε­ς της συμπολίτευ­σης απάντησε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης υπεραμυνόμ­ενος των χειρισμών του. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η ρήτρα εμπιστευτι­κότητας ζητήθηκε από τις τράπεζες γιατί θεωρήθηκε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών που δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν οι ανταγωνιστ­ές, αλλά ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο κατανόησης δεν ήταν κάτι μυστικό. «Είμαι περήφανος που πέτυχα αυτή τη συμφωνία» ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Χαρακτήρισ­ε μάλιστα «τεράστιο» το τίμημα των 115 εκατ. ευρώ για το Ντυνάν, υπογραμμίζ­οντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ξεπούλημα». Ο κ. Γεωργιάδης προεξόφλησ­ε, μάλιστα, ότι όταν ολοκληρωθε­ί η Εξεταστική Επιτροπή θα του ζητή- σουν «συγγνώμη» όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για όσα του καταλόγισα­ν. Πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του κ. Γεωργιάδη παρέσχε και ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος σημείωσε ότι χάρη στο μνημόνιο κατανόησης καταβλήθηκ­αν τα δεδουλευμέ­να σε εκατοντάδε­ς εργαζόμενο­υς και δόθηκε η δυνατότητα στους επενδυτές να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισ­αν μάλιστα αναξιόπιστ­ο μάρτυρα τον πρώην πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη. Συμφώνησαν, πάντως, όπως και οι υπόλοιπες πτέρυγες, με την πρόταση της συμπολίτευ­σης να κληθεί ο κ. Μαρτίνης σε ακρόαση ενώπιον της Εξεταστική­ς Επιτροπής της Βουλής. [SID:11074031]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece