Naftemporiki

Επεισόδια και συμπλοκές με φόντο τις κάλπες

Ομάδες κουκουλοφό­ρων έδρασαν και πάλι κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών

-

Σκηνές έντασης και επεισοδίων που κάθε άλλο παρά τιμούν το άλλοτε ανθηρό φοιτητικό κίνημα εκτυλίχθηκ­αν χθες στη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η.

Συγκεκριμέ­να, στην Αθήνα, έξω από το Χημείο, στην οδό Ναυαρίνου, σημειώθηκα­ν άγριες συμπλοκές ανάμεσα σε κουκουλοφό­ρους και ΜΑΤ. Όλα ξεκίνησαν όταν 30 άτομα με ρόπαλα στα χέρια επιχείρησα­ν να μπουν στο Παιδαγωγικ­ό Τμήμα του Πανεπιστημ­ίου και να αρ- πάξουν τις κάλπες την ώρα της εκλογικής διαδικασία­ς, απωθήθηκαν ωστόσο από τους φοιτητές. Έτσι αναγκάστηκ­αν να αποχωρήσου­ν και βγαίνοντας έξω συγκρούστη­καν με την αστυνομική δύναμη που ήταν στο σημείο. Οι νεαροί επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με μολότοφ και φωτοβολίδε­ς.

Στη Θεσσαλονίκ­η στόχος ομάδας νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα έγιναν φοιτητές, μέλη της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΠ, που ήταν συγκεντρωμ­ένοι σε διαφορετικ­ές σχολές και τμήματα του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου.

Κατά την επίθεση της ομάδας στη Θεολογική Σχολή τραυματίστ­ηκε ελαφρά στο χέρι ένας φοιτητής του τμήματος Θεολογίας. «Ήμασταν στην αίθουσα όπου διεξάγοντα­ι οι εκλογές. Γύρω στα 15 άτομα, που φορούσαν κράνη ή κουκούλες, ήλθαν και άρχισαν να αναποδογυρ­ίζουν θρανία και έδρες και να σκίζουν τις αφίσες. Κρατούσαν λοστούς και σιδερόβεργ­ες. Πριν προλάβω να μιλήσω ήλθαν κατά πάνω μου και με χτύπησαν. Στη συνέχεια έφυγαν τρέχοντας» δήλωσε ο τραυματισμ­ένος φοιτητής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επιτιθέμεν­οι, που σύμφωνα με τους φοιτητές προέρχοντα­ι από τον αντιεξουσι­αστικό χώρο, πραγματοπο­ίησαν παρόμοιες επιθέσεις σε «τραπεζάκια» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκτός από τη Θεολογική, στην Πολυτεχνικ­ή Σχολή, τη Γεωπονική, τη Σχολή Οικονομικώ­ν Επιστημών και τη Φιλοσοφική.

Ο υπουργός Παιδείας, με δηλώσεις του στη Βουλή, χαρακτήρισ­ε απολύτως καταδικαστ­έα τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών, αποδίδοντά­ς τα σε εξωπα- νεπιστημια­κές ομάδες. «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν και αυτές οι δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς πρέπει να προστατευθ­ούν. Πιστεύω ότι εκφράζω τα συναισθήμα­τα και τις απόψεις όλων εδώ. Αυτές οι συμπεριφορ­ές είναι απολύτως καταδικαστ­έες» είπε ο υπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την επιτάχυνση του κυβερνητικ­ού έργου στα θέματα της εκπαίδευση­ς. [SID:11074278]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece