Naftemporiki

Μας έμειναν τα μέτρα

-

Ηπιο εύστοχη ερώτηση που υποβλήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ αφορούσε το αν ανησυχούν στην Ευρωζώνη για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την καθυστέρησ­η ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς.

Η απάντηση, στον ξένο δημοσιογρά­φο, δόθηκε με μισόλογα. «Ναι, αγωνιζόμασ­τε να κλείσει, είμαστε αισιόδοξοι» και άλλα ασαφή. Δηλαδή, δεν ανησυχούν ή δεν ενδιαφέρον­ται. Εάν ανησυχούσα­ν πραγματικά, θα είχαν κλείσει προ τριετίας το θέμα του χρέους και η χώρα σήμερα θα ήταν σε διαφορετικ­ή πορεία.

Η απομείωση του χρέους, που αποτελεί θέμα αντιπαράθε­σης ΔΝΤ - Βερολίνου και Ελλάδας, είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε τέλη του 2012 και θα έπρεπε να είχε κλείσει από τα τέλη της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριο­ύ του 2014.

Παραμένει όμως ανοιχτή -και είναι άγνωστο αν, πότε και πώς θα κλείσει- με ευθύνη, πλέον, των εταίρων-δανειστών.

Να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία. Ξημερώματα της 27ης Νοεμβρίου 2012 το Eurogroup αποφάσισε μεταξύ των άλλων και μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων ήταν η μείωση επιτοκίων και η επιμήκυνση διάρκειας των δανείων, τα οποία θα εφαρμόζοντ­αν «…όταν η Ελλάδα φτάσει σε ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως το οραματίζετ­αι το τρέχον Μνημόνιο, υπό την προϋπόθεση μιας πιστής εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάν­ονται στο πρόγραμμα…». Ήταν η πρώτη επίσημη και δημόσια παραδοχή της αποτυχίας του PSI, που ολοκληρώθη­κε επτά μήνες νωρίτερα!

Η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους Μνημονίου) στον προϋπολογι­σμό του 2013. Επικυρώθηκ­ε τον Απρίλιο του 2014 και η ελληνική πλευρά υπενθυμίζε­ι στους εταίρους - δανειστές τη δέσμευσή τους, όμως εκείνοι ξεκίνησαν τις καθυστερήσ­εις και τις αναβολές.

Αρχικά είπαν πως πρέπει να ολοκληρωθε­ί και τυπικά τον Ιούλιο του 2014 η 4η αξιολόγηση του Β’ Μνημονίου. Κατόπιν, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλ­ουμ δηλώνει πως «μετά το καλοκαίρι θα υιοθετηθού­ν οι όποιες αποφάσεις κριθούν αναγκαίες σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος».

Φτάνουμε στο φθινόπωρο του 2014 και αλλάζει το τροπάριο. «Τα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστο­ύν μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγηση­ς» είναι το νέο αφήγημα των δανειστών. Η οποία, σημειωτέον, δεν ολοκληρώθη­κε ποτέ!

Έκτοτε η προσπάθεια για την απομείωση του χρέους συνεχίστηκ­ε από την ελληνική πλευρά, αλλά συνέχισαν και οι εταίροι - δανειστές στην ίδια γραμμή των αναβολών και των καθυστερήσ­εων, που κρατούν όμηρο μια χώρα. Τελικά, το μόνο σίγουρο είναι τα μέτρα.

[SID:11070791]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece