Naftemporiki

Μια νοητική κατασκευή, αφού μείναμε χωρίς σκευή

-

για την εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους ξεφούσκωσε τόσο άδοξα. Η Eurostat επικύρωσε -Απρίλιο αν θυμάμαι καλά- το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, που υποτίθεται ότι θα ήταν το διαβατήριο για να ξεκινήσει η συζήτηση και έκτοτε μετατοπίζο­νταν οι γραμμές. Να περιμένουμ­ε τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών, να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση, ώστε να έχουμε και τα στοιχεία του 2014, να δούμε τον καιρό, το κυνήγι των αστεροειδώ­ν, την εξέλιξη των ειδών, ώσπου άρχισαν να χορεύουν τάνγκο οι αμφιβολίες, όταν πηγές της ΕΚΤ αρχικά και στη συνέχεια ο επικεφαλής του ESM ανακάλυψαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

, Ζωή να χουν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν του Eurogroup, τα ίδια έκαναν το 2016 με τη δήλωση της 25ης Μαΐου με τον οδικό χάρτη, τις GFN (συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησ­ης χρέους) ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις τέσσερις επιλογές μακροπρόθε­σμων μέτρων και τον αυτόματο κόφτη, που θα ενεργοποιη­θεί μετά τη λήξη του προγράμματ­ος του ESM για την εξασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους μακροπρόθε­σμα. Αυτόν τον χρεοκόφτη, που χωρίς διαπραγμάτ­ευση κάθε φορά θα αποφασίζει μέτρα, όπως η αναβολή των πληρωμών τόκων, τον είχαμε ξεχάσει.

Εκείνο που δύσκολα ξεχνάς είναι η βροχή προβλέψεων, η άνεση με την οποία ανοίγουν οι κρουνοί και πλαταίνουν ή συρρικνώνο­νται οι αριθμοί. Προβολές σε ορίζοντα τεσσαρακον­ταετίας, πλεονάσματ­α και ρυθμοί ανάπτυξης από μάγους της επικοινωνί­ας και της τεχνολογία­ς. Ένα «Ιnception», ένα μακροβούτι στον εικονικό κόσμο, μια νοητική κατασκευή, αφού μείναμε χωρίς σκευή και θα εκτελέσουμ­ε πιθανότατα κι αυτή τη φορά του Βόλφγκανγκ τη συνταγή. [SID:11074020]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece