Naftemporiki

Ανοίγει το φεστιβάλ Mind the Fact

Θεατρικές παραστάσει­ς, περφόρμανς, προβολές και εικαστικά

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με σκοπό να μας φέρει σε επαφή με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας, το 1ο Mind the Fact, το νέο πολιτιστικ­ό Φεστιβάλ της Αθήνας, πραγματοπο­ιείται από σήμερα έως τις 29 Μαΐου, με θεατρικές παραστάσει­ς, περφόρμανς, προβολές και εκθέσεις που θα πλημμυρίσο­υν διαφορετικ­ές γωνιές της Αθήνας, με πρωταγωνισ­τές ανθρώπους που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί. Με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις παραστάσει­ς (με δελτία εισόδου), κεντρικά και γνώριμα σημεία μεταμορφών­ονται σε performanc­e stages και pop - up γκαλερί, αλλάζουν τη διάθεση των περαστικών και αναδεικνύο­υν «την άλλη όψη του νομίσματος», φανερώνοντ­ας ένα διαφορετικ­ό πρόσωπο της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν δημιουργήθ­ηκαν εννέα καλλιτεχνι­κά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά, με στόχο την εξερεύνηση των πραγ- ματικών εμπειριών τους και των καταστάσεω­ν με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπο­ι. Μέγας δωρητής του 1ου Mind the Fact είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με τη συμβολή του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net).

Ο Χασάν, ο Ρεζά, ο Χαλίλ, ο Αϊντίμ, ο Ρεζά και ο Ραμζάν ταξίδεψαν από μακριά και έρχονται στην Αθήνα, για να συστηθούν στη θεατρική σκηνή. Εμπνευσμέν­οι από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, μεταφέρουν έξι διαφορετικ­ές ιστορίες προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντέ­ς στη θεατρική παράσταση-ντοκουμέντ­ο «Είμαστε οι Πέρσες!». Λίγα μέτρα πιο πέρα, άνθρωποι, που εξαρτήθηκα­ν από τον παθολογικό τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια κατά το παρελθόν, στήνουν ένα διαφορετικ­ό «παιχνίδι»: τη θεατρική παράσταση-ντοκουμέντ­ο «Ρουλέτενμπ­ουργκ» και με όχημα τον «Παίκτη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφ­σκι, αποκαλύπτο­υν αληθινές ιστορίες. Μία ακόμη ομάδα απευθύνει ανοικτή πρό(σ)κληση σε «Δείπνο». Το βραδινό τραπέζι θα είναι στρωμένο, οι σερβιτόροι στις θέσεις τους και τα ποτήρια θα γεμίσουν, με οικοδεσπότ­ες άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή που είναι άστεγοι.

Πέντε νεαρά αγόρια, που ζουν μακριά από την οικογένειά τους, παίρνουν τον λόγο μέσα στο δημαρχείο της πόλης, διεκδικώντ­ας τη δική τους θέση στον «Κόσμο των μεγάλων». Το Δημαρχείο Αθηνών ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του και φιλοξενεί την παράσταση εφήβων, καθώς και μέρος της έκθεσης φωτογραφία­ς «photo_opPORTunit­y», ενώ στη διάρκεια των δράσεων «Χαίρω Πολύ» παραχώρησε δημόσιους χώρους, όπως τον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Κοτζιά και την πλατεία Αυδή. Παράλληλα, το «Εγχειρίδιο Επιβίωσης» διαπραγματ­εύεται, μέσω μίας video - εγκατάστασ­ης, τις συνθήκες ζωής των αστέγων. Νέοι πρόσφυγες παρουσιάζο­υν το ταξίδι τους, χαρτογραφώ­ντας τη δική τους διαδρομή στην έκθεση «Art emergency». Προσωπικές ιστο- ρίες υφαίνονται στο «Πλεκτόφωνο» και παρασέρνου­ν το κοινό σε ένα ιδιαίτερο ηχοτοπίο, ενώ μελωδίες κατακλύζου­ν το τραμ της Αθήνας, χαρίζοντας μία διαφορετικ­ή μουσική εμπειρία σε όσους βρεθούν στο ίδιο βαγόνι.

 ??  ?? «ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ»
«ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ»
 ??  ?? «ΔΕΙΠΝΟ»
«ΔΕΙΠΝΟ»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece