Naftemporiki

Καμπανάκι για τη «μαύρη τρύπα» στα συνταξιοδο­τικά

Μπορεί να υπερβεί τα 400 τρισ. δολ. έως το 2050, προειδοποι­εί το WEF

- Της Νατάσας Στασινού

Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη έρχονται αντιμέτωπε­ς με «τρύπα» στο συνταξιοδο­τικό τους σύστημα, η οποία ανοίγει συνεχώς και θα μπορούσε να υπερβεί τα 400 τρισ. δολάρια έως το 2050, όπως προειδοποι­εί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Οι ειδικοί του Φόρουμ επισημαίνο­υν πως δεδομένων των αρνητικών δημογραφικ­ών τάσεων σε ανεπτυγμέν­ες, αλλά και στις μεγάλες αναδυόμενε­ς, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, το συνταξιοδο­τικό θα εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία. Προβλέπουν δε ότι ο εργασιακός βίος θα παραταθεί περαιτέρω, ίσως και πάνω από τα 70 έτη.

Η ανάλυση του WEF αποκαλύπτε­ι ότι οι έξι χώρες με τα μεγαλύτερα συνταξιοδο­τικά συστήματα (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ολλανδία, Ιαπωνία και Αυστραλία) συν οι δύο πολυπληθέσ­τερες χώρες του πλανήτη (Κίνα, Ινδία) θα δουν το συνταξιοδο­τικό έλλειμμα να φουσκώνει επικίνδυνα, εκτινασσόμ­ενο πάνω από τα 400 τρισ. δολάρια σε 33 χρόνια από τώρα, όταν το 2015 ήταν στα 70 τρισ. δολάρια. Στις έξι ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, ειδικότερα, υπολογίζετ­αι ότι η «τρύπα» θα υπερτετραπ­λασιαστεί έως το 2050 στα 224 τρισεκατομ­μύρια δολάρια, καθώς το χρηματοδοτ­ικό κενό των ταμείων θα αυξάνεται με ρυθμούς 4% με 5% ετησίως, αρκετά ταχύτερους δηλαδή από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει αύξηση κατά 28 δισ. δολάρια κάθε 24 ώρες. Σημειώνετα­ι ότι η ανάλυση του WEF έχει βασίσει τις εκτιμήσεις της για το χρηματοδοτ­ικό κενό των συνταξιοδο­τικών συστημάτων στην υπόθεση ότι η σύνταξη που χορηγείται σε κάθε άτομο ισοδυναμεί με το 70% των αποδοχών του πριν από τη συνταξιοδό­τησή του. Αυτό είναι το αναγκαίο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επίπεδο, προκειμένο­υ να διατηρηθεί εν πολλοίς αμετάβλητο το επίπεδο διαβίωσης.

Στον δυτικό κόσμο έχουμε ραγδαία αύξηση του προσδόκιμο­υ ορίου ζωής σε συνδυασμό με υπογεννητι­κότητα σε αρκετές περιπτώσει­ς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συνταξιούχ­ων να αυξάνεται διαρκώς. Οι επιστήμονε­ς εκτιμούν ότι τα μισά από τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2007 ενδέχεται να ζήσουν έως τα 103 τους χρόνια. Εάν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή στις δημογραφικ­ές τάσεις ο πληθυσμός άνω των 65 ετών, από τα 600 εκατομμύρι­α σήμερα, προβλέπετα­ι να επεκταθεί στα 2,1 δισεκατομμ­ύρια το 2050. Υπό αυτές τις συνθήκες, προτείνετα­ι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδό­τησης, τουλάχιστο­ν στα 70 έτη.

Πέραν της Ευρώπης, από γήρανση του πληθυσμού υποφέ- ρει εδώ και πολλά χρόνια και η Ιαπωνία, όπου το 26% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών και το 12,5% άνω των 75 ετών. Η ταχύτερη γήρανση, όμως, καταγράφετ­αι στην αναδυόμενη υπερδύναμη, την Κίνα, ως αποτέλεσμα της πολυετούς πολιτικής του ενός παιδιού.

Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του ΟΗΕ σε ορίζοντα είκοσι ετών, από το 2017 έως το 2037, το ποσοστό των ηλικιωμένω­ν στον πληθυσμό του ασιατιού δράκου θα διπλασιαστ­εί από το 10% στο 20%. Συγκριτικά, στην Ιαπωνία για να διπλασιαστ­εί χρειάζεται να περάσουν 23 χρόνια, ενώ στη Γερμανία και τη Σουηδία υπολογίζετ­αι ότι αυτό θα συμβεί έπειτα από 61 και 64 έτη αντίστοιχα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΗΕ το ποσοστό εξάρτησης συνταξιούχ­ων στην Κίνα, το οποίο προκύπτει εάν διαιρέσουμ­ε τον αριθμό των ανθρώπων άνω 65 ετών προς το σύνολο του πληθυσμού, ήταν το 2015 στο 14%. Θα μπορούσε, ωστόσο, έως το 2050 να εκτιναχθεί στο 44%. Σε απόλυτους όρους από 100 εκατομμύρι­α ανθρώπους το 2015 αναμένεται να φτάσει στα 330 εκατομμύρι­α σε 33 χρόνια. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχε­ί περίπου στον σημερινό πληθυσμό των ΗΠΑ, ενώ είναι διπλάσιος από εκείνον της Ρωσίας.

[SID:11084510]

 ??  ?? Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, σύμφωνα με το WEF, η ραγδαία αύξηση του προσδόκιμο­υ ορίου ζωής σε συνδυασμό με την υπογεννητι­κότητα θα εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία.
Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, σύμφωνα με το WEF, η ραγδαία αύξηση του προσδόκιμο­υ ορίου ζωής σε συνδυασμό με την υπογεννητι­κότητα θα εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece