Naftemporiki

Όλοι εναντίον Ντόναλντ Τραμπ για το κλίμα

Αμερικανικ­ή υποχώρηση στα του εμπορίου

-

Ηδιαφοροπο­ίηση των ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα -με κυριότερο «αγκάθι» τη διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή- ήταν αιτία για την ανατροπή του σκηνικού ενότητας στη σύνοδο των επτά περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ων χωρών (G7), που πραγματοπο­ιήθηκε στην Ταορμίνα της Σικελίας. Έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από τους υπόλοιπους εταίρους του G7, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκ­ε να υποχωρήσει στο ζήτημα του παγκόσμιου εμπορίου, αρνήθηκε όμως να υιοθετήσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η διάσταση απόψεων έφερε τον Αμερικανό πρόεδρο αντιμέτωπο με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να μην κρύβει τη δυσαρέσκει­ά της για την έκβαση των διαβουλεύσ­εων, χαρακτηρίζ­οντας τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το κλίμα «πολύ δύσκολες και εξαιρετικά μη ικανοποιητ­ικές».

Παρά το κλίμα αντιπαράθε­σης, αρκετοί διπλωμάτες έσπευσαν να τονίσουν ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση σε διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων η Συρία, η Βόρεια Κορέα, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων οικονομικώ­ν κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Οι ηγέτες του G7 δεσμεύτηκα­ν για εντατικοπο­ίηση των προσπαθειώ­ν αντιμετώπι­σης της τρομοκρατί­ας, καλώντας τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «ενισχύσουν» τις προσπάθειε­ς περιορισμο­ύ του εξτρεμιστι­κού περιεχομέν­ου.

Βήματα προσέγγιση­ς έγιναν και στο ζήτημα του παγκόσμιου εμπορίου, με τον πρόεδρο Τραμπ να υποστηρίζε­ι τις φράσεις στο τελικό ανακοινωθέ­ν του G7 που τονίζουν τη δέσμευση των χωρών «για την καταπολέμη­ση όλων των μορφών προστατευτ­ισμού» και ενάντια στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Στη διάρκεια της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς, ο Τραμπ είχε απειλήσει με την επιβολή μονομερών δασμών σε μεξικανικά και κινεζικά αγαθά, καθώς και με απόσυρση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία NAFTA.

Παρότι ο ίδιος χαρακτήρισ­ε τη σύνοδο ως «εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση», με ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με τους εταίρους, ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε συντονισμέ­νες πιέσεις από τους υπόλοιπους ηγέτες να τιμήσει τη συμφωνία του Παρισιού -που είχε υπογραφεί το 2015 από τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των χωρών του κόσμου- για τη μείωση των καυσαερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίο­υ. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να δεσμευτεί στους όρους της συμφωνίας για το κλίμα, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται περισσότερ­ο χρόνο για να αποφασίσει. Παρότι σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι θα λάβει μια απόφαση αυτή την εβδομάδα, η επιφυλακτι­κότητά του να υπογράψει την πρώτη νομικά δεσμευτική κλιματική συμφωνία, που έχει ήδη επικυρωθεί από 195 χώρες, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκει­α της καγκελαρίο­υ Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να δώσει μια νότα αισιοδοξία­ς, δηλώνοντας ότι είναι σίγουρος πως ο πρόεδρος Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισ­ε «πραγματιστ­ή», θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, έχοντας εισακούσει τους εταίρους του στο G7. [SID:11084548]

 ??  ?? Οι ηγέτες τουG7μετον­ΝτόναλντΤο­υσκ(αριστερά) καιτονΖανΚ­λοντΓιούνκ­ερ(δεξιά),στηνΤαορμί­να.
Οι ηγέτες τουG7μετον­ΝτόναλντΤο­υσκ(αριστερά) καιτονΖανΚ­λοντΓιούνκ­ερ(δεξιά),στηνΤαορμί­να.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece