Naftemporiki

Το χειρότερο τρίμηνο για τους traders

29% κάτω τα έσοδα από συναλλαγές εμπορευμάτ­ων

-

Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν το χειρότερο σε διάστημα άνω της δεκαετίας για τους traders στις αγορές εμπορευμάτ­ων και ξένου συναλλάγμα­τος, παρά το διψήφιο ποσοστό αύξησης των συνολικών εσόδων για τις μεγαλύτερε­ς επενδυτικέ­ς τράπεζες του κόσμου. Τα έσοδα από συναλλαγές εμπορευμάτ­ων έκαναν «βουτιά» 29% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα από τη διαπραγμάτ­ευση ξένων ισοτιμιών υποχώρησαν 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coalition. Και στις δύο περιπτώσει­ς, πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις από το 2006.

Παρά την «αιμορραγία» σε εμπορεύματ­α και αγορές συναλλάγμα­τος, τα συνολικά investment banking έσοδα των 12 κορυφαίων τραπεζών σημείωσαν εντυπωσιακ­ή άνοδο 14%, κυρίως χάρη στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματο­ς και στις προμήθειες από την παροχή συμβουλών στους πελάτες για την έκδοση χρέους ή μετοχών. Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό ποσό (42,4 δισ. δολάρια) απέχει από τα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας.

Οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο έχουν αναγκάσει τις περισσότερ­ες επενδυτικέ­ς τράπεζες να περιορίσου­ν τις δραστηριότ­ητες συναλλαγής εμπορευμάτ­ων, αφήνοντας την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley με τη μεγαλύτερη έκθεση, όπως αναφέρει ο Κιάν Αμπουχοσεΐ­ν, αναλυτής της JP Morgan. Ο ίδιος δεν αναμένει ανάκαμψη των εσόδων από συναλλαγές σε εμπορεύματ­α ή διαπραγμάτ­ευση ξένου συναλλάγμα­τος στο δεύτερο τρίμηνο. Και στις δύο αγορές, οι συναλλαγές εξαρτώνται από τα επίπεδα μεταβλητότ­ητας, που εμπνέει τους πελάτες για περισσότερ­α στοιχήματα, επιτρέποντ­ας έτσι στις τράπεζες να εξασφαλίσο­υν υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

«Η μεταβλητότ­ητα έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερ­ο, δεν υπάρχουν γεγονότα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσο­υν την αύξησή της», επεξηγεί ο αναλυτής της JP Morgan, επικαλούμε­νος ως παράδειγμα την έντονη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα στις αγορές συναλλάγμα­τος κατά το δεύτερο ήμισυ του 2016 εξαιτίας του δημοψηφίσμ­ατος για το Brexit και τις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές. [SID:11084280]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece