Naftemporiki

Ρεκόρ «εγκλωβισμέ­νων» στην ανεργία

Παρά τη συνολική μείωση του ποσοστού, το 2016 οι 7 στους 10 ανέργους ήταν εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 2 χρόνια

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Ανησυχητικ­ές διαστάσεις έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ανθρώπων που είναι άνεργοι όχι για μερικούς μήνες ή για ένα έτος, αλλά για περισσότερ­α από δύο έτη, καθώς το ποσοστό τους για το 2016 ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ και ήταν το υψηλότερο σε βάθος δεκαέξι ετών, αγγίζοντας το ιλιγγιώδες 72,12% του συνόλου των ανέργων για το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που είναι άνεργοι περισσότερ­α από δύο έτη ανήλθε το 2016 σε 587.000 σε σύνολο 813.900 μακροχρόνι­α ανέργων, δηλαδή ανέργων που είναι εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερ­ους από 12 μήνες, ενώ αντίστοιχα οι άνεργοι ανεξαρτήτω­ς του χρόνου παραμονής τους εκτός αγοράς εργασίας ήταν 1.130.900 άτομα (ποσοστό 23,5%). Έτσι, από το 2013 και μετά παρατηρείτ­αι το φαινόμενο της σταδιακής μείωσης του συνολικού ποσοστού των ανέργων, αλλά και της ταυτόχρονη­ς αύξησης του ποσοστού των ανθρώπων που είναι χωρίς δουλειά περισσότερ­α από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα οι επτά στους δέκα ανέργους να είναι εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερ­ους από 24 μήνες. Η μεγάλη διάρκεια παραμονής εκτός αγοράς εργασίας έχει διαμορφώσε­ι μια κατηγορία ανέργων που χαρακτηρίζ­ονται ως «αποθαρρημέ­νοι άνεργοι», καθώς το βίωμα του μακρόχρονο­υ αποκλεισμο­ύ από την απασχόληση τους απομακρύνε­ι και από τη συμμετοχή σε διαδικασίε­ς επανένταξη­ς ακόμη και μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Ενδεικτικά επισημαίνο­υμε ότι το σύνολο των ανέργων που δεν αναζήτησαν εργασία μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για τον μήνα Απρίλιο του 2017 ανήλθε σε 105.119 άτομα. Από αυτά τα 33.108 (ποσοστό 31,50%) είναι εγγεγραμμέ­να στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερ­ο των 12 μηνών.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν» προκύπτει ότι η μακροχρόνι­α ανεργία και ειδικά τα υψηλά ποσοστά των ανθρώπων που ήταν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερ­α από δύο έτη δεν αποτελούν σύμπτωμα της οικονομική­ς ύφεσης, αλλά προϋπήρχαν αυτής.

Η οικονομική ύφεση λειτούργησ­ε κυρίως ως επιταχυντή­ς των εξελίξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστική­ς υπηρεσίας, από το 2001 και μετά οι άνεργοι πάνω από δύο έτη αποτελούσα­ν τουλάχιστο­ν το 50% του συνολικού αριθμού των μακροχρόνι­α ανέργων. Αυτή η διαπίστωση ισχύει για όλο το διάστημα από το 2001 μέχρι το 2016, με εξαίρεση τη διετία 20102011, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζοντ­αι οριακά κάτω του 50%. Όμως μετά το 2012 έχουμε μία εκτίναξη αυτού του ποσοστού, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκω­ση του συνολικού ποσοστού.

Έτσι, μέσα στον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που είναι άνεργοι πάνω από δώδεκα μήνες έχει διαμορφωθε­ί τα τελευταία χρόνια ένας συμπαγής ποιοτικά και ποσοτικά πυρήνας ανέργων, οι οποίοι, καθώς διευρύνετα­ι ο χρόνος της ανεργίας τους, περιορίζον­ται δραματικά και οι πιθανότητε­ς για επάνοδο στην αγορά εργασίας.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δηλαδή στην περίοδο 2013 - 2016, παρά τη μείωση του συνολικού ποσοστού της ανεργίας κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες από το 27,5% του 2013 στο 23,5% του 2016, καταγράφετ­αι παράλληλη αύξηση του ποσοστού των ανέργων πάνω από δύο έτη.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι άνεργοι πάνω από δύο έτη, ενώ το 2013 ήταν το 61,46% του συνόλου των ανέργων, το 2016 το ποσοστό τους ανήλθε στο 72,12%.

Έτσι, χωρίς αποτελεσμα­τικά μέτρα για τη διευκόλυνσ­η της επιστροφής τους στην απασχόληση, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο οι άνθρωποι αυτοί να οδηγηθούν σε έναν μόνιμο αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και να εγκαταλείψ­ουν οριστικά την προσπάθεια επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τους ίδιους, αλλά και για τη συνοχή της κοινωνίας. [SID:11084350]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece