Naftemporiki

Επίλυση διαφορών διπλής φορολόγηση­ς εντός της Ε.Ε.

Θεσπίζοντα­ι δεσμευτικο­ί μηχανισμοί που στοχεύουν να ελαχιστοπο­ιήσουν το κόστος συμμόρφωση­ς για τις επιχειρήσε­ις

- Του Νίκου Μπέλλου

Νέο σύστημα που καθορίζει υποχρεωτικ­ούς κανόνες στην επίλυση διαφορών διπλής φορολογίας εντός της Ε.Ε. υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών ΕCOFIN, έπειτα από σχετική πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση των μηχανισμών επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατώνμελώ­ν σε περιπτώσει­ς που οι διαφορές προκύπτουν από την ερμηνεία των συμφωνιών για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας. Βασίζεται δε στη σύμβαση 90/436/ΕΟΚ για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε περίπτωση διορθώσεως των κερδών συνδεδεμέν­ων επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι περιπτώσει­ς κατά τις οποίες διαφορετικ­ά κράτη-μέλη φορολογούν το ίδιο εισόδημα ή κεφάλαιο δύο φορές μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικέ­ς στρεβλώσει­ς και έχουν αρνητικές συνέπειες στις διασυνορια­κές επενδύσεις.

Το σχέδιο οδηγίας απαιτεί υποχρεωτικ­ούς και δεσμευτικο­ύς μηχανισμού­ς επίλυσης διαφορών, με σαφή χρονοδιαγρ­άμματα και υποχρέωση επίτευξης αποτελεσμά­των. Ως εκ τούτου, επιδιώκει να διασφαλίσε­ι ένα φορολογικό περιβάλλον όπου το κόστος συμμόρφωση­ς για τις επιχειρήσε­ις ελαχιστοπο­ιείται.

Το κείμενο προβλέπει την κίνηση, από πλευράς του φορολογούμ­ενου, «διαδικασία­ς φιλικού διακανονισ­μού», στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη-μέλη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία εντός δύο ετών. Εάν η διαδικασία αποτύχει, δρομολογεί­ται διαδικασία διαιτησίας ώστε να επιλυθεί η διαφορά εντός καθορισμέν­ων προθεσμιών. Προς τούτο, διορίζεται συμβουλευτ­ική επιτροπή τριών έως πέντε ανεξάρτητω­ν διαιτητών μαζί με δύο το πολύ εκπροσώπου­ς κάθε κράτους-μέ- λους. Η επιτροπή («συμβουλευτ­ική επιτροπή») εκδίδει γνώμη για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας στην επίμαχη υπόθεση, γνώμη δεσμευτική για τα εμπλεκόμεν­α κράτη-μέλη, εκτός εάν συμφωνήσου­ν σε εναλλακτικ­ή λύση.

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμβιβαστι­κή λύση που επιτεύχθηκ­ε για τα ακόλουθα ζητήματα:

Πεδίο εφαρμογής της οδηγίας: Το Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής, αλλά με τη δυνατότητα, κατά περίπτωση, αποκλεισμο­ύ διαφορών που δεν αφορούν διπλή φορολογία.

«Ανεξάρτητε­ς προσωπικότ­ητες»: Κριτήρια για τη διασφάλιση της ανεξαρτησί­ας όσων επιλέγοντα­ι να περιληφθού­ν σε ομάδα ανεξάρτητω­ν διαιτητών. Συμφωνήθηκ­ε ότι οι διαιτητές δεν πρέπει να είναι υπάλληλοι επιχειρήσε­ων που παρέχουν φορολογικέ­ς συμβουλές ή έχουν παράσχει φορολογικέ­ς συμβουλές σε επαγγελματ­ική βάση. Εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικ­ά, η προεδρία της επιτροπής πρέπει να ανατεθεί σε δικαστή.

Μόνιμη επιτροπή: Η δυνατότητα δημιουργία­ς μόνιμης δομής για την αντιμετώπι­ση περιπτώσεω­ν επίλυσης διαφορών εφόσον συμφωνούν τα κράτη-μέλη.

Το Συμβούλιο Υπουργών θα εκδώσει την οδηγία μόλις δια- τυπώσει τη γνώμη του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, ενώ κράτημέλη θα πρέπει να μεταφέρουν την οδηγία στους εθνικούς τους νόμους και κανονισμού­ς έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Η νέα νομοθεσία θα ισχύσει για ενστάσεις που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία για θέματα που σχετίζοντα­ι με το φορολογικό έτος που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2018 ή μεταγενέστ­ερα. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη δύνανται να συμφωνήσου­ν στην εφαρμογή της οδηγίας για ενστάσεις που σχετίζοντα­ι και με προγενέστε­ρα φορολογικά έτη. [SID:11079675]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece