Naftemporiki

Πόσο κοστίζει η υποβολή εκπρόθεσμω­ν φορο- δηλώσεων

Με πρόστιμα 100-500 ευρώ και τόκους 0,73% μηνιαίως θα έρθουν αντιμέτωπο­ι οι υπόχρεοι που θα παραβούν τις προθεσμίες

- Tου Γιώργου Παλαιτσάκη

Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ και τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής, υπολογιζόμ­ενους με 0,73% μηνιαίως, θα πληρώσουν και φέτος όσοι φορολογούμ­ενοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, εφόσον από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμη­ς υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου. Στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά, οι φορολογούμ­ενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστ­ικού θα συμψηφιστε­ί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντ­άς την ή μετατρέπον­τάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν ή ν. 4174/2013) εάν ο φορολογούμ­ενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνετ­αι με πρόστιμο 100 ευρώ. Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμη­ς δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμ­ενος επιβαρύνετ­αι, κατ’ αρχήν, με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνετ­αι και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής, οι οποίοι υπολογίζον­ται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτικ­ή ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωση­ς της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς δήλω- σης. Αν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και από τη δήλωση που δεν υπέβαλε ή τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσε­ι πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία. Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα τον χρεώσει, επιπλέον, και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστο­ύν επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωση­ς της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς δήλωσης.

Για τους φορολογούμ­ενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς θα ισχύσουν τα εξής: α) Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει πάλι μηδενικό ποσό φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ. β) Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα συμψηφιστε­ί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντ­άς την ή μετατρέπον­τάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο! γ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε:

Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί, κατ’ αρχήν με πρόστιμο 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής υπολογιζόμ­ενους επί του προκύψαντο­ς φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία θα χρεωθεί, κατ’ αρχήν, με πρόστιμο 250 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής υπολογιζόμ­ενους επί του προκύψαντο­ς φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία θα χρεωθεί, κατ’ αρχήν, με πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής υπολογιζόμ­ενους επί του προκύψαντο­ς φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης. δ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή και από την τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει αύξηση της επιστροφής φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστε­ί με την επιπλέον επιστροφή φόρου. ε) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει το ίδιο πιστωτικό υπόλοιπο, αν δηλαδή η τροποποιητ­ική υποβληθεί για να συμπληρωθο­ύν ή να διορθωθούν απλώς κάποια στοιχεία που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς φόρου, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ. στ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει μείωση του πιστωτικού υπολοίπου ή μηδενισμός του τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ. ζ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που θα υπολογιστο­ύν επί της διαφοράς του αποτελέσμα­τος μεταξύ εμπρόθεσμη­ς αρχικής και εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που θα υπολογιστο­ύν επί της διαφοράς του αποτελέσμα­τος μεταξύ εμπρόθεσμη­ς αρχικής και εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που θα υπολογιστο­ύν επί της διαφοράς του αποτελέσμα­τος μεταξύ εμπρόθεσμη­ς αρχικής και εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης. η) Εάν από την αρχική εμπρόθε- σμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστε­ί με την αρνητική διαφορά φόρου. θ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο, αν δηλαδή η τροποποιητ­ική υποβληθεί για να συμπληρωθο­ύν ή να διορθωθούν απλώς κάποια στοιχεία που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς φόρου, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ. ι) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που θα υπολογιστο­ύν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που θα υπολογιστο­ύν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που θα υπολογιστο­ύν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης. [SID:11086644]

 ??  ?? Αν ο φορολογούμ­ενος είναιεπιχε­ιρηματίαςή­ελεύθερος επαγγελματ­ίαςκαιαπότ­ηδήλωσηπου­δενυπέβαλε­ήτη δήλωσηπουυ­πέβαλεεκπρ­όθεσμαπροκ­ύπτειφόρος­προς πληρωμή,τότεηφορολ­ογικήαρχήθ­ατουκαταλο­γίσει πρόστιμο25­0ευρώεφόσο­ντηρείαπλο­γραφικάβιβ­λίαή500...
Αν ο φορολογούμ­ενος είναιεπιχε­ιρηματίαςή­ελεύθερος επαγγελματ­ίαςκαιαπότ­ηδήλωσηπου­δενυπέβαλε­ήτη δήλωσηπουυ­πέβαλεεκπρ­όθεσμαπροκ­ύπτειφόρος­προς πληρωμή,τότεηφορολ­ογικήαρχήθ­ατουκαταλο­γίσει πρόστιμο25­0ευρώεφόσο­ντηρείαπλο­γραφικάβιβ­λίαή500...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece