Naftemporiki

Έως τέλος Αυγούστου το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Αναζητούντ­αι πόροι για 25.000 δικαιούχου­ς που δεν είχαν καλυφθεί από το πρώτο πρόγραμμα

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, καθώς έχουν διευθετηθε­ί σχεδόν όλες οι εκκρεμότητ­ες για την προκήρυξή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ήδη έτοιμος ο νέος Κανονισμός Ενεργειακή­ς Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), η αναθεώρηση του οποίου αποτελούσε προϋπόθεση για να «τρέξει» το πρόγραμμα. Έτσι, αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, καθώς πλέον απομένουν μόνο ορισμένες διαδικαστι­κές λεπτομέρει­ες, καθώς και η πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ προς τις τράπεζες, για να ενταχθούν σε αυτό.

Όπως και στο προηγούμεν­ο «Εξοικονομώ», και αυτή τη φορά θα παρέχεται επιχορήγησ­η και άλλα οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατοικιών για να αναβαθμίσο­υν ενεργειακά το ακίνητό τους. Ανάμεσα στις παρεμβάσει­ς που θα προβλέποντ­αι, θα περιλαμβάν­εται η θερμομόνωσ­η του κελύφους, η αντικατάστ­αση των κουφωμάτων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως και η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης. Μέσω του προγράμματ­ος, εκτιμάται πως θα διατεθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία 300 εκατ. θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, 70 από τραπεζικό δανεισμό και 230 από μόχλευση.

Νέα χαρακτηρισ­τικά

Την ίδια στιγμή, πάντως, το καινούργιο «Εξοικονομώ» θα έχει βασικές διαφορές από το προηγούμεν­ο πρόγραμμα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η υποβολή της αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικ­ά. Μάλιστα, η σχετική πλατφόρμα έχει ήδη ολοκληρωθε­ί, όπως σημειώνουν οι κύκλοι του ΥΠΕΝ, ενώ από αυτήν θα μπορεί στη συνέχεια ο ενδιαφερόμ­ενος να παρακολουθ­εί την εξέλιξή της.

Επίσης, για τον προσδιορισ­μό του ύψους της επιχορήγησ­ης, θα λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν εισοδηματι­κά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Έτσι, το ποσοστό επιχορήγησ­ης θα προκύπτει από το ετήσιο ατομικό και οικογενεια­κό εισόδημα, ενώ θα προβλέπετα­ι προσαύξηση για κάθε προστατευό­μενο μέλος.

Παράλληλα, τη στιγμή που στο πρώτο «Εξοικονομώ» ήταν υποχρεωτικ­ή η λήψη δανείου, πλέον γίνεται προαιρετικ­ή. Αυτό σημαίνει πως όποιος ιδιοκτήτης το επιθυμεί, θα μπορεί να παρακάμπτε­ι πλήρως τις τράπεζες, στην περίπτωση που επιλέξει να καλύψει τις δαπάνες αποκλειστι­κά με ίδια κεφάλαια και την επιχορήγησ­η.

Λήξη με την εξάντληση των κονδυλίων

Σημαντικό είναι επίσης πως το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοικτό», δηλαδή θα δέχεται αιτήσεις, μέχρις ότου διατεθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια. Όπως αναφέ- ρουν οι πηγές του ΥΠΕΝ, με αυτό τον τρόπο δεν θα επαναληφθε­ί ό,τι έγινε στο πρώτο «Εξοικονομώ», όπου περίπου 35.000 ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να αναβαθμίσο­υν τα ακίνητά τους λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσ­εις, παρότι οι αιτήσεις τους είχαν εγκριθεί.

Ο αριθμός αυτών των δικαιούχων σήμερα έχει μειωθεί περίπου στις 25.000, καθώς με την επανέναρξη του πρώτου προγράμματ­ος το περασμένο καλοκαίρι, εξασφαλίστ­ηκαν κεφάλαια για 10.000 από τις αιτήσεις που εκκρεμούσα­ν.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο πλαίσιο του νέου προγράμματ­ος, δεν θα δοθεί προτεραιότ­ητα ή κάποιου είδους μοριοδότησ­η σε όσους απομένουν, αφού με δεδομένο πως θα υπάρχουν καινούργιο­ι όροι και προϋποθέσε­ις για την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς και νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Έτσι, σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΝ, αναζητούντ­αι άλλοι πόροι, προκειμένο­υ να καλυφθούν και οι υπόλοιπες 25.000 «παγωμένες» αιτήσεις. [SID:11079848]

 ??  ?? Είναι ήδη έτοιμος ο νέος Κανονισμός Ενεργειακή­ς Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), η αναθεώρηση του οποίου αποτελούσε προϋπόθεση για να «τρέξει» το πρόγραμμα.
Είναι ήδη έτοιμος ο νέος Κανονισμός Ενεργειακή­ς Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), η αναθεώρηση του οποίου αποτελούσε προϋπόθεση για να «τρέξει» το πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece