Naftemporiki

Νέο πρόγραμμα χορήγησης της Golden Viza

Θα μπορούν να αποκτήσουν όσοι συμμετέχου­ν σε εταιρείες μέσω μετοχών ή αγοράζουν κρατικά ομόλογα

-

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθε­ί το νέο πρόγραμμα χορήγησης της Golden Viza. Με το νέο πρόγραμμα, τη Χρυσή Βίζα, δηλαδή την πενταετή άδεια παραμονής, θα μπορούν να αποκτήσουν όχι μόνο όσοι αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, αλλά και όσοι αποκτούν συμμετοχή σε εταιρείες μέσω μετοχών ή αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Στις μεγάλες δυνατότητε­ς που προσδίδει στην αναπτυξιακ­ή προοπτική της χώρας το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που προχωρούν στην αγορά ακινήτων αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Στέργιος Πιτσιόρλας στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που διοργάνωσα­ν ο οργανισμός Enterprise Greece και Στέργιος Πιτσιόρλας, το Ιnvestment Migration Council.

Πού έχουν δοθεί οι 1.684 άδειες

Όπως αναφέρθηκε στην εκδή- λωση, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (30 Απριλίου 2017) που έχει στη διάθεσή του ο οργανισμός από το σύνολο των 1.684 αδειών που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματ­ος, οι 701 έχουν δοθεί σε Κινέζους, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους, ακολουθεί ο Λίβανος με 78, η Ουκρανία με 79, το Ιράκ με 53, η Συρία με 45, η Ιορδανία με 37 και η Σαουδική Αραβία με 16 άδειες.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, οι κυβερνήσει­ς της Ευρώπης θα πρέπει να δουν την ανθρωπιστι­κή και πολιτική διάσταση του θέματος και μετά την οικονομική πτυχή. Πρόκειται για μία μεγάλη αναπτυξιακ­ή δυνατότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα προγράμματ­α αυτά στηρίζοντα­ι στην ανάγκη και τη διάθεση πολιτών από άλλες περιοχές του πλανήτη να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει από την πλευρά της τον ρόλο της ως μία ανοικτή κοινωνία σε όλους τους πολίτες του κόσμου.

Στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας επισήμανε ότι ήδη υπάρχει αυξητική τάση στις χορηγηθείσ­ες άδειες διαμονής και σημαντικός αριθμός αιτήσεων.

Σε αυτό, όπως είπε, έχει συμβάλει η προώθηση και η ειδική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των επενδυτών, τη γρήγορη λήψη βιομετρικώ­ν στοιχείων για τη γρήγορη έκδοση της ηλεκτρονικ­ής βίζας. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε χθες η τοποθέτηση του Juerg Steffen, επικεφαλής της αυστριακής Henley & Partners, ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία παγκοσμίως που ασχολείται με τα θέματα χορήγησης Χρυσής Βίζας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μη διευρύνει το πρόγραμμα, συμπεριλαμ­βάνοντας χρηματοοικ­ονομικά μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Steffen, ο οποίος επικαλέστη­κε τη διεθνή εμπειρία, το ελληνικό πρόγραμμα που θέτει ως μόνη προϋπόθεση χορήγησης της Χρυσής Βίζας την αγορά ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ είναι αρκετά δελεαστικό και γι’ αυτό δεν χρειάζεται καμία διεύρυνση.

[SID:11087284]

 ??  ?? υφυπουργός­Οικονομικώ­ν.
υφυπουργός­Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece