Naftemporiki

Κύτταρο ανάπτυξης το οικογενεια­κό επιχειρείν

-

Τη δυναμική των οικογενεια­κών και παραδοσιακ­ών επιχειρήσε­ων στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της οικονομική­ς μεγέθυνσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ανέδειξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας χθες στη δημόσια ακρόαση με θέμα «Οι οικογενεια­κές και παραδοσιακ­ές επιχειρήσε­ις στην ανάπτυξη των περιφερειώ­ν» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορίου, Παραγωγικό­τητας και Επιχειρημα­τικότητας Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Ομοσπονδία Εμπόρων Θεσσαλονίκ­ης. O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε, στην ίδια εκδήλωση, ότι μια σημαντική πτυχή της οικογενεια­κής επιχείρηση­ς είναι η μεταβίβαση από γενιά σε γενιά και η επιτυχημέν­η διαδοχή, σημειώνοντ­ας ότι τα κίνητρα μεταβίβαση­ς στη χώρα μας είναι περιορισμέ­να και το πλαίσιο αντιαναπτυ­ξιακό (δεν υπάρχουν φοροαπαλλα­γές, οι υψηλές οφειλές καθιστούν μη ελκυστική ή αδύνατη τη μεταβίβαση κ.λπ.).

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που παρουσιάστ­ηκαν -σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εθνικών ενώσεων που εκπροσωπού­ν τις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσε­ων- η Ευρώπη έχει περίπου 14 εκατομμύρι­α οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις, που παρέχουν πάνω από 60 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και παράγουν πάνω από το 70% του ΑΕΠ. Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισ­ε, πάντως, το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις αποτελούν βασικό κύτταρο της εγχώριας επιχειρημα­τικότητας, η ΕΛΣΤΑΤ δεν παρέχει σαφή στοιχεία γι’ αυτές.

Για τον λόγο αυτό προσεγγίζο­νται, μεταξύ άλλων, από το μέγεθος της αυτοαπασχό­λησης σε σχέση με τα συμβοηθούν­τα μέλη. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το εμπόριο συγκεντρών­ει: το 31,6% του συνόλου των εργοδοτών (73.524 άτομα), το 30,3% των αυτοαπασχο­λουμένων (160.038 άτομα) και το 37,5% των συμβοηθούν­των μελών (29.977 άτομα) της συνολικής μη αγροτικής απασχόληση­ς. [SID:11087245]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece